7 tips: Inred för mindre skärmtid hemma
Vuxna använder mobilen tre timmar per dag i snitt, och tonåringar fyra timmar. I sin nya bok Skärmhjärnan beskriver Anders Hansen, överläkare, psykiater och författare till bästsäljaren Hjärnstark, hur våra skärmvanor påverkas oss.
Att skärmarnas kalla sken kan göra det svårare att varva ner och somna har vi vetat länge. Men det är innehållet som skapar vanorna: Facebook och Instagram är byggda för att hålla oss konstant nyfikna, och den mänskliga hjärnan fastnar lätt för aktiviteter som ger oregelbundna belöningar. Till exempel likes.
Våra skärmar kan göra oss mer stressade, försämra vår sömn och minska både vår koncentration när vi arbetar och vårt intresse för varandra i samtal. Och du behöver inte röra eller ens se din mobil för att bli störd av den. Det räcker att du vet att den finns nära dig, vid skrivbordet, i tevesoffan eller i sängen. Anders Hansen menar att om du vill sova bättre har mobilen inte i sovrummet att göra överhuvudtaget.
Vill du skapa möjligheter till mer skärmfri tid hemma? Vi har 7 enkla inredningstips:
1. Inga skärmar i sovrummet
Att sänka temperaturen, inte ha tv eller arbetsbord nära sängen och släcka skärmarna ett par timmar före läggdags, är goda råd som vi är vana att höra. Men om du verkligen vill ge din hjärna ledigt över natten: Lämna mobilen utanför sovrummet och använd en annan väckarklocka.
Blå väggar upplevs som svala och kan bidra till att du somnar lättare och inte tassar upp och kollar Instagram. Det kan även vara klokt att se över belysningen i sovrummet; du behöver både mysbelysning och en bra läslampa (om du gillar att läsa böcker eller tidningar).
2. Skapa en läshörna
Vem har inte stängt sin laptop efter att ha konstaterat att inget hänt sedan senaste titten, bara för att fem minuter senare ta fram mobilen för att kolla om det kanske finns något nytt att se där istället?
För att du ska ta dig tid att läsa pappersböcker oftare, med mobilen vilande på behörigt avstånd, är ett fint tips att göra i ordning en läshörna. Med en skön stol, några växter och ett sidobord för fika, blir det mysigt att slå sig ner och läsa både på vintern och regniga sommarkvällar.
3. Inred för nya tv-vanor
En epok är kanske över snart: Efter många år med tv:n som den självklara mittpunkten i varje vardagsrum, ser vi allt fler som väljer att gömma undan den – eller göra sig av med den helt.
Att ha koll på din mobiltelefon medan du ser på tv är inte särskilt avkopplande. (Men väldigt vanligt). Ge din tv en undanskymd plats, gärna i ett skåp eller bakom ett draperi, och lämna mobilen i ett annat rum när du ser en serie eller film. Två skärmar stressar mer än en.
4. Gör plats för dina intressen
Många drömmer om en egen ateljé hemma. Att göra något med händerna är avstressande – och ett bra sätt att tänka på annat än mobilen.
Oavsett om du är konstnär eller bara sugen på att pyssla, blir det både lättare och roligare om du slipper plocka fram och bort prylarna varje gång du känner dig kreativ. Framförallt är chansen större att det faktiskt blir av, så att dina intressen kan få lite mer av din tid.
Det finns enkla sätt att skärma av om du ägnar dig åt något som skapar stök. Du kan till exempel sätta upp en skena med ett draperi eller använda en hylla som rumsavdelare.
5. Ge badrummet lite mer lyxkänsla
För att minska behovet av att ta med dig mobilen i badet: Tänk på badrummet som på andra rum, och försök skapa en rum i rummet-känsla kring ditt badkar. Ju mysigare och lyxigare badet känns, desto mer kan du slappna av där.
6. Odla ditt växtintresse
De är både fina att se på och bra för hälsan och välbefinnandet: Växter gör inte bara luften bättre inomhus, vi blir faktiskt lite lugnare bara av att titta på dem. Dessutom är krukväxter och balkongodlingar en utmärkt hobby för den som vill ha något att pyssla med hemma. Har du inte en balkong är ett fint tips att placera växter i och kring ett fönster, och din läshörna mitt bland dem.
7. Ta vara på vetenskapen när du inreder
Att skapa miljöer som får oss att må bra, koppla av och fokusera på det vi vill, är en hel vetenskap: Det kallas neurodesign och kombinerar den senaste hjärnforskningen med inredning, arkitektur och design. Och det finns enkla sätt att applicera kunskapen i ditt eget hem. Några exempel är att använda naturnära färger, välja mjuk belysning och att vara försiktig med starka dofter hemma.