8 matiga sallader att njuta av i värmen
SALLAD MED POCHERAT ÄGG (bild längst upp)
(4 personer)
1 paket bacon
1 dl valnötter
2 msk ättiksprit, 12 %
4 ägg
1 syrligt äpple
5 salladslökar
10 dl blandad sallad
Dressing:
1 tsk senap
1 äggula
1 dl rapsolja
1–2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
2 msk kapris
Beredning: Skär baconet i bitar och knaperstek det i het panna. Låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Torka ur pannan och rosta nötterna lätt. Blanda senap och äggula till dressingen i ett glas. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Blanda ner kaprisen. Koka upp ca 5 cm vatten i en kastrull och tillsätt ättikan. Låt sjuda i ca 5 min. Knäck 1 ägg i taget i en kaffekopp och stjälp försiktigt ner i vattnet. Upprepa. Låt äggen sjuda i vattnet 5–6 min. Ta upp äggen varsamt med hålslev och lägg ner i kallt vatten. Skiva äpple och salladslök tunt. Fördela ingredienserna på tallrikar och skeda dressingen över. Servera.
(4 personer)
2 kycklingfiléer i bitar
olja till stekningen
1 röd chilifrukt
2 dl cashewnötter
salt
2 avokador
1 röd paprika
10 cm purjolök
2 dl solrosskott
5 dl blandad sallad
Dressing:
1 dl crème fraiche
saft och rivet skal av 1 lime
1 msk honung
Beredning: Stek kycklingbitarna i lite olja på medelvärme så de blir gyllenbruna runtom. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner hacket i kycklingen. Dra bort från värmen, låt svalna. Rosta nötterna i torr panna och strö salt över. Dela och kärna ur avokadon. Skär fruktköttet i bitar. Skiva paprika och purjo tunt. Blanda alla ingredienser och servera med crème fraiche smaksatt med lime och honung.
Perfekt som liten förrätt eller på buffébordet
(4 personer)
300 g lax i hel bit
salt och malen vitpeppar
1 tsk strösocker
olja till stekning
1 fänkålshuvud
2 morötter
1 rödlök
100 g rättika
Dillvinägrett:
½ knippa dill
2 msk rödvinsvinäger
1 msk strösocker
Beredning: Krydda laxen runtom med salt, peppar och socker. Stek laxen i lite olja på svag värme tills den är precis färdig. Pröva genom att dela laxen lite försiktigt med en kniv. Låt svalna. Skiva och strimla grönsakerna så tunt som möjligt, helst med en mandolin, och lägg dem i en bunke. Blanda med hackad dill, vinäger och socker. Låt gärna salladen stå och dra i någon tim. Blanda försiktigt ihop grönsakerna med laxen precis före serveringen.
(4 personer)
500 g räkor med skal, går bra med tinade frysta
2 dl rivet dagsgammalt vitt bröd
eller ströbröd
olja till stekning
1 huvud romansallad
4 plommontomater, i klyftor
1 rödlök, tunt skuren
parmesanost
Sås:
2 dl crème fraiche
2–3 msk chilisås
Beredning: Skala räkorna. Vänd dem i brödet och stek dem sedan gyllenbruna i lite olja. Lägg ut salladsbladen på tallrikar. Fördela tomatklyftor, tunt skuren rödlök och räkor över. Toppa med hyvlad parmesanost. Blanda crème fraiche med chilisås och servera som sås i en skål bredvid.
(4 personer)
400 g fullkornspasta, t ex penne
1 burk kidneybönor
1 rödlök
½ knippa bladpersilja
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
2–3 msk vitt vin
salt och peppar
200 g musslor på burk alt ett nät
färska nykokta med skal
Till servering:
citron i skivor
Beredning: Koka pastan nästan mjuk i lättsaltat vatten. Spola den sedan kall under rinnande vatten. Ringla lite olja över så den inte klibbar ihop. Häll av vattnet från bönorna och skölj dem väl under rinnande, kallt vatten. Låt rinna av. Skär löken tunt och persiljan grovt.
Blanda crème fraiche med pressad vitlök och vin. Smaka av dressingen med salt och peppar. Blanda dressingen försiktigt med övriga ingredienser utom musslorna i en bunke och lägg över i en skål. Garnera med musslorna och citronskivor. Servera.
Passar bra som förrätt eller som tillbehör till kyckling eller en bit grillat kött eller fisk.
(4 personer)
2 dl quinoa
1 paket sockerärter
1 mogen mango
1 avokado
1 granatäpple
1 rödlök
1 endiv
salt och peppar
saft av 1 lime
Beredning: Koka quinoan enligt paketets anvisningar. Förväll sockerärterna 2 min i lättsaltat vatten, spola dem sedan kalla under rinnande vatten. Skala och skär mangon och avokadon i bitar. Dela granatäpplet och skrapa ur kärnorna. Skala och skiva löken tunt och plocka
loss endivbladen. Lägg upp allt i en skål eller på ett fat. Salta och peppra och pressa limesaft över.
Festlig förrätt.
(4 personer)
5 dl jordgubbar
10 dl blandad sallad
½ kruka basilika
ca 2 msk vit balsamvinäger
ca 1 msk strösocker
2 kulor mozzarella
1 ägg
2 dl ströbröd
olja till stekning
lufttorkad skinka
Beredning: Skölj och dela jordgubbarna i kvartar, blanda med salladen, finstrimlad basilika, balsamvinäger och socker. Fördela på tallrikar. Skär mozzarellan i bitar. Vänd ostbitarna i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Stek mozzarellan hastigt på medelvärme tills den får lite färg. Fördela osten över salladen tillsammans med lufttorkad skinka. Servera.
(4 personer)
1 dl bulgur
½ rödlök
2 tomater
1 röd paprika
40 g rucola
1 dl solrosskott
2–3 msk olivolja
rivet skal och saft av ½ citron
½ tsk paprikapulver
salt och peppar
1 paket halloumi
Beredning: Koka bulgurn enligt paketets anvisningar. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser utom osten. Fördela på tallrikar. Skär osten i skivor och vänd dem i lite olivolja. Grilla eller stek osten i lite smör och olja i en stek- eller grillpanna
så den får fin färg. Fördela osten på salladen. Servera.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE
Läs även:
Så bygger du den perfekta matiga salladen