Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Allt du behöver veta om att ta sticklingar på olika växter

16 mar, 2017
AvSofia Börjesson
Nu är det äntligen stickling-säsong igen! Men vilka sticklingar ska rotas i vatten och vilka ska direkt i jord? Och hur tar man sticklingar från olika växter? Här är allt du behöver veta!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det sägs att en stickling måste stjälas för att den ska rota sig bra, men för den laglydige finns det andra sätt. En stickling är en avskuren stam-, gren- eller rotdel av en växt, och tanken är att delen ska få egna rötter och så småningom bli till en egen planta. Vägen dit kan dock skilja sig åt en del beroende på vilken växt man har att göra med. I den här artikeln försöker vi ge svar på de vanligaste funderingarna kring sticklingar, håll tillgodo!

5 växter som ger bättre luft i alla rumBrand logo
5 växter som ger bättre luft i alla rum

När ska sticklingarna tas?

När vinter börjar övergå i vår kan du med gott samvete börja ta sticklingar från dina växter, och det kan du fortsätta med fram till september. Mellan september och februari är det i regel för mörkt för att sticklingen ska ta sig bra utan växtbelysning.

Annons

Hur tar man en stickling?

Det finns en rad olika sätt att ta sticklingar på, och olika sätt passar olika växter. Den populära växten elefantöra är tacksam att ta sticklingar av då den självmant förökar sig med små sidoskott. För att ta en stickling knipsar du helt enkelt av sidoskottet så nära moderplantan som möjligt.

Stickling av elefantöra. Foto: Shutterstock

Det går också att ta en så kallad toppstickling, en metod som lämpar sig bra för pelargoner eller murgröna. Då knipsar du helt enkelt av toppen av en gren strax ovanför ett blad eller en nodd. Sticklingen bör ha 2-3 blad, men inte fler. Om sticklingen har för många blad från början ägnas onödig energi åt annat än att bilda rötter. Av samma anledning ska man rensa sticklingen på eventuella blommor eller blomknoppar.

Annons

Läs även 2017 blir ett grönt år – här är 4 växttrender som spås bli stora

Du kan också dela på en planta för att få en stickling, något som fungerar bra om man har en monstera. Dela då på plantan så nära roten som möjligt eller knipsa av en stjälk så nära stammen som möjligt.

Ska sticklingen rotas i vatten eller jord?

I regel är det bäst om sticklingen hamnar i jord med en gång, för då anpassas rötterna för jord istället för vatten. Om rötterna utvecklas i vatten kan man behöva vänja dem vid jord genom att placera sticklingen i en jordvattenblandning innan plantering. Däremot är det många som tycker att det är fint och kul att kunna se rötterna växa till sig i vatten, och även om det inte är optimalt för sticklingen går det oftast bra.

Det är egentligen inte optimalt att rota sticklingarna i vatten, men det är väldigt dekorativt! Foto: Shutterstock

Rota i vatten

För att sticklingen ska få rötter behöver den några veckor på sig. Se till så att du har rent vatten och byt gärna ut det med jämna mellanrum. Den delen som står i vatten ska helst inte ha något ljus alls, medan resten av sticklingen behöver ljus.

Annons

Eftersom rötter som växer i vatten skiljer sig från rötter som växer i jord kan man behöva vänja sticklingen vid jord innan man planterar den. När sticklingen har fått ett rotsystem kan du därför gör en blandning av jord och vatten för att successivt låta rötterna vänja sig vid den nya miljön.

Läs även Shot med spenat och ingefära – för en knallgrön start på dagen!

Rota i jord

Använd mager och porös jord, och se till så att den inte blir för kompakt. Blanda gärna ner pelite, grus eller små lecakulor för att skapa luftfickor i jorden. Fukta jorden innan du sticker ner sticklingen, men se till så att jorden inte är genomblöt. Tryck inte till jorden i krukan.

Foto: Shutterstock

Stoppa ner sticklingen så att den står stabilt i jorden, ett par centimeter ner. Vattna sedan så att jorden omsluter stammen naturligt. För att känna efter om sticklingen har rotat sig i jorden kan man dra försiktigt i den efter några veckor.

Annons

Luftfuktighet

Sticklingar kräver i regel hög luftfuktighet. Det löser man lätt genom att använda en plastpåse eller en avklippt petflaska som växthus (om man inte har tillgång till en fin glaskåpa förstås). Se dock till att sticklingen inte står i direkt solljus när den är under kåpan, då blir det lätt för varmt.

När det blir dags för plantering bör man börja med att lätta lite på påsen eller kåpan innan man tar bort den helt, så att sticklingen vänjer sig vid den torrare luften.

Källa: Lindhult plantskola, Hasselforsgården, Interflora

Läs även

Fyll på med klorofyll – ta pelargonsticklingar!

Gröna växter som ger bättre inneluft – 6 tips

Gröna recept för fredagsmyset – 5 vegetariska burgare

Annons