Äppelkompott med vaniljglass
Av Jan-Erik Hagbohm
Foto Tine Guth Linse
(4 personer)
2 syrliga saftiga äpplen
25 g smör
2 msk råsocker
2 hela kanelstänger
1 tsk rivet apelsinskal
½ dl vatten
2–3 msk russin
ev 1–2 msk mörk rom
Till servering:
vaniljglass
Beredning:
Tärna äpplena fint. Hetta upp smöret i en stekpanna, tillsätt socker, kanelstänger och apelsinskal och fräs under omrörning tills sockret har smält. Passa noga. Häll på vattnet och vänd ner äpple och russin. Låt koka samman tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt ev en skvätt mörk rom. Lägg upp på tallrikar och servera med en kula vaniljglass.
Tips! Börja med att skära och förbereda allt till alla rätterna, det vill säga grön-saker, frukter, kött, kryddor osv. Lägg köttet i marinaden. Sedan går allt snabbt att tillaga.