Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Bästa rätterna till brunchen

20 maj, 2015
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
LAXFYLLD CROISSANT
LAXFYLLD CROISSANT

LAXFYLLD CROISSANT

(4 personer)
4 croissanter
1 citron
100 g philadelphiaost, naturell
1 msk hackad dill
salt och svartpeppar
100 g rökt lax
en näve rucola
olivolja

Beredning: Skär croissanterna i halvor, men inte rakt igenom. Skrubba citronen och riv skalet. Rör ihop philadelphiaost, citronskal och dill. Smaka av med salt och svartpeppar. Bred ut blandningen på ena halvan av croissanterna och toppa med rökt lax och rucola. Ringla över lite olivolja och stäng igen croissanterna.

SPARRISSHOTS
SPARRISSHOTS

SPARRISSHOTS

(8 st)
1 kycklingbuljongtärning
1/2 dl vitt vin
21/2 dl vatten
200 g sparris i bitar, gärna fryst
1 dl crème fraiche
rivet skal av 1/2 citron
salt och vitpeppar

Annons

Till garnering:
gräslök

Beredning: Koka upp kycklingbuljong, vin och vatten. Lägg i sparrisbitarna och låt koka i några min tills den är mjuk. Mixa till en slät soppa, vispa ner crème fraiche och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i shotglas, garnera med gräslöksstrån.

BAKADE ÄGG
BAKADE ÄGG

BAKADE ÄGG

(4 personer)
1 rödlök + några ”ringar” till garneringen
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm riven muskotnöt
2 tsk balsamvinäger
60 g färsk babyspenat
1 dl riven lagrad ost
1/2 dl vispgrädde
4 ägg
kajennpeppar
gräslök
8 valnötter

Beredning: Skala och skär löken i tunna ringar. Fräs den mjuk i olivolja. Strö över salt och muskot och smaksätt med balsamvinäger. Lägg i spenat och låt den bli mjuk.

Fördela fräset i smorda, ugnsfasta portionsformar. Lägg i ost och häll på grädde. Knäck ett ägg i varje form. Ställ in mitt i 175° varm ugn och baka i ca 15 min. Toppa med kajennpeppar, klippt gräslök, valnötter och lite skuren rödlök.

OST- OCH PERSILJEBAGUETTER
OST- OCH PERSILJEBAGUETTER

OST- OCH PERSILJEBAGUETTER

(2 st)
25 g jäst
21/2 dl vatten
1 msk honung
1 msk salt
1/2 dl linfrön
6 dl vetemjöl special

Annons

Fyllning:
100 g lagrad ost
1 kruka persilja

Beredning: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen i det. Lägg i resten av ingredienserna och rör med en trägaffel snabbt ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 11/2 tim.

Dela degen i 2 delar och dra försiktigt ut varje del till en rektangel. Skiva osten och lägg den i en sträng mitt på degplattorna. Klipp över persilja och vik sedan in långsidorna och forma till baguetter. Lägg över på bakpappersklädd plåt, låt skarven vara uppåt. Pudra över lite mjöl och låt jäsa i 30 min.

Värm under tiden ugnen till 250°. Ställ in bröden i ugnen och grädda i 15–20 min.

FRUKTIGA CHOKLADMUFFINS
FRUKTIGA CHOKLADMUFFINS

FRUKTIGA CHOKLADMUFFINS

(10 st)
6 torkade fikon
1 dl russin
2 ägg
11/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
rivet skal av 1 apelsin
100 g mörk choklad
31/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver

Annons

Beredning: Lägg fikon och russin i en skål med vatten. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och rör ner det tillsammans med mjölken och apelsinskal i äggsmeten. Grovhacka chokladen och blanda med vetemjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner det i ­smeten. Sila av frukten, skär fikonen i mindre bitar och vänd ner dem och russinen i smeten. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt (eller dubbla formar på en vanlig plåt) och fyll dem till drygt hälften med smet. Ställ in mitt i 225° varm ugn och grädda i 15–20 min.

HALLONSMOOTHIE MED AVOKADO OCH INGEFÄRA
HALLONSMOOTHIE MED AVOKADO OCH INGEFÄRA

HALLONSMOOTHIE MED AVOKADO OCH INGEFÄRA

(4 glas)
150 g hallon, färska eller tinade frysta
5 cm färsk ingefära
2 avokador
8 dl naturell yoghurt

Beredning: Lägg hallonen i en mixer. Skala och riv ingefäran och tillsätt den. Gröp ur avokadoköttet och tillsätt det och yoghurt. Mixa och häll upp i glas.

ROSTAD KARDEMUMMAMÜSLI
ROSTAD KARDEMUMMAMÜSLI

ROSTAD KARDEMUMMAMÜSLI

(1 stor burk)
10 dl grynblandning, t ex korn, vete, råg och havre
2 dl hasselnötter
11/2 dl gröna pumpakärnor, rostade
11/2 dl solroskärnor, rostade
1 msk kardemumma, stött
4 msk kokos- eller rapsolja
2 dl vatten
1 dl honung

Annons

Till servering (4 personer):
5 dl turkisk yoghurt
1 msk flytande honung
färska hallon

Beredning: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp olja, vatten och honung i en kastrull. Droppa det över grynblandningen och blanda runt, krama med händerna så att det klumpar sig lite. Häll allt i en långpanna och rosta mitt i 200° varm ugn i 25–30 min. Rör om då och då. Låt kallna. Förvara müslin på burk.

Fördela yoghurten i portionsskålar, ringla honungen över. Toppa med müslin (beräkna 2–3 dl till 4 personer) och färska hallon.

MANDEL- OCH ­APELSINPANNKAKOR
MANDEL- OCH ­APELSINPANNKAKOR

MANDEL- OCH ­APELSINPANNKAKOR

(4 personer)
50 g smör
21/2 dl naturell yoghurt
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk äkta vaniljpulver
rivet skal av 1 apelsin
matolja till stekningen

Annons

Till servering:
lönnsirap
färska bär efter smak och säsong

Beredning: Smält smöret i en kastrull. Blanda ner yoghurt och ställ åt sidan. Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör snabbt ihop till en smet. Tillsätt smör- och yoghurtblandningen och rör snabbt ihop till en något klumpig smet.

Hetta upp rejält med olja i en stekpanna, låt den bli ordentligt varm. Klicka i den tjocka smeten, 1–2 msk/pannkaka. Stek 2–3 st åt gången. Vänd inte på de små pannkakorna förrän det bildats små bubblor på den uppåtvända sidan, vänd och stek sedan ca 1 min på den andra sidan.

Servera tillsammans med lönnsirap och färska bär.

Av ÅSA SWANBERG

Foto MALOU HOLM

Annons