Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Biholk – det bästa sättet att få en prunkande trädgård

02 jun, 2018
AvMarcus Alm
Bin är naturens främsta trädgårdsmästare, men deras existens är hotad. De senaste åren har en stor bidöd pågått, och den pågår fortfarande. Så här kan du göra för att få fler bin i din trädgård, och bidra till den biologiska mångfalden i Sverige.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visste du att var tredje tugga du tar är pollinerad av bin? Och att 80 procent av frukt, bär och grönsaker i livsmedelsaffären kommer försvinna om våra bin dör ut? Detta gör bin till den absolut viktigaste faktorn för biologisk mångfald. Trots detta har, enligt National Geographic, hälften av bisamhällena i USA försvunnit de senaste 50 åren. Detta har lett till att man fått frakta bin i lastbilar till platser där populationen dött, och i Kina har man börjat pollinera träd för hand. I Sverige dog en fjärdedel av alla odlade bin under 2010. Samtidigt dog 80 procent av Södra tysklands ”tama” bin.

Humlor är effektiva pollinatörer eftersom de kan arbeta i sämre väder än vanliga bin. Bild: IBL Bildbyrå

I Sverige har vi 289 arter av bin (det inkluderar humlor, honungsbin och icke-honungsproducerande bin). Av dessa är 103 utrotningshotade och femton arter har redan utrotats.

Annons

Bin pollinerar frukt och bär, inte bara åt oss, utan också till fåglar och andra djur. Utan bin som pollinerar åt oss hade vår diet fått ställas om till att bestå av majs, vete och olika sädesslag. Även köttindustrin skulle då påverkas eftersom djuren äter växter, som inte kommer växa i samma utsträckning.

Därför dör bina

Det finns flera anledningar till att bin dör globalt men den gemensamma faktorn är människans påverkan på planeten.

Vi har på väldigt kort tid fördärvat naturen och binas naturliga miljöer, både genom jordbruk och genom att bygga städer och vägar. Detta har lett till att matbrist för bina, som inte får nog med pollen och nektar under säsongen.

De gifter som används i jordbruket har minskat den biologiska mångfalden och dödat en stor del av binas naturliga diet. Många jordbruksgifter är också direkt livsfarliga för bin. När man har undersökt de döda bina har 96 procent haft gifter från insektsbesprutningsmedel i sig.

Annons

Vi har även, genom skogsskövling, gjort oss av med många bins naturliga hem i gamla, döda, träd.

Så här gör du för att få fler bin i trädgården

I Sverige behövs en dubbelt så stor mängd bin för att uppnå den pollinering som krävs under en säsong. Bild: IBL Bildbyrå

Den svenska bioodlar organisationen Svenska Bin menar att vi i Sverige idag endast har bin motsvarande hälften av det antal som är nödvändig för att garantera pollinering, samtidigt som en undersökning från WWF visar att svenskar känner till den pågående bidöden, och att vi vill hjälpa till. Men vad kan man göra?

Det första man kan göra är att plantera blommor och buskar som bin gillar, och på så vis ge dem mat. Du kan även försöka handla ekologiskt, så att du vet att inga bin dött av besprutning, och självklart köpa svensk honung för att på så vis stötta svenska biodlare.

Annons

Men det absolut bästa är att ge dem ett hem. I takt med att jordbruket förändrat miljön runt sig blir det allt svårare för bin att hitta ett hem. Så för att hjälpa bina kan man sätta upp en biholk, eller ett bihotell, i sin trädgård.

Bin som inte producerar honung är lika viktiga för pollinering i naturen som deras honungsproducerande kusiner, och med denna biholk kan du vara med och hjälpa inte bara en utdöende art, utan även bidra till att framtida generationer får ta del av samma utbud av frukt, grönt och bär som vi gör idag.

Holken placeras bäst i söderläge eftersom bina gillar både morgon-och kvällssol.

Biholken är framtagen för att likna ett bis naturliga hem, med hjälp av de smala bamburör man placerat inuti.

Källor: Svenskabin.seNaturskyddsföreningen.se, Sverigesnatur.org, SvD.se, WWF.se

Läs också: Därför ska du mata småfåglarna även på sommaren

Annons