Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Böckerna du måste läsa i år – 8 böcker alla kommer prata om

03 jan, 2020
AvFemina
bästa böckerna 2020
Vart är litteraturen på väg? Vi har putsat upp kristallkulan för att ta reda på vad vi läser under 2020.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

N ytt decennium, nya bok­­­trender. Det gång­na år­tiondet har inte revolu­tionerat litteraturen så mycket som själva bokformatet. De smarta telefonerna och strömmade medier har ändrat vårt sätt att läsa och lyssna. Siffror från bokhandeln visar att ljudböcker tar stora kliv fram under året – ljudboken ger en känsla av sällskap, vilket kan låta lite sorgligt.

Litteratur är bästa sällskapet

Å andra sidan finns väl inget bättre sällskap än litteraturen. Och boken lever och har hälsan i såväl tryckt som digital form. Inte minst skrivs det mer böcker än någonsin. Förlagen blir fler och utgivningen ökar vilket speglar resten av samhället.

Ser vi till innehållet så speglar böckerna som oftast samtiden. I en värld där allt fler länder styrs av maktgalna despoter och miljön står inför kollaps är det bara rimligt att en känsla av undergång speglas i bokutgivningen.

Juli Zeh
Juli Zeh skildrar ett framtida Tyskland styrt av höger­extremister. Foto: Weyler förlag

Det kan vara politisk oro, som i Tomma hjärtan av Juli Zeh där ett framtida Tyskland styrs av höger­extremister och suicidala personer värvas som frihetskämpar. Det finns en rädsla för att tekniken ska slå tillbaka, som i den svenska novellsamlingen Farliga kretsar där hushållsapparaterna gör myteri. I Frankissstein utforskar Jeanette Winterson nya möten mellan AI och sex.

Annons

Böcker som räddar klimatet

Men främst är det klimathotet som dominerar på dystopifronten. Bland fackböckerna hittar vi Pulitzerbelönade Det sjätte massutdöendet där Elizabeth Kolbert visar hur arterna dör ut i rekordtakt. Men också enormt många böcker som manar till kamp: Rädda klimatet! Klimatprofilen Mattias Goldmann vill med Klimatsynda! skapa en positiv tankemodell för klimatarbetet.

En kamp som fått effekt är metoo. De kvinnliga bokköparna tycks ha tappat intresset för manliga genier: Knausgård-egon är ute och starka kvinnoskildringar inne.

gina dirawi paradiset
Gina Dirawi debuterar som författare under 2020. Foto: Daniel Stigefelt

Vi ser många tunga verk av och om kvinnor under våren: Lo Kauppis självbiografiska Två vita dvärgar, Gina Dirawis Paradiset ligger under mammas fötter och Hanna Nordenhöks Caesaria är några av de verk det kommer att pratas mest om i vår.

Annons

Söker oss bakåt i historien

Historien är populär i orostider. Vi söker oss bakåt i jakt efter svunna paradis, eller kanske för en påminnelse om att vi har det ganska bra nuförtiden. Oerhört många romaner utspelar sig under krigsåren eller vid förra sekelskiftet, som Ikarien av Uwe Timm och Führerns barnmorska av Mandy Robotham. Holländaren Frank Westermans Vi människor: Mänsklighetens ursprung och våra glömda förfäder representerar ett trendigt intresse för vår ur-historia.

Frank Westerman utforskar mänsklighetens historia. Foto: TT

På krimfronten ser vi en ny genre i form av family noir, med Caroline Erikssons spännings­roman Kom i min famn med en terapeut som hjältinna. Vem som blir den nya Kepler eller Lapidus får framtiden utvisa. Även feelgood-branschen väntar på en nydanare.

Annons

Romantik på glesbygden

Slutligen frodas glesbygdsromantiken, när städ­erna förtätas drömmer vi om mörka skogar och öde stränder. Annika Norlins norrländska noveller, ­Maria Brobergs västerbottniska drama Bakvatten, Axel Lindéns Tillstånd: Tankegångar i ­skogen om trädens tillväxt och Petter Lindgrens Sing­er som ­utspelas på en kobbe.

Här följer ett urval av briljanta böcker som speglar den litterära tidsandan. Gott nytt läsår!

 

8 böcker alla kommer prata om 2020:

Ting som bär våra minnen

Dina Rajs, Jovan Rajs

(Bonnier Fakta)

Dina och Jovan Rajs föddes i Jugoslavien och växte upp i skuggan av Förintelsen. Efter att ha befriats från koncentrations­lägren blev Jovan med tiden professor i rättsmedicin och Dina arkitekt, de bor sedan många år i Sverige. De fick inte med sig många ägodelar från tiden före kriget. Men här berättar de om föremål de sparat, vardagliga objekt som blivit länkar till det förflutna.

Det är vi som är klimatet: Hur man räddar världen

Jonathan Safran Foer

(Norstedts)

Vi vet att temperaturen och havsnivåerna stiger, men vad gör vi? Är vi beredda att på allvar ändra våra livsmönster? Safran Foer har tidigare kritiserat köttätande och går här vidare med att analysera hur all energi som läggs ner på att få fram kött och mjölk kommer att steka oss. Roligt och personligt om hur det vi lägger på tallriken påverkar planetens framtid.

Jag ser allt du gör

Annika Norlin

(Weyler)

Säkert!-Annikas första novellsamling består (inte otippat) av smådystra berättelser från området kring polcirkeln. Enligt uppgift handlar berättelserna om människor som kämpar med sina hopplösa projekt i en grådaskig norrländsk vardag, utan att ens riktigt hoppas på framgång. Norlin vann Sveriges Radios novellpris 2019 med högstadieskildringen Mattan, så förväntningarna är höga.

Efter syndafloden

Kassandra Montag

(Harper Collins)

En hyllad postapokalyptisk road movie till havs som utspelas i en snar framtid, där USA nästan helt täckts av vatten. Myra förlorade en av sina döttrar vid en av de stora översvämningarna, men ger sig nu ut för att leta efter henne. På sin resa möter hon andra skepp, fyllda av människor som drömmer om att skapa en ny tillvaro i denna ödsliga vattenvärld.

Daisy Jones & The Six

Taylor Jenkins Reid

(Bookmark)

Omtalad rockroman med ett kvinnligt perspektiv om sångerskan Daisy som försöker slå sig fram som rocksångerska i 70-talets dekadenta Los Angeles. När hon till sist slår sig ihop med gitarristen Billy Dunne börjar resan mot toppen. En dokufiktiv roman, löst baserad på de interna spänningarna bakom Fleetwood Macs framgångar, så skickligt genomförd att den lurat många läsare att tro att bandet verkligen funnits.

Nattens mirakel

Elizabeth Berg

(Printz)

Uppföljare till succén Historien om Arthur Truluv utspelas i en idealiserad småstad i Missouri. Änkan Lucille håller bakkurser som blir så populära att hon kan anställa den olycksdrabbade Iris. Samtidigt drabbas grannfamiljen av en tragedi och Lucille måste ta hand om familjens son. En varm och karaktärsdriven feelgood om hur man fångar dagen, tar hand om ­varandra och bakar perfekta småkakor.

Monster i terapi: Skräcklittera­turens ikoner hos psykologen

Mats Strandberg & Jenny Jägerfeld

(Norstedts)

Annons

Två av våra mest hyllade författare tar här diagnosdebatten ett steg till. Några av skräcklitteraturens klassiska monster läggs upp på terapisoffan. Dr Jekyll, Frankensteins monster och Dorian Gray får gå igenom sina fobier och låsningar: narcissism, personlighetsklyvning och så vidare. En mix av skönlitteratur och självhjälp som är väldigt trendrätt våren 2020.

Källaren

Lori Roy

(Modernista)

Imogene reser motvilligt tillbaka till hemstaden i Georgia för att ordna med faderns begravning. Fadern var aktiv i Ku Klux Klan, som har ett grepp om staden. När hon tömmer hans hus gör hon en fasansfull upptäckt – ett barn som hållits inspärrat i bur. Hon tvingas göra upp med hela sin familjs aktiviteter, men märker att hon har många fiender. Suggestiv sydstatsthriller från denna Edgar Allan Poe-belönade författare.

Annons

AV STEFAN WILSON

Läs mer:

28 perfekta böcker att önska sig eller ge bort

Därför måste du läsa dessa 3 böcker av Sara Danius

Michelle Obama följer upp memoarsuccén med ny bok

Annons