Busenkel halloweenbål utan alkohol
Halloween förknippas med såväl isande skräck som med mysiga och mörka höstkvällar. Och mysigare än en stor skål med kryddig pumpadoftande bål blir det väl inte? Och inget är väl mer passande till halloween än den mjuka smaken av pumpa?
Den här bålen är superenkel att blanda ihop och det går bra att göra stora delar av det i förväg för att sedan bara göra de sista stegen när gästerna står på tröskeln.
Bålen är alkoholfri, vilket gör att det passar för alla att sippa på. Så varsågod, här är den givna fördrinken till din halloweenfest.
Halloweenbål med pumpa, granatäpple och apelsin
Du behöver:
cirka 3 liter bål
3 dl pumpapuré av butternutpumpa
7,5 dl alkoholfri äppelcider
5 dl apelsinjuice
en skvätt Sanbitter
1 tsk malen kanel
2 flaskor alkoholfritt torrt vitt mousserande vin (1 ½ liter)
Till garnering:
Skivad apelsin, skivad granatäpple, tranbär, kanelstänger, stjärnanis
Gör så här:
Skär upp din butternutpumpa. Ta bort skalet och kärnorna. Skär köttet i kuber som är cirka 3 cm stora. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i pumpabitarna. Låt koka i cirka 10 minuter tills pumpan är lika mjuk som en kokt potatis. Häll av vattnet och lägg pumpabitarna i en mixer eller mixa dem med en mixerstav tills du har en slät puré. Lägg purén i en burk med lock och ställ i kylen tills du ska använda. Det här kan du förbereda så långt som en vecka i förväg. Purén går också bra att frysa in.
När du ska göra bålen vispar du först ihop pumpapurén, äppelcidern, apelsinjuicen och kanelen tills pumpapurén helt har lösts upp i vätskan.
Häll över i en bålskål och slå i bubblet och häll i en skvätt Sanbitter efter tycke och smak. Rör om ett par varv och garnera med tranbär, äpple, apelsin, granatäpple, kanelstänger och stjärnanis.
Servera genast.
Tips! Om du vill göra ett bål med alkohol går det såklart att byta ut det alkoholfria vinet mot mousserande med alkohol. Cidern kan du också byta ut mot en med alkohol. Vill du ha en extra spets på bålen kan du också tillsätta lite mörk rom.
Video och foto: Katarina Mattsson
Läs mer: