Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Caroline Farberger i Sommar i P1 – talar ut om könskorrigeringen

01 jul, 2019
AvEmma Castman
I Sommar i P1 berättar Caroline Farberger om sin resa från man till kvinna. En resa som kommit med sorg, men också glädje – och som gett henne värdefulla insikter i hur kvinnligt och manligt företagande skiljer sig åt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En tidig morgon i september 2018 gick Carl Farberger till sitt vd-jobb på Ica Försäkringar. Några timmar senare var det Caroline Farberger som lämnade arbetsplatsen. Kollegorna hade då blivit informerade om att Caroline var mitt uppe i en pågående könskorrigering från man till kvinna.

Caroline blev därmed den första toppchefen att öppet berätta om sin könstransition, men även om svenska folket fick reda på sanningen för ett år sedan erkänner hon att resan började långt tidigare än så.

”Jag kände tidigt i livet att något inte var helt rätt kring min könsroll. Mitt första tydliga minne kommer från kungen och Silvias bröllop 1976, jag var då åtta år. Jag minns att jag bläddrade i tidningen Vecko-Journalen och såg ett reportage från bröllopsfesten. Där fångades jag av alla vackra klänningar som de kvinnliga bröllopsgästerna bar. De fina materialen och de vackra snitten. Kvinnorna såg så vackra ut, och jag kände en sorg i mig när jag insåg att jag aldrig skulle få uppleva detta. Att få se lika vacker ut”, berättar Caroline Farberger i sitt sommarprat som släpptes den 1 juli. Hon fortsätter:

Annons

”Jag var ju pojke och det ingick inte i mitt livsmanus att klä mig i klänning när det var dags för fest. Gång på gång återkom jag till bröllopsreportaget utan att förstå varför jag var så fångad av det. Stackars veckotidning blev allt mer tummad. Känslan av sorg blandades med skam, skam för att känna en dragning åt något som uppfattades som otillåtet. Usch, ingen skulle någonsin få veta något. Djupt, djupt inom mig begravde jag alla mina olämpliga tankar.”

Men det var inte så enkelt. Gång på gång återkom känslorna när Carl såg vackra kvinnor i eleganta klänningar. Han insåg vagt att han inte var som andra killar, men kände inte att han hade styrkan att gräva djupare i frågan. Istället blev tankarna som ett mentalt skoskav. Han bet ihop, ingen skulle få veta något.

Därför bestämde sig Caroline för att bli kvinna

Det dröjde länge innan Caroline vågade sätta ord vad på hon faktiskt kände. Närmare bestämt 40 år. Då frågade Carolines hustru Ylva rakt ut om det möjligen kunde vara som så att Caroline, då Carl, egentligen ville vara tjej. Där och då slog Caroline i panik ifrån sig påståendet. Hon kände rädsla över att bara närma sig tanken, samtidigt som hon innerst inne visste att det var någonting som behövde komma ut. Något som funnits där inne ända sedan bilderna från kungabröllopet publicerades 1976.

Caroline Farberger och hustrun Ylva
Caroline Farberger och hustrun Ylva är fortfarande gifta. Tillsammans har de tre barn. Foto: Pontus Lundahl/TT

Carolines hustru Ylva gav sig ändå inte och frågade samma fråga en gång till, och denna gång nappade faktiskt Caroline. Det var nu eller aldrig. Hon behövde ta tag i sina grubblerier och göra någonting åt saken.

Annons

Caroline bestämde sig för att sakta men säkert testa sig fram och försöka ta reda på om det var kvinna hon skulle vara. Våren 2017 tog hon därför professionell hjälp med att sminka sig, hitta kläder och skaffa peruk.

”Sedan gick jag nerför Drottninggatan klädd som en kvinna, snyggt sminkad och en peruk med långt gyllenbrunt hår, knälång kjol, snyggt skuren topp och ett par ballerinaskor. Känslan var magisk. En fullständig harmoni infann sig i mig.”

Ett par månader senare konfronterade Caroline sig själv på djupet:

”Det var omtumlande och omvälvande, men ändå alldeles kristallklart. Jag kom till insikt med att jag var kvinna.”

I samma veva startade Caroline en Facebookgrupp där hon öppet berättade om könstransitionen för sina närmsta anhöriga. Samma personer blev en dryg månad senare inbjudna till Carolines 50-årsfest, och det var första gången som hon firades som Caroline och inte Carl. Det året fick hon ett halsband i present av sin fru, och ett armband av sin mamma.

Annons

Caroline Farberger om jämställdheten i näringslivet

Efter att familj, nära vänner och chef fått reda på Carolines resa från man till kvinna var det medarbetarna på Ica Försäkringar som informerades om vad som var på gång. Namnskylten ändrades från Carl till Caroline, och första dagen på jobbet som Caroline äntrade hon vd-kontoret iklädd Hugo Boss-outfit, klackskor och målade naglar. Det första mötet med kollegerna var nervöst – men bemötandet var fantastiskt.

I sitt Sommar i P1 berättar Caroline dock hur hon under sitt första år som kvinna i näringslivet har fått en hel del aha-upplevelser. Hon har bland annat konstaterat att umgänget mellan män och män, och kvinnor och kvinnor skiljer sig mycket åt.

“Ganska snabbt blev jag inbjuden till kvinnliga nätverk i näringslivet, jag fick då uppleva en kultur och en atmosfär som var mer öppen och som jag inte känt tidigare i de sammanhang jag rört mig i.”

Annons

“Kvinnor som jag lärt känna i mitt yrkesliv visade nu mer av sina personligheter. Jag slogs också av insikten om hur mycket kvinnor i karriären medvetet, eller omedvetet, lägger band på sig själva för att passa in i näringslivet.”

Caroline Farberger
2019 vann Caroline Farberger pris i kategorin ”Årets HBTQ-person” på QX-galan. Foto: Karin Törnblom/TT

Samtidigt poängterar hon att män automatiskt tvingas gå in i en mer macho-roll, där de snabbt anpassar sig i efter en hierarkisk ordning utefter vilken titel de har. Något Caroline menar att kvinnor lägger mindre vikt vid.

Därtill har bilden av jämställdhet fått sig en rejäl törn. Caroline beskriver hur hon mer eller mindre gått runt med skygglappar under åren som man, och levt efter den felaktiga föreställningen om att näringslivet är jämställt.

Annons

”Riktigt jämställdhet handlar inte om jämfördelning i antal personer. Riktigt jämställdhet handlar om en jämn fördelning av makt. Makt i betydelsen: möjlighet att fatta beslut och påverka.”

Foto: Fernvall Lotte/Aftonbladet/TT

Caroline Farberger om Sommar i P1Brand logo
Caroline Farberger om Sommar i P1

Läs mer:

Stina Wollters Sommar i P1 – en ljus berättelse om döden

Sommar i P1 – här är listan över alla sommarpratare

Sommar i P1 2019: Madeleine In Hwa Björk är lyssnarnas sommarvärd

Annons