ANNONSSAMARBETE MED KPA PENSION
Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Barnmorskan Caroline: "Viktigt att mina pensionspengar bidrar till en mer hållbar värld"

06 sep, 2024
AvMarika Agestam Cederlund
Privat, Polina Chistyakova/Pexels
Varje år investeras många miljarder kronor på börsen, en del av dem är dina pensionspengar som förvaltas av pensionsbolag. Men handen på hjärtat, hur bra koll har du på var de tar vägen? För barnmorskan Caroline Kits är det viktigt att hennes pension investeras grönt – både för hennes egen och för framtida generationers skull.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

I yrket som barnmorska får Caroline Kits, 42, dagligen vara med när nya liv föds. Det är delvis tack vare dessa möten som en ökad miljömedvetenhet växt fram.

– Jag minns en förälder som berättade hur hon börjat kompostera och minimera sin plastanvändning för att kunna ge sina barn en renare värld. Det fick mig att reflektera över hur små handlingar kan ha en stor inverkan och hur vi alla kan göra skillnad, säger Caroline.

Caroline Kits jobbar som barnmorska.

Likt många av oss försöker Caroline att hitta en balans mellan att göra gott för miljön och samtidigt leva ett rikt och meningsfullt liv. Vid villan i Mariefred, där hon bor tillsammans med make, barn och en massa djur, odlas det grönsaker i det egna växthuset och ägg värps av de egna hönsen.

Skillnad i smått – och stort

Men även om vi alla kan göra skillnad i vår vardag så drar bolagen ett stort lass. Varje år investeras många miljarder kronor på börsnoterade bolag. En del av dessa pengar är dina tjänstepensionspengar, som förvaltas av pensionsbolag.

Tjänstepension

I Sverige finns den allmänna pensionen och utöver det erbjuder även många arbetsgivare tjänstepension. Om du arbetar inom kommun eller region så har du kollektivavtal med tjänstepension.

Caroline har tjänstepension som förvaltas av KPA Pension, pensionsbolaget för kommun- och regionsanställda. KPA förvaltar just nu 300 miljarder kronor åt lärare, sjuksköterskor, brandmän och andra betydelsefulla jobb runt om i Sverige. Pengarna investeras med omtanke för människor och miljö – KPA väljer bort företag som inte lever upp till deras högt satta krav och bolag som producerar vapen, alkohol, tobak, spel eller pornografi går helt bort.

Är det viktigt för dig att dina tjänstepensionspengar investeras i hållbara projekt?

– Det handlar om mycket pengar, så om de kan göra något för att bidra till en bättre miljö samtidigt som de växer så är det såklart viktigt, menar Caroline.

Att investera grönt är att investera i exempelvis bolag, fonder eller projekt som aktivt arbetar med att minska negativ inverkan på miljön och samhället. Akil Mazumder/Pexels

Förutom att pengarna ska växa är klimatomställningen alltid av högsta prioritet. Genom KPA Pensions stora innehav kan de aktivt påverka företag i frågor som rör miljö, klimat och mänskliga rättigheter.

– En trygg och bra pension handlar inte bara om hur mycket pengar vi får, utan också om vilken värld vi kommer att åldras i, säger Mark Johnsson, affärsutvecklare för hållbara investeringar på KPA Pension.

Läs mer om hållbart pensionssparande hos KPA här.

På frågan om hur fler kan motiveras till hållbara investeringar tror barnmorskan Caroline att svaret ligger i ökad kunskap.

– Jag tror att fler skulle lockas om man fick ta del av konkreta exempel på de positiva effekterna. Det skulle kunna vara en cykelbana som tar ens barn till skolan på ett tryggt sätt. Utbildning och ökad medvetenhet spelar också stor roll – ju mer vi lär oss om hur våra investeringar påverkar klimatet, desto mer motiverade kan vi bli att göra smarta val för framtiden.

KPA Pension

KPA Pensions kunder är arbetsgivare och anställda inom kommuner och regioner. KPA:s uppgift är att se till att deras kunder får en trygg och bra pension utan att det sker på någon annans bekostnad. Det ska gå hand i hand med KPA:s vision – att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld.

Läs mer om KPA Pensions hållbarbetsarbete här.