ANNONSSAMARBETE MED CARLSHAMN
Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Dags för kladdkakans dag – här är Fredriks fikas perfekt kladdiga kaka

03 nov, 2024
AvJenny Thorell
Kladdkakans dag närmar sig med stormsteg! Och det godaste receptet står Fredriks fika för – i år firar vi med chokladganache och havssalt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Kladdkakan med extra allt! Den 7 november är det dags för kladdkakans dag och i år slår vi på stort med en riktig kladdig och chokladig kaka.

– Den här kladdkakan med chokladganche och flingsalt är något för dig som är lika galen i choklad som jag. Krämig och salt med choklad är en perfekt kombination. Den här har jag gjort tillsammans med Carlshamn och deras bordsmargarin Carlhamn Havssalt som är lika god att baka med som att ha på smörgåsen, berättar Fredrik.

Kladdkaka med chokladganache och flingsalt

Perfekt kladdig kladdkaka med det lilla extra.

Ingredienser

Kladdkakan:

Chokladganache:

  • 150 g mörk choklad (Jag använde 55%)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 20 g Carslhamn Havssalt
  • + flingsalt till dekoration

Gör så här:

  1. Börja med chokladganachen då den ska vila. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Mät upp grädde och Carlhamn Havssalt i en kastrull och värm upp så det är riktigt hett, utan att koka. Häll över den heta vätskan över chokladen. Låt stå 30 sekunder och rör sedan till en jämn chokladkräm. Låt vila i rumstemperatur och rör då och då. Det tar ca 1 timme att sätta sig, och man kan skynda på och ställa in den i kylen en stund.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform på ca 20 cm i diameter, samt smörj och "bröa" kanterna med kakao.
  4. Smält Carlshamn Havssalt i en rymlig kastrull, dra av från plattan och rör ner socker och kakao.
  5. Vispa ner 1 ägg i taget. Avsluta med att vispa ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
  6. Fyll formen med smeten och grädda mitt i ugnen cirka 18-20 minuter. Skaka lite lätt på kakan, den ska dallra lite lätt i mitten. Ta sedan ut och låt kallna helt i kylskåp i formen utan att öppna den.
  7. Låt kladdkakan kallna helt, helst i kylskåp.
  8. Bred på chokladganachen på kladdkakan och strö över lite flingsalt.

Fredriks bästa tips för kladdkaka:

  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen så är kakan lätt att förflytta till en tallrik.
  • Smörj kanterna och pudra med kakao så får du snygga kanter i stället för smuliga med ströbröd.
  • Kladdkakan ska dallra ordentligt när man tar ut den ur ugnen, den ”sätter” sig sedan i kylskåpet.
  • Låt gärna kladdkakan bli rumsvarm innan man äter så blir den så där perfekt kladdig.