ANNONSSAMARBETE MED SKANDIA
Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten
annonssamarbete med skandia

Experten guidar: Livsvalen som påverkar din pension

28 okt, 2024
AvTerese Allert
Hur bra koll har du på din framtida pension? Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, tipsar om fem livsval som kommer att påverka hur mycket du har i plånboken efter att du har slutat jobba.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

1. Ta snacket med din partner – se över era respektive pensionsutsikter

Att prata pengar och ekonomi kan vara någonting man undviker i relationen, med risk för att inte vara överens. Men ska ni leva tillsammans är det långsiktigt smart att även prata om era pensionsutsikter, utöver bostadslån och matbudget.

­– Varje år och varje lön räknas för pensionen! Kompensera med extra sparande för den som kanske jobbar deltid och tar ett större ansvar för livspusslet. Ett annat sätt är att föra över premiepensionsrätter till den som har mindre pension. Men det är idag bara tillåtet om ni är gifta, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Mattias Munter är pensionsekonom på Skandia.

2. Tjänstepension – viktig del av pensionen

Ungefär nio av tio anställda har tjänstepension, enligt Pensionsmyndigheten. Därför kan det ses som en självklarhet när du söker nytt jobb att din nya arbetsgivare också kommer se till att du har det. Men dubbelkolla alltid – och undersök även om de betalar tjänstepension under eventuell föräldraledighet.

– Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Därför finns all anledning att sätta sig in i vad som påverkar pensionen och vad du kan göra själv, säger Mattias Munter.

Om du är egenföretagare ansvarar du själv för att sätta av en del till din pension.

– Se till att det är minst lika mycket som en anställd får, säger Mattias Munter.

3. Se över dina egna pensionsval

Allmän pension är den som alla som arbetar och betalar skatt i Sverige får. En del av denna, premiepensionen, kan du själv välja hur den ska placeras. Här kan du flytta den till fonder med högre risk, inte minst om du är i början av din jobbkarriär. Tjänstepensionen väljer du själv hur den placeras.

– Ju tidigare du börjar med att skapa dig en bild av din kommande pension desto större möjlighet har du att också påverka den, säger Mattias Munter.

Han tycker att alla bör ha som vana att se över sin framtida pension åtminstone en gång om året.

– Om så bara för att se över om de val som gjorts fortfarande stämmer överens med dina förutsättningar och önskemål. Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än en kvart att få bättre koll på pensionen. Har du inte gjort det på länge kan du får räkna med en timme eller två, säger Mattias Munter.

Med rätt försäkringar ger du ekonomisk trygghet till familjen – om något oförutsägbart skulle hända.

4. Anpassa efter din familjesituation

Det är inte bara placering av pension som kan vara smart att se över utan även vilket försäkringsskydd du har. Familjeskydd, efterlevandeskydd och livförsäkring ger extra trygghet.

– Pensionssparande handlar inte enbart om framtiden utan också om här och nu. Graden av försäkringsskydd beror på livssituation och hur pass beroende familjen är av just din inkomst.

5. Planera för önskad levnadsstandard

Utöver allmän pension och tjänstepension är det även viktigt att avsätta en summa varje månad till ditt privata pensionssparande. Vilken levnadsstandard önskar du ha när du slutat jobba och stämmer prognosen överens med vad du kommer få utbetalt varje månad som pensionär? Lever du tillsammans med någon, prata ihop er – och sätt upp ett mål med ert eget sparande.

Hur vill ni leva efter att ni slutat jobba?