Fredriks fikas lyxiga julbak – saffransbullar med vaniljfyllning
Som vi längtat! Nu går vi äntligen in i den magiska julsäsongen och förutom snö och gran är det baket vi ser mest fram emot – och särskilt saffransbullarna! Fredriks fika lyfter det traditionella receptet med en otrolig fyllning.
– Saffransbullar med vaniljfyllning som jag penslar med Carlshamn Bakning och doppar i strösocker, de blev så magiskt goda! Vaniljen höjer verkligen smaken av saffran och du måste bara testa dem, säger Fredrik.
Fredriks hemliga ingrediens
För riktigt fluffiga och saftiga saffransbullar tipsar Fredrik om att pensla bullarna med rumsvarmt margarin.
– Varför jag använder rumsvarmt margarin? Om man smälter smöret så behöver man tillsätta mer mjöl för att få ihop en smidig deg, och ju mer mjöl man använder desto större är risken att man får torra bullar, säger Fredrik.
Carlshamn Bakning är ett växtbaserat margarin som går utmärkt att använda till all sorts bakning, men den festliga förpackningen som finns i butik nu gör den perfekt till julens bakning.
Saffransbullar med vaniljfyllning
Underbara och saftiga saffransbullar med smak av vanilj blir julens höjdpunkt!
Ingredienser
- 5 dl mjölk (andra mjölksorter som havre eller mandel fungerar också)
- 50 g jäst för söta degar
- 1 g saffran, 2 pkt
- 1 tsk strösocker (till att mortla saffran med)
- 150 g rumsvarmt Carlshamn bakning
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 14–15 dl vetemjöl special (vanligt vetemjöl går också bra)
Fyllning
- 150 g rumsvarmt Carlshamn bakning
- 1 dl strösocker
- 2 msk vaniljsocker
Pensling
- 50 g Carlshamn bakning
- 2 dl strösocker
Gör så här
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
- Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
- Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
- Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
- Täck bunken med duk och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen.
- Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Kavla till en stor rektangel på cirka 60x40cm.
- Bred på fyllningen över hela och vik ihop till ett treslag (vik in sidorna, en i taget till en tredjedel av degen så att det blir tre lager, se bilder nedan)
- Kavla degen lite så den blir slät och jämn, skär ca 1,5 centimeter breda strimlor och rulla in båda sidorna så att det blir som en klassisk lussekatt. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
- Baka mitt i ugnen 8–10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten. Om man vill kan man pensla med uppvispat ägg och addera russin innan de åker in i ugnen.
- Vid servering: Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker.
Fredriks tips!
Bullarna går utmärkt att frysa in, men pensla med smör och doppa i socker efter att du tinat dem så håller de sig extra fina.
Steg för steg – Fredriks baktips!
Börja med att kavla ut en stor rektangel på ca 40x60 cm, bred ut vaniljfyllningen och vik ett treslag. Det gör man genom att vika från kortsidan in mot mitten och sedan över från andra sidan så att det blir tre lager deg.
Sen vänder du upp degen och kavlar lite till eftersom degen drar ihop sig lite. Skär remsor och rulla som en klassisk lussekatt, lägg på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
Resultatet: Julens godaste och saftigaste saffransbullar!