ANNONSSAMARBETE MED KPA PENSION
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Karin, 56, pluggar till lärare: "En vinst både personligt och ekonomiskt"

03 jun, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
Karin Forsselius Reimer är äldst i klassen på sin utbildning. Men åldern är knappast något mer än en siffra och nu vill Karin inspirera andra till att våga byta bana senare i livet – med alla de personliga och ekonomiska vinningar som det kan föra med sig.

Det var efter att hon lyssnat in en föreläsning på en skola sommaren 2023 som Karin Forsselius Reimer, 56, från Tyresö, bestämde sig för att plugga till lärare.

– Hon som höll i föreläsningen hette Åsa. Jag tänkte "Om man kan vara som Åsa som lärare, då kan jag också bli det!". Och på den vägen var det.

Vad var det som lockade med just läraryrket?

– Jag har tidigare arbetat med barnrättsorganisationer och nu vill jag kunna göra skillnad för barn även hands on som lärare. Jag vill motivera barnen till att lära och till att våga ta plats. Sen saknas det ju lärare och det ligger såklart en trygghet i att det finns jobb. Att vara lärare är nog en utmaning, men de flesta jag lyssnat till säger att det är ett fantastiskt jobb.

Karin Forsselius Reimer är inne på första året av sin utbildning.

Ett år efter beslutet är Karin i full gång med den fyraåriga utbildningen till grundskollärare. Hon kommer att vara 60 år när hon är färdig, men för henne har åldern inte varit ett hinder.

– Jag är äldst i klassen men känner mig som en like. Jag är i ett helt nytt sammanhang där jag får lära mig massor av nytt. Jag älskar det!

Något som däremot kan oroa Karin ibland är ålderismen.

– Det är väldigt många år som man ska jobba, på en arbetsmarknad med ålderism. Det måste det bli ändring på! Våra olikheter gör oss till en fantastisk helhet.

Jag är i ett helt nytt sammanhang där jag får lära mig massor av nytt. Jag älskar det!

Att njuta av hela yrkeslivet

Vi lever längre och det är allt fler som, likt Karin, väljer att byta bana senare i livet. Den lägsta åldern för garantipension höjs 2026 till 67 år och därtill ska det bli möjligt att pausa sin tjänstepension. Detta för att man som pensionär ska kunna bestämma om man vill jobba igen. Utöver glädjen som kan komma med att testa nya vägar, så kan det även ge en positiv ekonomisk effekt att byta jobb.

– Jag förlorar ju viss tjänstepension under studietiden, men jag kommer att arbeta extra som vikarie på fritids så det blir något tillskott ändå. Sedan kommer jag att få högre lön som utbildad lärare än i mina tidigare yrken, vilket ger mig en bättre tjänstepension. Hade jag vetat det jag vet nu för fem år sedan så hade jag börjat plugga redan då. Men nu är jag där jag är och det känns givande att kunna inspirera andra till att våga.

5 sätt att maxa pensionen på

Anne Lydén, pensionsinformatör på KPA Pension, tipsar.

1. Jobba i så många år som möjligt – ju fler år du jobbar desto mer pension kommer du att få.

2. Arbeta heltid så mycket som du kan under ditt yrkesliv.

3. Se till att du har tjänstepension via din arbetsgivare. Tjänstepensionen är pengar som betalas in av arbetsgivaren och sparas och förvaltas fram till pensionen.

4. Se till att betala en låg avgift på ditt sparande. Hos KPA Pension har vi den lägsta avgiften på traditionell försäkring för dig som jobbar inom kommun och region.

5. Få koll på hela din pension på minpension.se.

Läs mer om tjänstepension hos KPA Pension.

"Jag är så tacksam för alla år jag jobbat."

Hur ser ditt pensionssparande ut?

– Jag har jobbat och pensionssparat sedan jag var i tjugoårsåldern. När jag fick barn valde jag att jobba deltid i några år. Det beslutet har jag aldrig ångrat. Jag är så tacksam för alla år jag jobbat och tjänstepensionen är en fantastisk förmån som ju blir min framtida lön. Nu är siktet inställt på att jobba som lärare, säkerligen tills jag är 67 år – eller kanske 100, haha!

Vad vill du säga till andra som är sugna på att byta bana senare i livet?

– Att du vågar! Det är aldrig för sent.