ANNONSSAMARBETE MED SNAPCHAT
Trendar: Nostalgi Livsberättelser Resor Nystarta din ekonomi Vårmode 2025 Feminas historia Hårvård Streamingtips Melodifestivalen

Så pratar du med din tonåring om sociala medier

11 feb, 2025
AvJenny Thorell
Här är tipsen för att prata öppet om sociala medier med din tonåring – från beteende online till hur du som förälder kan övervaka utan att kontrollera.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Många föräldrar oroar sig över hur mycket tid deras tonåringar spenderar på skärmar. Vad ser de? Vem interagerar de med? Det kan kännas läskigt att inte ha full insyn. Men genom att prata öppet om sociala medier kan du hjälpa din tonåring att navigera tryggt i den digitala världen.

Den 11 februari är det Safer Internet Day – en internationell dag för att uppmärksamma säkerhet på nätet. Ett perfekt tillfälle att ha en ärlig och viktig konversation om digitala vanor.

Snapchat har sammanställt en guide med fem viktiga tips för att stärka din tonårings medvetenhet om sociala medier och skapa en sundare balans i skärmanvändningen. Att förstå riskerna och möjligheterna online gör det lättare att navigera den här nya världen – både för tonåringar och föräldrar.

1. Beteendet online är lika viktigt som offline

Den gamla goda regeln gäller även online, och det är bra att fräscha upp den i alla åldrar: behandla andra som du själv vill bli behandlad. Internet kommer bara att bli en trevligare plats om vi alla kommer ihåg att det finns riktiga människor bakom skärmarna. Prata med din tonåring om hur man visar respekt på nätet. Även i grupptrådar, anonyma kommentarer och snaps som försvinner.

2. Gå igenom säkerhet tillsammans och förklara varför det är viktigt

Ungdomar är uppväxta med nätet, men det betyder inte att de alltid tänker på hur deras handlingar på nätet påverkar verkligheten. Prata med din tonåring om hur man ska tänka kring säkerhetsinställningar och diskutera vilken information som bör (och inte bör) delas. En bra tumregel? Om du inte skulle sätta upp det på skolans anslagstavla bör du inte heller lägga ut det på nätet.

3. Lär känna de plattformar som din tonåring använder

Var nyfiken och lär dig! Snapchat, TikTok, Discord – din tonåring navigerar förmodligen i en onlinevärld som du inte nödvändigtvis förstår fullt ut. Men ju mer du vet, desto bättre kan du vägleda din tonåring. Ladda ner de appar som de använder och bekanta dig med funktionerna. Inte för att övervaka, utan för att kunna ha en informerad konversation.

4. Skapa en kultur av öppen dialog

Den bästa säkerheten på nätet börjar i verkliga livet. Med självförtroendet att säga ifrån om något känns fel. Ställ nyfikna frågor om din tonårings upplevelser på nätet. Inte genom att peka finger, utan med ett genuint intresse. Om de vet att de alltid kan komma till dig kan du hjälpa till innan problemen uppstår eller växer.

5. Använd de verktyg som redan finns

Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Många plattformar erbjuder redan funktioner som gör onlineupplevelsen säkrare. Snapchats ”Family Centre” låter föräldrar se vem deras barn interagerar med utan att inkräkta på deras integritet. Se över hur de här funktionerna fungerar tillsammans och gör det till en gemensam uppgift att hålla säkerheten i fokus.

Låt konversationen börja nu

Säkerhet på nätet ska inte vara en engångsföreteelse, utan en pågående dialog. Använd Safer Internet Day som en startpunkt för att skapa goda digitala vanor som håller i längden. För i en tid när internet är viktigare än någonsin är det viktigare än någonsin att vara säker.