ANNONSSAMARBETE MED NORDNET
Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Spara till barnen: så mycket kan 200 kronor i månaden växa tills 18-årsdagen

06 jan, 2025
Årsskiftet är ett perfekt tillfälle att se över sparandet till barnen. Med rätt kunskap kan även små summor göra stor skillnad över tid. Nordnets sparekonom Frida Bratt guidar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Som nybliven förälder är det mycket att tänka på och att starta ett barnspar kanske verkar svårt och tidskrävande. Med fondsparande behöver du inte lägga tid på att ha koll på enskilda aktier, utan kan låta portföljen jobba i fred. Frida Bratt är sparekonom på Nordnet och en viktig röst i den offentliga debatten för bra sparvillkor. Här besvarar hon vanliga frågor om fondsparande för barn – och visar hur du kan göra det både enkelt och roligt.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet.

"Varför fonder?"

SVAR: Fonder ger ofta en bred exponering mot olika marknader med god riskspridning som följd, och du som förälder behöver därmed inte ha kunskap om enskilda aktier. Öppnar du ISK eller kapitalförsäkring och väljer breda fonder med låga avgifter kan du låta portföljen jobba på i fred, år efter år, och nyttja den så kallade ränta på ränta-effekten. Det innebär att du inte bara får avkastning på pengar du sätter in i sparandet, utan även avkastning på avkastningen. Om du inte har något stort intresse så räcker det att kolla till barnens fondportfölj några gånger per år, förutsatt att den har en stabil bas med breda fonder.

Kom i gång med fondsparande till barnen här.

"När ska jag börja spara till barnen?"

SVAR: Ju tidigare desto bättre, förutsatt att du har ekonomisk möjlighet. Börjar du tidigt kan du med hjälp av ränta på ränta-effekten även få små månadsinsättningar att växa till större summor. Men det är aldrig för sent att börja!

Så mycket kan pengarna växa till 18-årsdagen

200 kronor/månad: ca 90 000 kronor*

500 kr/månad: ca 225 000 kronor*

1 000 kr/månad: ca 450 000 kronor*

*Räknat på att sparandet startar när barnet är nyfött och att man i snitt får 8 procents årlig avkastning (vilket är ungefär MSCI World Index snittavkastning per år under perioden 1 januari 1988 till 30 augusti 2024) och att man placerar i fonder som har en årlig avgift på 0,4 procent i snitt. Exempeluträkningarna baseras på tidigare resultat, de utgör endast antaganden och inte tillförlitliga indikationer på framtida resultat.

Kom i gång här.

Om du inte har något stort intresse så räcker det att kolla till barnens fondportfölj några gånger per år, tipsar Frida (förutsatt att den har en stabil bas med breda fonder).

"Vilka fonder ska jag välja?"

SVAR: Jag tycker att du ska låta avgifterna spela en stor roll. Många väljer en avgiftsfri kapitalförsäkring och har en bas med billiga indexfonder, det är bra. Eftersom det är ett långsiktigt sparande kan du satsa på en portfölj med exponering mot flera marknader; exempelvis en globalfond, en tillväxtmarknadsfond, en Sverigefond och en Europafond som bas. Sedan kan du toppa med lite smalare och mer nischade fonder om du vill.

Sparar du under lång tid både kan och bör du ta risk för att öka chansen till avkastning, exempelvis genom att investera i aktiefonder. För att välja de bästa fonderna kan du jämföra dem mot varandra hos marknadsbarometern Morningstar. Har fonden högt betyg betyder det att den gått bättre än andra fonder inom samma kategori.

"Hur gör man det rättvist mellan syskonen?"

SVAR: Om det är åldersskillnad mellan barnen och man startar sparanden med några års mellanrum kan börsutvecklingen se olika ut. Mitt bästa tips är att lägga alla barn som förmånstagare till en och samma kapitalförsäkring och sedan låta barnen dela rättvist på den summan. Då blir det förstås även en fråga om när pengarna ska tas ut. Man kan tänka sig att man vid tidpunkten för det första barnets uttag gör en rättvis uppdelning av pengarna utifrån hur stor summan är där och då, och där resterande barns andel får ligga kvar i portföljen.

Gör syskonen som förmånstagare till en och samma kapitalförsäkring och låt dem dela rättvist på summan.

Fridas 3 snabba fondtips

  1. Starta kontot i ditt eget namn Startar du ISK i barnets namn tillfaller pengarna barnet per automatik när han eller hon fyller 18 år. Detsamma gäller om du startar en kapitalförsäkring i barnets namn. Startar du däremot en kapitalförsäkring i ditt eget namn och gör barnet till förmånstagare behåller du kontrollen och kan bestämma när uttag ska göras.

  2. Månadsspara Sätt in pengar varje månad i ett automatiskt månadssparande så slipper du tänka på varje insättning. Har du breda lågprisfonder med en bred exponering som bas så kan portföljen bara jobba på.

  3. Låt pengarna ligga Det är viktigt att inte ta ut pengarna bara för att det darrar på börsen. Eftersom sparhorisonten är lång kommer börsen hinna både gå ned och upp under tiden. Fortsätt att månadsspara och se till att riskspridningen är bra.

Kom i gång med sparande hos Nordnet här.

Nordnet gör det enklare och roligare att spara

Nordnet är Nordens ledande plattform för sparande. Banken grundades 1996 med syftet att demokratisera sparande och investeringar. Hos Nordnet är det enkelt att starta ett sparande – och för att sänka tröskeln erbjuder Nordnet nya kunder gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen och alla fondavgifter tillbaka tills man nått 50 000 kronor i samlat sparande på plattformen (max 500 affärer/år).

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat. Ta del av fondens informationsbroschyr och faktablad innan du investerar.

Investeringssparkonto, ISK, omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavaren enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Kontot skyddas även av det statliga investerarskyddet. Du hittar också mer information om detta på Riksgäldens hemsida.

Kapitalförsäkring omfattas av förmånsrätt. Det betyder att du som försäkringstagare har ett starkt skydd om försäkringsbolaget skulle gå i konkurs eller bli föremål för utmätning.

Här finns mer information om tryggt sparande.

Här hittar du en jämförelse mellan olika konton.