Därför protesterar man mot Nobelpriset i litteratur
I samband med att Nobelpriset i litteratur 2019 delas ut till den österrikiske författaren Peter Handke i Stockholm planeras två demonstrationer. Flera manifestationer har även genomförts, bland annat utanför Sveriges ambassad i Sarajevo, och därtill väljer flera nationer att bojkotta festligheterna under Nobel. Även Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Peter Englund väljer att avstå från hela Nobelveckan.
Men vad handlar det här om? Vad är det Peter Handke har gjort som gör att så många är så arga på honom?
Släppte bok som framställer Serbien som offer
Det hela börjar i det forna Jugoslavien och de fruktansvärda inbördeskrig som rasade där i början av 1990-talet. Under krigen begick serbiska styrkor avskyvärda krigsbrott mot andra etniska grupper, bland annat massavrättningar, massvåldtäkter och etnisk rensning. Till exempel var det serbiska styrkor som i juli 1995 intog den bosniska staden Srebrenica och avrättade 8 000 muslimska pojkar och män.
Under hela kriget dog uppskattningsvis 135 000 människor och hundratusentals fick fly från sina hem.
Redan 1996, alltså bara ett år efter massakern i Srebrenica, släppte Peter Handke boken Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien (En vintrig resa till floderna Donau, Save, Morawa und Drina eller Rättvisa för Serbien). Boken är en reseskildring där kritikerna anser att han framställer Serbien som offer i de jugoslaviska krigen.
Höll tal på Milosevic begravning
Kritiker hade direkt kraftiga invändningar mot innehållet i boken och de anser att Peter Handke förminskar de krigsbrott som Serbien gjorde sig skyldiga till under krigen, till exempel massakern i Srebrenica. Peter Handke själv hävdar att han bara har gett en mer mångfacetterad bild av händelserna. Han anser att den bild av kriget som gavs i medier i väst var alltför ensidigt negativ och förenklad när det gällde Serbien.
Men kritiken bara djupnade när den kanadensiske författaren Robert Dickson 2004 skrev ett konstnärsupprop till försvar för Slobodan Milosevic – president i Seribien mellan åren 1989 och 1997. Slobodan Milosevic var då åtalad för folkmord och krigsförbrytelser i krigsförbrytartribunalen i Haag, en del av efterspelet efter jugoslavienkrigen. Peter Handke skrev under uppropet och besökte också Milosevic i häktet.
När Slobodan Milosevic avled i häktet 2006 höll Peter Handke tal på hans begravning.
Svenska PEN skrev öppet brev
När Peter Handke tilldelades Nobelpriset i litteratur 2019 lät kritiken inte vänta på sig. Bland annat reagerade organisationen Srebrenicas mödrar som representerar de anhöriga till de mördade pojkarna och männen i Srebrenica. Ordföranden Munira Subasic sa till Kulturnyheterna att Nobelpriset inte längre hade något värde, förutom det materiella värdet:
– Det finns inget budskap om medmänsklighet i det. Priset sårade mig som en mor som förlorade 22 medlemmar i min familj.
Även Svenska PEN utryckte sig starkt kritiskt till att Svenska Akademien valt att ge priset till Peter Handke. De skrev ett öppet brev till Svenska Akademien där det står att de inte brukar lägga sig i andra institutioners litteraturpris, men att de i det här fallet var tvungna:
“Vi är förstummade av att man valt en författare som har använt sin plats i offentligheten till att förtiga en historisk sanning och erbjudit offentlig hjälp till förövare som gjort sig skyldiga till folkmord, som Seribiens förre president Slobodan Milosevic och den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic.”
Flera demonstrationer under Nobeldagen
Under hela oktober, från det att det offentliggjordes att Peter Handke fått priset, har ett otal debattartiklar, insändare och artiklar skrivits där valet har kritiserats från olika håll. Det har också genomförts massor av demonstrationer och protester, både i Sverige och utomlands.
Peter Englund som var Svenska Akademiens ständige sekreterare mellan 2009 och 2015 beslöt sig för att bojkotta hela Nobelveckan som protest mot att Peter Handke fick priset. Och i början på december meddelade två av ledamöterna för Nobelkommitén att de lämnar sina uppdrag på grund av Peter Handke. Även Albaniens, Turkiets, Kosovos och Kroatiens ambassadörer har meddelat att de inte kommer att delta i Nobelfestligheterna.
På själva Nobeldagen har två demonstrationer mot att Peter Handke får ta emot priset, planerats. En mindre vid Hötorget och en större på Norrmalmstorg i Stockholm.
Sedan Peter Handke kom till Stockholm för att ta emot Nobelpriset har han inte velat hantera frågor som rör kritiken mot honom, utan bara svarat irriterat:
– De senaste 8–9 veckorna har jag fått många underbara brev från läsare. Ett av dem, ett anonymt brev, innehöll toalettpapper som hade ett slags kalligrafi av avföring på sig. Till er som ställer sådana här frågor vill jag säga att jag föredrar anonyma toalettpapper framför era tomma frågor, sa han på presskonferensen i Börshuset den 6 december.
Foto: TT
Läs mer:
De fick Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019
Sara Danius nobelklänningar ställs ut på Nationalmuseum