De avlyssnar dina samtal – och 13 andra saker du inte visste om Google

07 aug, 2017
AvErika Bergman
Hemliga inspelningar, suspekta rekryteringar, skyhöga löner och dolda spel. Här är några saker du inte visste om Google.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Google har varit vår trogna följeslagare i många år. Här finns alla svaren. Vi har fått hjälp med allt från skolarbete och pubquiz till att bevisa för vår envisa kompis att det visst är vi som har rätt om vilket år den första Star Wars-filmen släpptes. Men allt kommer till ett pris. Här är några överraskande fakta du nog inte kände till om Google:

1. Lagrar våra felsökningar

Att Google lagrar våra sökningar är kanske inte helt nytt men vad som är värst av allt – de lagrar våra felsökningar också. När vi stavar fel så dokumenterar Google det. Pinsamt!

2. Google hör allt

Enligt Independent lyssnar Google i hemlighet av alla samtal som utspelar sig i närheten av deras produkter, och har gjort så sedan 2015. Det finns alltså en chans att Google har spelat in allt du har sagt i flera år!

Annons

Det röststyrda verktyget, som du måste aktivera själv och till vilket det krävs att du har ett Googlekonto, låter användaren söka på Google med hjälp av sin röst. Genom att spela in vad du säger lär sig Google känna igen din röst och samtidigt öka sökoptimeringen.

Som tur är finns det ett enkelt sätt att hitta all data som har samlats – och radera den om så önskas.

Det finns en särskild sida där all information som Google har samlat på sig om dig finns. Du hittar sidan genom att ta dig till ditt Googlekonto och sedan gå in på personlig info och sekretess. Där det finns en specifik sida som heter min aktivitet . Väl där finns en flik benämnd röst och ljud där du hittar allt audioinnehåll som Google har sparat.

Det kanske är dags att ta sig en titt och få reda på hur mycket Google egentligen vet – om just dig.

3. Google är den största spindeln i nätet

Varje minut sker cirka 2 000 000 sökningar på Google. Faktiskt består Google-sökningar av så pass stor delar av vår internetanvändning att under tiden då Google låg nere i fem minuter 2013 sjönk den totala internettrafiken med hela 40 procent.

Annons

4. En sökning kräver mycket datorkraft

Det må kännas simpelt att utföra en sökning, det är ju bara ett enkelt musklick. Men att utföra en sökning på Google tar faktiskt mer datorkraft än den första månlandningen!

5. Du kan undvika reklam när du söker på Google

Du kanske har märkt att det finns två knappar att trycka på när du utför din Google-sökning. På en knapp står det ”sök på Google” och på en knapp står det ”jag har tur”. Antagligen trycker du oftast enter på tangentbordet vilket per automatik blir likvärdigt med att trycka på ”sök på Google”. Det du inte visste är att om du trycker på den andra knappen så slipper du reklam och sponsrade inlägg. Knappen är oerhört kostsam för Google och de förlorar cirka 110 miljoner dollar varje år på de sökningar som sker där eftersom användaren tar sig förbi all reklam, som är Googles främsta inkomstkälla.

6. En anställd tjänar över en milljon om året

Trots att Google förlorar pengar på jag har tur-knappen verkar företaget ändock ha tillräckligt med pengar för att få sin verksamhet att gå runt. Enligt Breakit tjänar en anställd på Google i Sverige i genomsnitt 86 944 kronor i månaden.

Annons

7. Google stalkar sina anställda innan de rekryteras

Google börjar rekrytera sina anställda – innan de ens vet om det. När Google ska anställa nya programmerare har de ett smart knep för att se till så att de hittar rätt person för jobbet. När de ser att någon gör ”rätt” teknikrelaterade sökningar kan det dyka upp lite utmanande tester från Google. Genom att utföra dessa tar Google reda på om individens tekniska kompetens matchar vad de är ute och om man har tur får man en intervju hos Google.

8. Google har en messenger-app

Google har en messengerapp som dock inte är lika poppis som deras sökmotor. Appen heter Google Allo och genom appen kan du ringa gratis samt skicka meddelanden, ritningar och bilder. Appen har även en ”assistent” som kan hjälpa dig med olika ärenden. Assistenten fungerar i princip som Googles sökmotor fast på ett mer personligt plan. Du kan exempelvis fråga hur lång tid det tar att åka till flygplatsen från din position eller be om att få en väckarklocka ställd för att bli påmind om att checka in tio minuter innan gaten stänger.

Annons

9. Du kan översätta text med kameran

När du använder Google Translate-appen i mobilen kan du få text översatt genom att fotografera den. Häftigt!

10. Du kan göra smartare sökningar

Det finns massa fiffiga saker du kan använda Googles sökfält till. Vill du exempelvis veta vilket väder det är ute kan du ta reda på det genom att skriva in ”väder” följt av önskad ort så får du upp en väderprognos.

Om du ska handla kläder från en utländsk hemsida där omkretsen på plagget endast står i tum kan du lätt omvandla måttet till centimeter. Du skriver bara ”22 inch to cm” i sökfältet så räknar Google snabbt ut resultatet åt dig.

11. Det går att ändra språket på Google

Du kan ändra språket på Google till bland annat klingon och piratspråk genom att skriva in ”xx-pirate” i sökfältet och därefter trycka på jag har tur-knappen. Som då döps om till ”I be feelin’ lucky”.

12. Du kan få en personlig Google-logga

Du kan skräddarsy din egen version av Googles förstasida genom att skriva ”goglogo” och sedan trycka på jag har tur-knappen. Då kommer du till en sida där du själv kan välja vad som ska stå på just din logga.

13. Det finns massor av roliga spel

Söker du i stället på ”Google guitar” och väljer alternativet längst upp kan du spela gitarr antingen med musen eller med hjälp av knapparna på tangentbordet. Det finns dessutom beskrivet vilka knappar du ska trycka på för att spela några enkla visor som exempelvis Blinka lilla stjärna, introt till Harry Potter och Forrest Gump.

Annons

Bli nu inte förskräckt och sluta använda internet bara för att du fått vetskapen om att vi lever i ett Big Brother-samhälle som har lika mycket koll på dig som i boken 1984. Använd istället dina nyvunna kunskaper för att bli proffs på att orientera dig smidigt på nätet.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Annons