Drick ölen varm i vinter – så gör du egen gölwein
En kall pilsner framför brasan i jul? Nej! Nu ska vi dricka ölen varm och dessutom som en härlig variant på glögg. I alla fall ska man göra det om man frågar öltillverkaren Falcon.
De har skapat ett recept på en varm öl som värms tillsammans med en kryddig lag för att få fram glöggfeelingen. I receptet de har tagit fram använder de en ny alkoholfri pilsner, Vinterbrygd, så gölweinet funkar ju för alla.
Varm öl är ingen nyhet
Det här med varm öl är ingen nymodighet som har kommit nu. Nej, det har druckits varm öl, framför allt på våra nordliga och kalla breddgrader, i flera hundra år. Det är snarare en tradition som är på väg tillbaka.
– Uppvärmd öl har genom historien varit en tradition. I Dickens romaner och i Shakespeares pjäser kan man till exempel läsa om otaliga vandrare som värmer sig med en pint varm öl. Så vi vet sedan länge att ett glas gölwein är perfekt för kyliga vinterkvällar. Det smakar underbart, doftar ljuvligt och är enkelt att tillreda – definitivt en ny favorit för alla julfirande ölälskare, säger Louise Eckerbom, Brand Manager för Falcon.
Så gör du ditt eget gölwein
Räcker till cirka 4 personer
Du behöver:
Lagen:
2 dl vatten
1 kanelstång
4 st hela nejlikor
4 msk honung
några droppar färsk citron
2 klyftor vinteräpple (utan kärnhus)
Ölet:
2 flaskor Falcon Vinterbrygd
Dekoration:
Socker och kanelblandning
Apelsin
Gör så här:
Börja med att koka upp lagen och låt dra en stund, gärna minst 30 minuter. Lagen kan göras i förväg. Förbered valda glas genom att fukta glasens kant med en apelsinklyfta och doppa sedan glasen i socker- och kanelblandningen.
Sila lagen och värm upp i en kastrull och häll sedan i Falcon Vinterbrygd.
Servera gölwein med en apelsinskiva. Drick och njut!
Läs mer:
Stockholms Bränneri släpper ny gin och tonic-glögg