Experten: Så får du din tonåring att respektera pengar
Ekonomiexperten Frida Bratt delar med sig av sina bästa tips för att få ens barn att tänka ekonomiskt.
— Det viktiga är att ha en tydlig överenskommelse – du får så här mycket, och det ska räcka till det här, säger Frida Bratt.
Ekonomi kan vara ett känsligt ämne, även inom familjer. Många föräldrar kämpar med hur de ska prata om pengar med sina barn, och kanske framförallt hur de ska få sina tonåringar att förstå pengars värde.
Sparekonomen Frida Bratt är expert på privatekonomi, och tror att det allra bästa är att göra ekonomi till ett naturligt samtalsämne med ens barn från relativt tidig ålder.
– I den bästa av världar har man försökt få in det ekonomiska tänket tidigt hos sina barn. Man kan börja med veckopeng ganska tidigt. En sjuåring som får 20 kronor i veckan ska inte stå för några egna kostnader, men kan på så sätt få bestämma om man vill spara till något lite större eller spendera sina pengar varje vecka. Månadspeng är svårare, eftersom det gäller en längre tidsperiod, säger Frida Bratt.
Men om man har en tonåring hemma som man vill ska lära sig ha ett ekonomiskt tänk är det bra att börja med en fast månadspeng. Många föräldrar för i dag över pengar till sina äldre barn med hjälp av Swish, vilket gör att de inte får samma ekonomiska tänk som kommer med en månadspeng.
– Om barnet i stället har en egen kassa att hushålla med så får den lära sig att hantera pengar. Man ska inte se månadspeng som ett sätt att ha koll på barnets pengar – för de flesta handlar det om att lära barnet att hantera pengarna. Man vill få in det tänket, ”har jag råd med hamburgare?”, menar Frida Bratt.
Sätt upp tydliga regler för månadspengen
Väljer man att ge måndagspeng är det viktigt att göra tydligt vad exakt tonåringen förväntas betala med pengarna.
– Det viktiga är att ha en tydlig överenskommelse – du får så här mycket, och det ska räcka till det här. Det kan vara bra att skriva ett litet kontrakt med vad som gäller. Jag tycker personligen att det är bättre att sätta en något högre summa men vara väldigt tydlig med vad det ska räcka till, i stället för att barnet får 250 kronor och sen får säga till när den behöver mer. Sen har olika familjer olika ekonomiska möjligheter.
Ett annat sätt att lära sina barn om pengars värde är i samband med jul och födelsedagar – helt enkelt när det skrivs önskelistor.
– Det kan vara ett sätt att involvera barnen i en ekonomisk diskussion. Önskar du dig en dator så får du ingen mobil också.
Läs mer:
Kom igång med sparandet 2021 – experten Frida Bratts bästa tips