Malin Hamlin jobbpendlar från Stockholm - Vimmerby – för bankkärriären
Samtidigt har hon jobbpendlat och gjort bankkarriär i huvudstaden – ett val som hon har tvingats försvara.
– Som kvinna är det inte så vanligt att välja ett jobb på annan ort, säger hon.
Det hade bara gått några år sedan Malin Hamlin tog sin examen i nationalekonomi när hon och hennes man i början av 00-talet valde att flytta hem till Småland. Det första året behöll hon sitt jobb på Finansinspektionen och pendlade men så småningom började hon arbeta med riskkontroll på Tjustbygdens Sparbank.
Malin Hamlin
- Ålder: 44 år.
- Familj: Man och två barn.
- Bor: Vimmerby.
- Gör: Metodutvecklare och riskhanterare på Swedbank. Sitter också som ordförande i familjeföretaget Lansen Omsorg, där hennes man är vd, samt är ledamot i Svenskt Näringslivs kommitté för små och medelstora företag.
– Efter nästan tio år där så lockade stora Swedbank. Det fanns en tjänst som jag sökte som innebar att jobba lite mer specifikt med kreditrisk och operativa risker. Det ena har lett till det andra och i dag jobbar jag med metodutveckling för att stötta hela riskkontrollverksamheten i Swedbank, berättar Malin Hamlin.
Svårt som kvinna och mamma att jobba på annan ort
Arbetet på Swedbank har inneburit att hon återigen måste pendla till Stockholm. Före pandemin jobbade hon oftast tre dagar hemma och två på huvudkontoret.
– Jag har många gånger fått förklara och försvara de beslut som jag har tagit, även det här med att pendla till Stockholm. Det har varit något som ansetts lite udda, även om det är mycket mer vanligt i dag, säger Malin Hamlin.
– Framför allt som kvinna är det inte så vanligt att välja ett jobb på annan ort. Nu är mina barn tio och tretton men när jag började var min son bara tre–fyra år så det är klart att det ansågs vara lite konstigt att jag var borta i veckorna. Det har jag fått försvara många gånger, att jag valt att pendla när jag har småbarn hemma, och oftast inför andra kvinnor i den äldre generationen.
Drivs inte av karriär
Själv har hon egentligen inte tänkt på att göra karriär – det har framför allt handlat om att hon har drivits av att ha intressanta arbetsuppgifter.
– Den här typen av jobb finns ju inte var som helst i landet heller så det krävs ju att man håller sig relevant och uppdaterad så att arbetsgivaren vill fortsätta ha dig som anställd, säger Malin Hamlin.
Efter att ha jobbat länge med samma typ av frågor sökte hon sig till det kvinnliga affärsnätverket 4Good för att hitta ny inspiration och för att utvecklas.
– Jag kände att det fanns ett behov på det personliga planet att utvecklas vidare. Lite det här att gräva där du står, du behöver inte helt byta inriktning i din karriär utan du kan använda den bakgrund du har till något bra internt i din organisation. För mig har det varit en boost, säger Malin Hamlin.
Malins 3 bästa tips
1. Var nyfiken på närliggande områden eller andra områden som man ser kan bli aktuella. Det handlar om att vara anställningsbar och relevant inom den profilen som man har.
2. Uppdatera ditt cv årligen, även om du inte har tänkt byta jobb. Man går ofta utbildningar eller interna kurser och har man inte uppdaterat sitt cv på tio år finns det ju en risk att man missar en hel del bra grejer.
3. Fortsätta utbilda dig själv. Det är inte alltid arbetsgivaren som behöver stå för det utan du kan ju hitta kurser som du själv tycker är intressanta – sedan är det ju alltid bra om arbetsgivaren tycker samma sak.