Vårstäda din ekonomi – expertens åtta konkreta tips
Nyårslöftenas tid är kanske förbi, men varför inte vårstäda?
Sparekonomen Frida Bratt delar med sig av sina bästa tips för att få kontroll över utgifterna.
1. Se över förra årets utgifter
Innan man ser framåt ska man börja med att kolla bakåt. Hur såg förra årets utgifter ut? Kolla över dina kontoutdrag, för att få en inblick i vad du lägger pengar på, och inom vilka områden det finns utrymme för förbättring.
2. Se över dina fasta kostnader
Sedna är det dags att rensa bland dina fasta kostnader. Har du abonnemang du skulle kunna förhandla om, streamingtjänster att säga upp eller bostadsutgifter att förändra?
– Bolåneräntan är viktigast att se över, det är ofta mycket pengar. Ett annat misstag är att man inte har koll på småutgifter. Det kan bli mycket i längden, säger Frida Bratt till Expressen.
3. Gör upp en budget – och håll dig till den
För att ta kontroll över din ekonomi är det bra att göra upp en budget – och sen faktiskt följa den. Nu när du vet vilka fasta kostnader du har så kan du också planera för inkomster och utgifter det kommande året.
4. Betala räkningarna i tid
För vissa är det självklart, men många kämpar med att betala sina räkningar i tid, och skjuter upp det. Ha autogiro på den fasta utgifter, gärna samma dag som lönen kommer – på så sätt blir man aldrig frestad att lägga pengarna på annat.
Skippa i största möjliga mån att betala med faktura, men om det är oundvikligt – betala fakturan med en gång.
5. Spara i en buffert
Att spara i en buffert är inget alla har möjlighet att göra, men om du kan – gör det! Här är det bättre med lite än ingenting alls, hellre än hundralapp i månaden än att låta bli. Många experter råder att man har en buffert på mellan två till tre månadslöner efter skatt, för oförutsedda händelser.
6. Dra ner på onödiga matkostnader
Blir det mycket spontanhandling eller till och med take away-mat i veckorna? Vill du få mer pengar över är det en bra plats att börja kolla på nedskärningar. Gör inköpslistor och kanske till och med en matsedel för veckan, innan du veckohandlar. Handla inte när du är hungrig, och ha matlåda på jobbet.
7. Skippa nätshoppingen
I både digitala tider och pandemitider har fönstershoppandet på stan flyttats över till internet – det är lätt att strösurfa runt på sajter och spontanshoppa lite från soffan. Men även om man kan nyttja ångerrätten och skicka tillbaka så är det bästa sättet att inte spendera pengar på onödiga saker att bara skippa nätshoppandet helt. Om du faktiskt behöver något är det en bra idé att jämföra priser mellan olika sajter innan.
8. Handla second hand
Second hand förknippar många med mustiga butiker, men faktum är att med Tradera och Blocket så är stora delar av andrahandsmarknaden numera online. Ett perfekt sätt att både spara pengar och hjälpa miljön.
Källa: Expressen.