Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

8 ekonomiska nyårslöften som kan rädda din ekonomi 2022

09 dec, 2021
FotografPEXELS
ekonomiska nyårslöften 2022
Behöver din ekonomi en boost inför det nya året? Här har vi samlat 8 ekonomiska nyårslöften som kommer att göra 2022 till ditt bästa år!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Tre nyårslöften för din ekonomi – sparekonomen tipsarBrand logo
TV: Tre nyårslöften för din ekonomi – sparekonomen tipsar

För många innebär ett nytt år även en nystart. En chans att må bättre, förändras eller göra bättre val än föregående år.

Under 2021 handlade svenskarnas nyårslöften till stor del om ekonomi och hälsa. Det visar en undersökning som Nextstory har genomfört. Av kvinnorna i undersökningen ville 33 procent ”Spara mer pengar” under det kommande året, tätt följt av nyårslöften som ”Äta nyttigare” och ”Träna mer”.

För att ta din ekonomi till nya höjder 2022 har vi samlat ekonomiska nyårslöften som är konkreta att följa. Välj en eller två löften som känns genomförbara i just ditt liv och försök att hålla dem resten av året.

8 ekonomiska nyårslöften 2022

1. Minska dina utgifter

Ett konkret sätt att få mer pengar och kontroll över ekonomin är att spendera mindre. De flesta av oss har utgifter varje månad som vi genom lite extra ansträngning skulle kunna spara in tusenlappar på. Kan du exempelvis storhandla istället för småhandla? Dra ner på köpkaffet? Se över dina streamingtjänster?
Många bäckar små!

Annons

2. Dra ner på matkostnaderna

Kostnader för mat är en av svenskarnas största utgifter efter boendet. Med enkla medel kan du spara in väldigt mycket pengar. Du kan exempelvis äta medhavd matlåda till lunch, jämföra varor och rabatter i appen Matpriskollen eller köpa överbliven mat i apparna Karma och To good to go. Du kan även följa sparekonomens bästa tips för storhandlingen här.

3. Bygg ett buffertsparande

Vill du slippa oroa dig för ekonomin om någonting oförutsett inträffar? Då bör du spara ihop till en buffert. En buffert är ett korttidssparande där den generella rekommendationen är att ha två månadslöner efter skatt på ett säkert sparkonto.

4. Se över försäkringar, avtal och lån

Försäkringar, lån och andra avtal är sådant som löper på, men som vi sällan stannar upp och granskar. Du kan göra rejäla ekonomiska vinster varje år genom att kolla över eller förhandla om dina avtal. Kan du få ner räntan på bolånet? Byta till ett billigare försäkringsbolag? 2022 är det dags att granska dina avtal!

Annons

5. Sälj oanvända prylar

En undersökning gjord av Blocket visar att svenskarna uppskattar att över 30 procent av deras ägodelar inte används. Det motsvarar i snitt att varje svensk har oanvända prylar för 16 000 kronor hemma. Med andra ord, sälj det du inte använder och få klirr i kassan.

6. Gör en budget (och följ den)

För att få fullständig kontroll över din ekonomi behöver du skriva ned dina inkomster och utgifter i en budget. När du har gjort din budget - där inkomster och utgifter är i balans - är den stora utmaningen att följa den månad efter månad. Konsumentverkets budgetkalkyl är ett bra verktyg att ta hjälp av för att räkna ut din budget.

7. Följ alltid 48 timmars-regeln

Är din första impuls alltid att köpa det du tycker är snyggt? Stopp och belägg. Många ekonomiexperter och forskare menar att hjärnan triggas av snabba köp, men om du låter impulsen lägga sig och sover på saken är risken liten att du vill ha plagget eller prylen 48 timmar senare.

8. Köp färre saker – men av högre kvalité

Om du investerar i en bättre produkt av högre kvalité - och därmed också ett högre pris, håller den längre. Du slipper därför köpa nytt så fort den billiga varan går sönder. I många fall har en dyrare vara också en längre hållbarhetsgaranti som gör att du kan byta den och få en ny vara gratis, om den ändå skulle gå sönder.

Se också: Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla stegBrand logo
Se också: Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla steg
Annons