Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Byta lön mot pension ger fördel för vissa – men håll koll på konsekvenserna

22 sep, 2021
AvSusanna Lidström
Fotograftt
Kvinna som har svårt att välja
Lockad av löneväxling? Att avstå en del av sin lön och byta den mot extra inbetalning till tjänstepensionen är något som kan sätta guldkant på tillvaron när du slutat jobba. Men bara om du har tillräckligt hög inkomst – och det finns fallgropar att se upp för.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hackBrand logo
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hack

Dagens pensionssystem lägger allt större ansvar på individen. Vad du efter avslutat yrkesliv får i pension beror på samspelet mellan den lagstadgade allmänna pensionen, den tjänstepension som arbetsgivaren betalar och eventuellt privat sparande.

Att då omvandla en del av sin lön idag till en extra pensionspremie, för att på så sätt trygga en högre framtida pension, kan verka lockande för många. Det kallas löneväxling och är något arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om – till nytta för båda parter. Arbetsgivare betalar nämligen lägre skatt på pengar som avsätts till pension, jämfört med pengar som avsätts till lön. Mellanskillnaden är närmare 6 procent. Om du till exempel avstår en tusenlapp i lön så kan arbetsgivaren alltså sätta in 1 060 kronor till din pension utan att det totalt sett blir dyrare.

Annons

Den som tjänar mindre än 46 000 kr/mån bör inte löneväxla

Men det är långt ifrån alla som tjänar på att göra en sådan överenskommelse om löneväxling med sin arbetsgivare. För att det inte ska bli en förlustaffär är det viktigt att sätta sig in i villkoren och förstå effekterna av sina val.

En första viktig insikt är att det endast är för anställda med löner över en brytpunkt på 8,07 inkomstbasbelopp (närmare 46 000 kr per månad för 2021) som löneväxling kan innebära ett effektivt bruttosparande. Det är inkomsttaket för den allmänna pensionen, så den som tjänar mindre än så bör inte löneväxla, eftersom man då får mindre inbetalt till den allmänna pensionen. Dessutom kan även andra förmåner, som sjukpenning och föräldrapenning, påverkas negativt om lönen hamnar under inkomsttaket för den typen av ersättningar.

Minskad lön idag kan ge lägre skatt och extra pension i framtiden

För höginkomsttagare som betalar statlig inkomstskatt kan det dock finnas fördelar med att gå ner lite i lön för att istället få ut dessa pengar som pensionär, och därigenom betala lägre skatt. Det är detta som är kontentan med löneväxling – dels betalar arbetsgivaren in lite extra till pensionen för att du avstår lön och dels kommer du ner lite i skatt genom att du skjuter en del av din inkomst på framtiden. Resonemanget bygger på att du räknar med att ha en lägre inkomst som pensionär och då betalar lägre skatt.

Annons

Väg fördelar mot nackdelar innan du fattar beslut

Men även för höginkomsttagare finns fallgropar att se upp med. Tänk till exempel på att:

- Du ska kunna avstå pengarna fram till pensioneringen. Sparandet är bundet tills du tar ut tjänstepensionen, vilket är tidigast från 55 års ålder beroende på tjänstepensionsavtal.

- Om du blir sjuk och har rätt till sjukpension via din tjänstepension så grundar sig den i vanliga fall på inkomsten du har efter avdraget för löneväxling. Därför riskerar sjukpensionen bli lägre för den som löneväxlar.

- Om du blir arbetslös och har en inkomstförsäkring, till exempel via ditt fackförbund, så baseras den på en lägre summa vid löneväxling. Därmed blir även den ersättningen lägre, i likhet med sjukpensionen.

- Höga avgifter kan gröpa ur ditt sparande på sikt. Ta därför alltid reda på vilka avgifter du får betala för pengarna du avsätter i löneväxlingen. En liten skillnad på några tiondels procentenheter i förvaltningskostnad kanske inte låter så mycket, men räknat på ett helt yrkesliv kan det göra flera tusenlappars skillnad för den slutliga pensionen.

Annons

- Skriv ett avtal med din arbetsgivare där riktlinjerna för löneväxlingen framgår, till exempel vad som gäller om du vill avbryta löneväxlingen. Du kan inte ångra löneväxling retroaktivt, eftersom de pengar som betalats in till pensionen är låsta. Men du kan avsluta en pågående löneväxling, så att du får behålla mer av din lön igen och pensionsinbetalningarna återgår till det belopp som tidigare sattes av.

Annons