Hon gick från småslantar i en glasburk till fena på börsen
Alla kan inte bli miljonärer men alla kan förbättra sin ekonomi. Det menar Hanna Lans som tack vare beslutsamhet och inre driv sparade ihop till en betydande buffert under ett par år. Medvinden på börsen har hjälpt henne men också lusten att lära sig och att välja bort onödiga kostnader i vardagen.
Hanna Lans investerar-story kan ironiskt nog berättas i tre akter med tre olika finansdirektörer. Uppväxten med en pappa som var finansdirektör vilket gjorde att hon aldrig behöva reflektera över ekonomi och pengar. Mannen hon gifte sig med som slog undan benen för den ekonomiska tryggheten. Och slutligen relationen med en man som inspirerade henne själv att våga.
– Jag la min ekonomi i min pappas händer. När jag gifte mig fortsatte det, jag behövde aldrig tänka på pengar.
Skilsmässa och ekonomisk katastrof
Men så blev det skilsmässa med dunder och brak. Problemet var att de levde i USA och mannen försökte krossa henne ekonomiskt och juridiskt. Det blev kostsamma parallellprocesser i de båda länderna om deras gemensamma barn.
– Hade jag inte varit juridiskt initierad hade jag inte klarat den skilsmässan. Och efter det hade jag noll kronor. Därför skrev jag också min första roman (Som man bäddar) om vad man kan förvänta sig om man gifter sig med ”fel” person. Det är en fruktansvärd tanke, då de flesta inte har min kunskap.
År 2008 hade Hanna Lans alltså noll kronor i sparat kapital. Hon kunde inte lägga undan något. Det skulle dröja ända till 2014 då hon bestämde sig för att inte leva på det sättet.
– Jag tyckte att jag borde klara mig, men jag kunde stå i kassan på Ica och inse att jag behövde lämna tillbaka varor.
Grupp på Facebook inspirerade
Förnedringen var total. Så Hanna bestämde sig för att göra något åt sin situation. På facebook hittade hon gruppen Economista där många tusen kvinnor fanns samlade. Hon började läsa kommentarer och samla på sig tips.
– Gruppen var vändpunkten. Genom den tog jag utmaningen att spara 12 000 kronor på ett år. 2014 hade man småpengar och jag och min son la mynt i en burk. Det i sig gjorde också att man reflekterade över vad mat kostade och varenda gång jag valde ett billigare alternativ kunde jag lägga mellanskillnaden i burken.
Detektiv i sitt eget liv
Utmaningen blev rolig och konstruktiv och hon fick ihop summan mycket snabbare än vad hon trodde. För pengarna gjorde de en resa vilket blev en glädjefylld belöning för de båda.
Hanna var nu redo för nästa steg och skaffade sig en budgetmall där hon fyllde i alla utlägg. På så sätt kunde hon se vad pengarna gick till egentligen. Hon sparade kvitto på allt, förde in alla summor, såg vilka månader som var tuffa.
– Jag blev lite detektiv i mitt eget liv. Varje gång jag fick en faktura frågade jag mig, är den rimlig? Jag såg över alla försäkringar, kollade Compricer och jämförde priser. Det blev många tusenlappar. Varje gång jag insåg att jag sparade, la jag över pengarna på ett sparkonto som jag inte rörde. Jag tycker egentligen inte att jag försakade något, bara såg till att ha mindre utgifter.
Akt tre – Avanza och börsen
Så kom den tredje finansdirektören in i Hannas liv och det var han som sporrade henne att gå in på börsen. Eller i ärlighetens namn blev hon irriterad på att hon som feminist stod utanför och såg på när de framgångsrika männen blev ännu mer framgångsrika … Hon skrev på nytt i gruppen att hon ville veta allt om att starta fondkonto, och flera kvinnor delade med sig. Där fick hon hjälp med att skaffa fondplattformen Avanza som fungerar som en marknadsplats.
– Det svåraste är det första steget. För att komma vidare bestämde jag mig för ett prövoår som investerare för att kolla hur jag fungerar om börsen backar. Det visade sig att jag har svårt att sälja överhuvudtaget.
Först skaffade sig Hanna ett AF-konto för att kunna köpa fonder. Det som är lite knöligt med det är att man själv måste deklarera vinsten vid försäljning. Så därefter öppnade hon istället ett ISK-konto.
– Det är ISK du ska använda för både aktier och fonder, tycker jag. På detta sätt dras det nämligen regelbundet skatt och det förs dessutom in automatiskt i deklarationen.
Varje gång Hanna hade pengar över stoppade hon in pengarna i fonder. Hon skaffade sig en bredd på portföljen genom att hitta olika branscher.
– Som oerfaren ska man använda Avanza. Det finns en sökfunktion där du kan klicka in och kolla runt bland fonder. Titta på P/E-talet! Det säger inte allt men är talet mycket minus ska man fundera över varför. Det står också alltid vem som är vd och förvaltare om det är en fond du tittar på.
Hon fortsätter:
– Det finns en annan plattform också – Savr. Den har lägre fondavgifter men har inte alla fonder. Så leta upp på Avanza och använd Savr om du kan.
Hanna rekommenderar att den som inte kan någonting och den som känner sig osäker kan använda en fondrobot. I detta fall rekommenderar Hanna Lysa som är en lättanvänd tjänst med låga fondavgifter.
Koll på ekonomin en jämställdhetsfråga
Hanna Lans får ofta en invändning från kvinnor att man inte måste göra som männen. Men hon menar att då är man naiv.
– Det går inte att ändra skutan när det gäller börsen. Utan pengar kan vi inte göra skillnad och vi får inte jämlikhet förrän vi är ekonomiskt jämställda. Oavsett vad vi tycker om det eller inte, så är det sanningen.
Konsumtion är inte en hållbar väg framåt för miljön, menar Hanna. Men hon menar också att man kan välja att investera i endast hållbara företag. Hon återkommer till företaget Lysa som bland annat är inriktat på hållbara bolag. Och fonderna har så långt gått väldigt bra.
– Lysa föreslår hur stor risk man ska ta beroende på olika parametrar. Jag rekommenderar aldrig att investera på kortare sikt än tio år för svenska börsen har aldrig gått minus på en tioårsperiod.
Hanna avslutar:
Jag sparar inte för att bli ekonomiskt oberoende. Jag sparar för att ha en dräglig tillvaro om jag blir sjuk eller går i pension. Jag vill aldrig känna den ångesten igen för att ha noll kronor på kontot. Jag har varit på botten, jag vet hur vidrigt det var.
Hannas tips som tar dig till börsen
· Våga granska kvitton och se vad du lägger pengar på
· Börja med ett prövoår
· Upptäck vem du är som risktagare
· Ha en strategi som håller över tio år
· Kolla på Avanza, köp på Savr
Ordlista
AF-konto – Aktiefondkonto
ISK-konto – Investeringssparkonto
P/E-tal – Priset på en aktie i relation till bolagets vinst per aktie
Förvaltningsavgift – Avgift för förvaltning av fonden