Det här behöver du veta om du vill gå i pension tidigt
Ett friare liv och mer tid över för vänner och familj. Det är inte konstigt att många drömmer om att gå i pension i förtid. Men är det någonsin en bra idé att pensionera sig innan 65? Enligt Kristina Kamp, som är pensionsekonom på minPension, kan det vara det. I alla fall om du väljer att inte sluta jobba tvärt.
– Jag gillar det nya ordet “jobbonär”, som innebär att du går ner lite i arbetstid, samtidigt som du kompletterar med en liten del av din pension. På så sätt orkar du jobba några år till.
Flexpension ger större frihet
Enligt Kristina Kamp börjar alltfler arbetsplatser få in flexpension i sina tjänstepensionsavtal, vilket betyder att arbetsgivaren betalar in en kompletterande pensionspremie. Det innebär också en utökad rätt att få går ner i tid i slutet av ditt arbetsliv.
– Jag är själv 64 år och flexpensionär sedan ett och ett halvt år tillbaka. För mig har det varit ett jättebra beslut och gjort att jag också haft tid att ta hand om mina sjuka föräldrar. Det är en klassisk situation för kvinnor i min ålder, men tidigare har många istället slutat att jobba helt och hållet. Nu behöver de som har den här typen av avtal inte göra det längre, och då påverkar det dem inte lika hårt ekonomiskt, säger hon och tillägger:
– Även om du inte har ett flexpenionsavtal på din arbetsplats tycker jag att det alltid är värt att höra efter på jobbet om det är möjligt att gå ner i tid.
Läge att slopa återbetalningsskyddet?
Om du istället bestämmer dig för att gå i pension på heltid, är det viktigt att vara medveten om att pensionen minskar med runt 1000 kronor i månaden för varje år som du är pensionär innan 65. För att få mer i plånboken rekommenderar Kristina Kamp att du ser över återbetalningsskyddet i din tjänstepension, om ett sådant finns. Om din arbetsgivare exempelvis avsätter 3000 kronor varje månad till din tjänstepension, får du kanske få 300 kronor mer om du tar bort skyddet, som ligger på 10 procent. Men det finns inga exakta siffror här, du måste kolla vad som gäller för dig.
– Har du en partner med bra pension och vuxna barn som tjänar bra, ser jag ingen anledning till att du ska ha kvar återbetalningsskyddet.
Bli pensionär på prov
För att förstå vilka ekonomiska konsekvenser en tidig pensionering kommer att ha, kan du gå in på minPension.se och göra en pensionsprognos. Där kan du exempelvis jämföra vad som händer med dina pengar om du går vid 62 istället för 65.
– Se till att du har stenkoll på hur din ekonomi kommer att se ut som pensionär. När det gäller så här viktiga saker ska du aldrig chansa. Sedan rekommenderar jag att du provpensionerar dig under några månader, det vill säga att du lever på den summa som din pension kommer att ligga på. Då måste du också ha med i beräkningen att du även ska klara dig utan din partners pengar.
Vänta med att lämna arbetsmarknaden helt
Om du har många år kvar till pensionen, men ändå vet att du vill gå i pension så tidigt som möjligt, är Kristina Kamps tips att börja lägga undan pengar till pensionen.
– Planerar du exempelvis att gå i pension vid 64 och vill ha 20 000 kronor efter skatt varje månad som pensionär, då måste du spara ihop 240 000 kronor. Det många landar i när de inser att det handlar om så stora summor, är att det är bättre att gå ner till deltid några år innan 65. Då kan du också fortfarande få a-kassa och sjukpenning. Lämnar du arbetsmarknaden har du inte de möjligheterna kvar.