Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan
21 procent. Så många svenska kvinnor skulle inte ha råd att separera idag på grund av ekonomin. Det visar ANNONS en undersökning som Ipsos har genomfört på uppdrag av Danske Bank. Samma siffra för männen är mindre än hälften, bara 10 procent.
En stor anledning till att kvinnor påverkas negativt av skilsmässor beror på de ekonomiska fällor de ofta försätts i. De vanligaste kvinnofällorna handlar om deltidsjobb, föräldraledighet och VAB. Men det finns även andra ekonomiska kvinnofällor att se upp för om du är påväg mot skilsmässa.
Ta reda på dina rättigheter
Petra Segerdahl är jurist, VD för juristbyrån Verahill och expert inom familjejuridik. Hon uppmanar alla att ta reda på sina rättigheter kring en skilsmässa, och inte enbart lita på det ens make eller maka säger.
– Utgångspunkten är att du har rätt till hälften av värdet av det som ni äger vid en bodelning, inklusive huset eller bostadsrätten. De enda undantagen är om ni har skrivit ett äktenskapsförord där det står att bara en av er äger huset eller om en av er ärvt eller fått bostaden i gåva som enskild egendom, säger Petra Segerdahl.
Petra har nämligen flertalet gånger blivit kontaktad av kvinnor som velat skilja sig, men som har känt att de inte haft råd.
– Många gånger har mannen sagt ”huset står på mig, du kan packa dina saker och flytta ut”. Om ni inte har skrivit det i äktenskapsförordet, så är utgångspunkten att du har rätt till halva värdet av huset. Men att ha rätt innebär tyvärr inte alltid att få rätt i domstol, säger Petra.
Den som redan har det ansträngt ekonomiskt har ofta inte råd att anlita en jurist och inleda en rättsprocess, vilket innebär att den andra parten ofta får som hen vill.
– Tyvärr omfattar hemförsäkringen inte juristkostnader vid bodelning. Det skapar med andra ord en inlåsningseffekt för den ekonomiskt svagare parten, ofta kvinnan, som hindrar henne från att komma vidare.
Stå som hälftenägare på bostaden
Ett råd för att lättare kunna hävda sin rätt vid en separation är att se till att stå som hälftenägare på bostaden. Det behöver inte innebära att du måste köpa loss hälften av bostaden för flera miljoner, utan det går att reglera med hjälp av en jurist ändå. Den enda förutsättningen är att ni båda är överens om det.
– Därför är det bra att gå igenom denna typ av frågor om ekonomi och vem som äger vad långt innan ni separerar. Det är sällan någon som vill behålla allt för sig själv när man är kär och lyckliga tillsammans.
Ställ krav om pension
En av de vanligaste kvinnofällorna är att bli lidande ekonomiskt på grund av deltidsjobb, föräldraledighet och VAB. Detta påverkar både pensionssparandet och det privata buffertsparandet negativt. Därför tycker Petra att den som jobbar mest skall spara undan pengar till den andras pension för att kompensera.
– Det är dock viktigt att göra sparandet till enskild egendom i ett äktenskapsförord, annars behöver du ändå dela lika på sparandet med din partner när ni skiljer er. Du har nämligen aldrig rätt att kräva en klumpsumma som kompensation när ni skiljer er, utan är beroende av din partners goda vilja att dela med sig. Det innebär en beroendesituation som du inte vill hamna i.
Slutligen uppmanar Petra att ta kontakt med en jurist om du eller ni går i skilsmässotankar.
– Om ni är överens om att skilja er råder jag er att tillsammans gå och få hjälp med det ekonomiska. Är det däremot enbart du som funderar på att skilja dig eller om du känner att du är i ett ekonomiskt underläge kan det vara bra att först ensam ta kontakt med en jurist. Då får du reda på dina juridiska rättigheter om du vill ansöka om skilsmässa.