Fem steg som ger dig stenkoll på ekonomin
Isabella Ahmadi driver podden Smarta cash och vet hur du bäst gör för att ta tag i din ekonomi. Med fem steg får du stenkoll och kan börja använda dina pengar till det du verkligen vill, istället för att bara låta kronorna rinna mellan fingrarna.
-Gör först en budget. Då skriver du manus och är regissör i din egen film. Du vet när du har råd att äta utemiddagen med vännerna utan att tumma på dina ekonomiska mål och drömmarna i livet. Det ger trygghet, säger Isabella Ahmadi.
Ta ett steg i taget och belöna dig själv med något du tycker är kul när du är klar med ett delmål.
-Ät en god middag, köp en ny bok eller något annat du tycker är roligt, säger Isabella Ahmadi.
Steg ett: Så här enkelt fixar du budgeten
Lista inkomsterna: Lön, bidrag, kapitalinkomster och andra intäkter går in här.
Lista utgifterna: De fasta är till exempel el, hyra, mat, bolån och annat du inte klarar dig utan. De rörliga utgifterna är kläder, nöjen, mat, transporter och sånt som är lättare att påverka storleken av.
Använd gärna en app för att sammanställa men glöm inte kontantuttag och swish - de utgifterna känner bara du till hur du ska kategorisera.
-Det bästa är att klumpa ihop alla utgifter för ett år och dela med tolv. Då missar du inte vissa dyrare månader, runt jul till exempel, säger Isabella Ahmadi.
Räcker pengarna? Vilka utgifter är för stora? Vill du hellre lägga pengar på något annat? Vad kan du dra ner på? Hur ser sparkvoten ut? Prova budgeten i några månader och utvärdera sen.
Steg två: Se över dina avtal
-Otrohet lönar sig. Det finns pengar att spara på att jämföra leverantörer av el, internet, försäkringar och förstås bolånet. Börja med bolånet eftersom det oftast är den största utgiften, och beta sedan av de andra.
På konsumenternas.se hittar du snitträntan på bolån. Kontakta din bank och hör med andra banker vilken ränta de erbjuder. Välj den med lägst ränta. Det är inte jobbigt att byta bank om det behövs.
För försäkringar, el och andra avtal finns jämförelsesajter som elskling, compricer med flera. Använd dem!
Steg tre: Så här organiserar du ditt sparande för framtiden
Spara först till en buffert för oförutsedda utgifter.
-Hur stor den ska vara beror på vilket liv du lever. Är du singel i en hyreslägenhet behöver du mindre buffert än barnfamiljen med villa och flera bilar.
Skriv sedan ner dina drömmar. Vad vill du spara till och när behöver du pengarna? Pensionen om 20 år? En sommarstuga om tio år? En resa till Kreta nästa år?
-Sätt upp en bild på favoritstranden på kylskåpet. Då påminns du varje dag om drömresan och har lättare att välja bort onödig konsumtion, säger Isabella Ahmadi.
På kortare sikt än fem år ska pengarna in på ett vanligt konto medan börsen är bättre på längre sikt. Månadsspara i fonder eller aktier.
-Har du pengarna på konto utan ränta blir de mindre värda i takt med inflationen. På börsen har du chans till avkastning som gör att sparandet växer.
Läs på om risker. Breda fonder ger mindre risk än nischade. För enskilda aktier innebär väletablerade lönsamma företag mindre risk än startups.
Steg fyra: Ekonomisk inspiration som hjälper dig att nå dina mål
Följ ekonomikonton på Instagram. Lyssna på ekonomipoddar. Se teveprogram om ekonomi. När du går på stan, fundera över vilka affärer som hör till börsnoterade företag. Handlar du på H&M och ICA - båda finns på börsen.
-Det här gör ekonomin mer verklig och handfast. När du förstår hur allt hänger samman blir det lättare att jobba mot dina mål och förbättra ditt liv, säger Isabella Ahmadi.
Steg fem: Följ upp och utvärdera dina ekonomiska framgångar
Skriv ner några datum i almanackan för att boka in när du ska se över din budget. Ska du ändra sparhorisont för något? Lägga till eller ta bort från budgeten? Har inkomsterna förändrats? Hur mycket har du sparat ihop? Ska du spara mer eller mindre?
När du har en fungerande uppföljning hjälper det dig att löpande ha koll på din ekonomi och styra den mot dina mål.