Fyra dagars arbetsvecka ökar produktiviteten med 40 procent
Med fyra dagars arbetsvecka blev personalen gladare och både mer produktiv och effektiv.
Det var 2019 som Microsofts kontor i Japan försökte sig på ett experiment och gav sina medarbetare ledigt varje fredag en hel månad med bibehållen lön. De anställda jobbade alltså fyradagars-veckor i stället för fem dagar.
Målet var att förbättra balansen mellan arbetsliv och privatliv, och experimentet gav tydliga fördelar för de anställdas effektivitet och humör.
”Jobba kort, vila bra och lär dig mycket”, var utgångspunkten, enligt CEO:n Takuya Hirano. På företagets hemsida utvecklade han och skrev att han ville att medarbetarna skulle se att de kan få samma resultat med 20 procent mindre tid.
Det lyckade försöket ledde till att mötena som hölls blev mer effektiva, och att de anställda var både lyckligare och mer produktiva under tiden de faktiskt var på jobbet. Det ledde också till att personalen tog 25 procent mindre ledigt, företagets elförbrukning minskade med 23 procent och att 59 procent mindre pappa skrevs ut.
Andra lyckade exempel med minskad arbetstid
Experimentet i Japan är inte det första i sitt slag. 2018 testade Perpetual Guardian på Nya Zeeland ett liknande projekt. Under två månader jobbade personalen fyra dagar i veckan, men fick fortfarande betalt för fem. 78 procent av medarbetarna kände då att de fick en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv, och deras stressnivåer sjönk med sju procent.
Det svenska appföretaget Filimundus har man i stället infört sex timmars arbetsdag, något som gjort de anställda både gladare och mer lojala.
”Den första märkbara skillnaden var humöret när folk gick hem för dagen. Helt plötsligt började medarbetarna att säga hejdå på ett annat sätt. De hade energi kvar när de gick, och när de kom till jobbet dagen efter var de glada”, har vd:n Linus Feldt sagt.
Källa: Chef.