Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Hitta unika förlovningsringar second hand - men tänk på det här

09 sep, 2021
AvEva Rydinger
Fotografbukowskis
Maria Granström
Tillhör du dem som vill föra vidare någon annans kärlekshistoria? Eller som helt enkelt vill ha mycket carat för pengarna? Att köpa förlovningsringar second hand har sina fördelar men det finns också saker att se upp med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Amanda Lindh 5 frågor om mode och skönhetBrand logo
Amanda Lindh 5 frågor om mode och skönhet

Har du funderat på att köpa en förlovningsring ute på andrahandsmarknaden? Vi frågade Maria Granström, filialchef för Bukowskis i Malmö, om det finns något särskilt man ska tänka på. Finns det till och med fördelar?

– Att köpa en begagnad förlovningsring är att föra vidare någon annans historia. Det känns unikt och fint men är samtidigt ett stort beslut. För det är ju viktigt att man trivs med ringen och vill ha den varje dag.

Hon fortsätter:

– Jag fick ta över min svärmors ringar. Det knöt oss samman som familj och var ett välkomnande till mig, jag blev jätteglad för det. Även om jag nu är skild har jag kvar mina ringar och jag ger dem gärna vidare till min son för att fortsätta med familjehistorien. Den tanken är fin, tycker jag.

Annons

Auktion mer prisvärt än butik

Att köpa på auktion är mer prisvärt än butik, berättar Maria. Särskilt när det kommer till diamanter är det extremt prisvärt med dessa smycken på auktion. Man får mycket diamanter för pengarna och hon lyfter auktioner som det mest ultimata alternativet. Men den magiska nivån för enstensringar är 1 carat, sedan skjuter priset i höjden.

– Det finns olika typer av ringar så klart och detta med 1-caratsnivån gäller inte alltid. Men den som köper en ring på 0,9 carat får ofta mycket mer för pengarna. Och i ärlighetens namn, med blotta ögat kan man inte se skillnaden på storleken.

Hon fortsätter:

– Värt att titta på är gammalslipade diamanter som tillverkades före andra världskriget och slipades för hand. Dessa slipades lite annorlunda och är inte lika glittriga. Men de är otroligt fina i kvaliteten och i stenen, samt väldigt prisvärda.

Undersök förlovningsringen noga innan köp

Att ha koll på de fyra c:na – colour, carat, cut och clarity kan vara en bra start om du vill köpa förlovningsring eller annat smycke med en sten på second hand-marknaden, berättar Maria.

Annons

– Undersök så att det inte finns skador på stenen. Diamanter är hårda men andra stenar är mjukare och skadas lättare. Kolla fattningen också. Gult guld kan vara mjukare då det ibland har högre karat än vitt och då kan själva ringen och fattningen vara sliten.

Ja, rent guld – 24 karat – är inte tillräckligt hårt för att användas i smycken, i alla fall ytterst sällan. Ju högre karat guldet har ju mjukare är den. Därför blandar man in andra metaller och karatvärdet blir lägre. I Sverige är det vanligt med 14, 18 och 22 karat. Maria tycker att det viktigaste man kan göra är att ställa många frågor till den som säljer.

Var inte rädd för att köpa ring på andrahandsmarknaden men var nyfiken och ställ många frågor. Det finns många förfalskningar ute på marknaden. Kräv också ett certifikat om du ska köpa smycke med stora stenar. Och handla genom betrodda firmor. Vi finns för att svara på dina frågor och göra andra lyckliga!

Frågor att ställa till säljaren

Hur är klarheten på stenen?

Vilken karat är det?

Hur är den slipad?

Hur är skicket på stenen?

Hur ser fattningen ut?

Finns det certifikat?

Ordlista med blingbling!

Karat – Guldhalt, 24 karat är rent guld

Carat – Vikt på ädelstenar (1 Carat = 0,2 gram).

Legering – Blandning av guld och andra metaller

Rödguld – Vanligast och en blandning av guld, koppar och silver

Vitguld – Blandning av guld, silver, palladium och koppar

Gult guld – Innehåller mer silver än koppar

Alliansring – Slät ring med flera mindre diamanter infattade på rad

Annons