Sju tecken på att din telefon blivit kapad
Det går fort, och sannolikheten är stor att du inte ens märker att det har hänt. Inte förrän det är för sent.
– Den vanligaste formen av IT-brott går ut på att lura personer på pengar. När det kommer till hackade mobiltelefoner är dock den vanligaste orsaken svartsjuka, att det finns en person i din närhet som vill hålla koll på dig. Men, det finns naturligtvis flera orsaker till att en mobiltelefon hackas, säger Saddaf Semper, civilingenjör och IT-säkerhetsansvarig på sajten skyddad.se.
Kaparen kommer åt allt på telefonen
En kapad mobiltelefon kan orsaka stor skada. För om din mobiltelefon kapas, kan kaparen på distans, utan att du märker det, göra allt som du själv kan göra med din mobil. Ta kontrollen över ditt facebook-, insta- eller twitterkonto. Notera alla dina lösenord och mejla dina kontakter. Gå in på dina bankkonton, skicka sms från ditt nummer, skicka och lägga ut bilder.
Dessutom kan person som hackat din mobil kontrollera exakt var du befinner dig, vilka du pratar med och vad du sysslar med på nätet.
– En mobiltelefon kan hackas på flera olika sätt. Det vanligaste sättet är att angriparen får tillgång till din telefon och kan låsa upp skärmen för att installera spionappar. Men det kan också ske genom att du själv laddar ner en app som har en skadlig kod eller genom att du råkar trycka på en länk i mejl eller sms, säger Saddaf Semper.
Mobiltelefonen kan även kapas också genom att man använder ett öppet wifi på till exempel flygplatser, fik eller restauranger eller när den sätts på laddning i offentliga usb-uttag.
– Därför är ett bra tips att ta med både usb-sladden och adaptern när du är på resande fot och använda adaptern istället för att sätta in kabeln direkt i ett okänt usb-uttag, säger Saddaf Semper.
Var extra noga med begagnade telefoner
Andra vägar som mobiltelefoner kan kapas på är genom att man köper en begagnad mobiltelefon, där säljaren installerat ett spionprogram i förväg.
– Man kan märka att telefonen är kapad på flera olika sätt: Genom att det dyker upp okända appar i den, om du ser sms eller samtal i loggarna som du inte känner igen eller om vänner hör av sig och berättar att de fått märkliga meddelanden, säger Saddaf Semper.
Andra tecken på att telefonen är hackad kan vara att den laddar ur snabbare än vanligt, att den är ovanligt varm, att dataförbrukningen är högre än vad den brukar vara eller att autocorrectorn börjar bete sig underligt.
Glöm inte byta lösenord
Om du misstänker att mobiltelefonen har kapats är det viktigt att agera direkt. Ett första steg är att göra en polisanmälan. Det kan vara en stor hjälp om det längre fram kommer fakturor på inköp som du inte gjort, och som behöver bestridas. Kontakta även försäkringsbolaget i samma veva.
– Spärra dina kreditkort och se över alla dina banktransaktioner. Har det gjorts inköp eller uttag som du inte står bakom, kontakta polisen och din bank, säger Saddaf Semper.
När polisanmälan har gjorts, kontokort har spärrats, när viktiga filer och kontakter har sparats, kontrollera telefonen med ett antivirusprogram för att vara säker på att telefonen är ”ren”. En annan variant är att, efter att du sparat ner dokument och bilder i en molntjänst, göra en fabriksåterställning av telefonen.
– Du behöver också ändra dina lösenord. Tänk då på att inte använda lösenord som du haft tidigare, eftersom hackaren även kan ha kommit över dessa, poängterar Saddaf Semper.
Om din telefon har hackats
• Anmäl omedelbart till polisen och till ditt försäkringsbolag
• Spärra dina kontokort och prata med banken
• Meddela dina kontakter vad som skett
• Spara dina bilder, kontakter och annat viktigt i en molntjänst och gör en fabriksåterställning av mobiltelefonen alternativt kör ett antivirusprogram
• Byt ut alla dina lösenord
Håll koll på de här sju tecknen på att din mobiltelefon blivit kapad
• Vänner och bekanta hör av sig och berättar att de har fått märkliga meddelanden
• Du ser att uttag och inköp har gjorts som du inte känner till
• Telefonen är ovanligt varm
• Telefonen laddar ur snabbt
• Du ser poster på räkningen som du inte känner till
• Datatrafiken har ökat
• Autocorrectorn beter sig underligt