Översvämningar och hemförsäkring - så skyddad är du
Översvämmade källare, vattenfyllda bilar och vägar som gett vika. De flesta av oss har fortfarande sommarens extrema regnoväder som drabbade bland annat Gävleborg och Dalarna färskt i minnet. Att många är oroliga över om försäkringen verkligen gäller vid en översvämning är något som Peter Stark, som är jurist och inriktar sig på boendeförsäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå, märker av.
– Vi får såklart framförallt in samtal från de som drabbades av skyfallen i somras, men det är också många andra som hör av sig och undrar vad de har för skydd mot den här typen av naturkatastrofer, säger han.
Alla får inte ersättning
Enligt Peter Stark finns det ett relativt bra skydd mot översvämningar i alla villaförsäkringar. Men för att man ska få ersättning måste vattnet strömma in genom en öppning i huset, exempelvis genom en ventil, en dörr eller ett fönster, alternativt stiga upp ur en golvbrunn.
– Sedan är det många som blir besvikna över att de inte får ersättning från sitt försäkringsbolag eftersom vattnet har visat sig gå rakt igenom källarväggen eller golvet. Då har man helt enkelt för dålig dränering runt sitt hus och för den typen av skador finns ingen försäkring.
Peter Stark råder alla som bor i ett översvämningsdrabbat område, och även alla andra husägare, att se till att man har bra dränering.
– Efter cirka 20 till 30 år brukar ofta dräneringen slamma igen så jag tycker att man ska få den undersökt ungefär vart tionde eller tjugonde år.
Se även till att husets tak är helt och tätt, samt att avrinningen alltid fungerar bra. Detta eftersom taket inte täcks av försäkringen vid skador på grund av regn och skyfall. Dessa saker kan man också få hjälp av proffs med att göra, säger han och tillägger:
– Se även till att inte ställa saker på källargolvet, då är det bättre att sätta upp hyllor. Saker av affektionsvärde och som är känsliga för fukt bör du förvara uppe i huset.
Premien kan stiga
För att komma ner i kostnader om man drabbas av en översvämning går det att välja ett tillägg till de flesta försäkringar. Det gäller dock inte försäkringens omfattning, utan sänker istället självrisken och åldersavdragen.
– Många basförsäkringar har en väldigt hög självrisk vid just översvämning. Den varierar såklart mellan olika försäkringsbolag, men kan ligga på cirka 10 procent av hela skadekostnaden.
Vid alla skador måste man också vara beredd på att betala åldersavdrag för ytskikt och installationer som inte är helt nya. I en basförsäkring har man ett skydd i form av ett maxbelopp för hur stora åldersavdragen får bli vid en skada på mellan 75 000 till 105 000 kronor, beroende på försäkringsbolag.
– Detta maxbelopp kan du ”försäkra ner” till ett lägre belopp hos alla försäkringsbolag, genom att teckna en tilläggsförsäkring eller ”storförsäkring”. Har bolaget en hög självrisk i sin basförsäkring får du oftast även en lägre självrisk i tilläggs-storförsäkringen, säger Peter Stark och tillägger:
– Om man vill få en överblick över vilken självrisk och åldersavdrag som de olika försäkringarna har finns det en bra jämförelse på vår hemsida.
Om det blir allt fler översvämningar i Sverige, kommer det antagligen att påverka hur försäkringsbolagen förhåller sig till den här typen av skador.
– Framöver tror jag i alla fall att premien kommer att åka upp för de som bor i riskområden. Alla har ungefär samma risk för skyfall i landet, men bor man nära till ett vattendrag är risken att drabbas av översvämningar mycket större. Det värsta som skulle kunna hända är om en bostad inte skulle kunna gå att försäkra, det vill säga att försäkringsbolagen bedömer att det är alldeles för riskabelt. Vem vet, så kanske det kommer att bli i framtiden.