Så styr du upp ditt sparande – expertens fem bästa tips
Christina Sahlberg är civilekonomen som också har en bachelors degree i psykologi. Skickligt parar hon ihop dessa två erfarenheter i boken Fixa din privatekonomi (Roos & Tegnér). Undertiteln på boken är Smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv. Till vardags arbetar hon som sparkekonom på Compricer, som hjälper folk att jämföra och byta privatekonomiska avtal.
– Jag vill på ett enkelt och lättfattligt sätt förklara vad man kan göra för att få in mer pengar och göra av med mindre pengar. Och varför det är smart att spara. Om man inte förstår hur något fungerar, och inte förstår värdet av det som behöver göras, då gör man det inte. Precis så är det med sparande för många av oss. Vi skjuter upp det. Och när vi skjuter upp viktiga beslut så får vi lätt ångest. Det vill jag ändra på. Ta bara några av stegen i boken och ångesten kommer försvinna. Jag lovar!
Hur kom boken till? Christina blev kontaktad av förlaget och tände på idén: Att lättfattligt beskriva vad man behöver göra för att få koll på sin privatekonomi och vilka psykologiska faktorer är det som gör att vi ofta tar felaktiga beslut eller väljer att inte ta några beslut alls. Samt ge många smarta tips förstås. Målgruppen är både unga och vuxna.
Det handlar mycket om att se över inkomster och utgifter, och sitt sparande; att ha en checkbox för tillfällen när livet ändrar sig, som när du gifter dig, skaffar barn, ärver och går i pension.
– Ja, jag lever som jag lär tycker jag. Jag är sparsam men inte snål. Jag drar in på tråkiga saker och lägger pengarna på t ex resor som är min passion. Och investerar på börsen. Jag har fattat varför man inte ska betala för mycket för tex elavtal och bolån, eller varför ska ha med sig lunchlåda istället för att äta ute varje dag. Jag sparar in på sådana saker. Det handlar inte om att spara för sparandets skull, det handlar om att få över pengar för att kunna göra roliga saker. Att ha en roligare morgondag.
Gör en budget
Vad kommer in varje månad? Vad går ut? Sparande? Går jag back? Kan jag öka mina inkomster, ifrågasätt! Budget handlar om pengar in och ut. Går det på plus minus noll är det okej men du bör få till ett sparande också.
Stora utgifter
Det är när det gäller utgifter man kan göra mest. Se över dina avtal! Vilka försäkringar behöver du ha? Oerhört få har någon gång under sitt liv bytt bank för sitt bolån. Gör det! Du får ner dina lånekostnader, garanterat.
När man ser svart på vitt hur ett ändrat beteende eller nya avtal kan sänka kostnaderna får du därmed en markör att du faktiskt får pengar över och då går sparandet enklare. Vad vill du prioritera? Bilresor till jobbet varje dag eller en långresa med barnen varje år? Gå in på jämförelsesajter när du står inför privatekonomiska val. Där kan du se över lån, sparande, försäkringar, elavtal mm när du ska teckna banklån. Precis som du gör när du köper ny mobiltelefon.
Små utgifter
Se över dina små utgifter. Lunch ute varje dag kanske är något du prioriterar eller så tycker du att 20 000 kronor på ett år är för mycket för att äta ute. Du vill lägga dessa pengar på något annat. Behöver du ha både Netflix och HBO? Kan du handla i en butik med lägre priser?
Buffert – kortsiktigt sparande
Spara till en buffert. Tre månaders utgifter bör du ha på ditt sparkonto, så att du slipper ta lån om allt plötsligt skiter sig. Bufferten ska du ha på ett sparkonto med ränta (och insättningsgaranti), inte på börsen.
Långsiktigt sparande
Du bör också ha ett långsiktigt sparande på börsen. Det ska du ha till större saker du vill göra i framtiden såsom resor, renoveringar och till din pension. Investera i globala indexfonder på ett Investeringssparkonto. på all världens marknader, då sprider du riskerna i hela världen. I genomsnitt har börsen gått upp 8 procent per år. De har gått upp runt 30 % år efter år. Givetvis kommer det dippar, som nu när vi är mitt inne i en stor oro när det gäller Corona-viruset. Det gäller alltså att du inte behöver plocka ut pengarna på säg 3 år för att ha dem på börsen. Du vill inte behöva sälja när värdet har gått ner.. Ha ett månadssparande med autogiro som dras så fort lönen kommer in. Har du ”bara” råd med 100 kr så börja där, och utöka sedan. Bara du sätter igång. Många är rädda för att spara på börsen. Var inte det, det är det mest lönsamma sättet att spara långsiktigt enligt mig..
Fällor?
Var kritisk och ifrågasättande! Lyssna på din bankperson, ta hem pappren och ta råd av någon du litar på som kan ekonomi.
Stanna inte kvar hos ditt försäkringsbolag eller bank av vana. Vi är generellt rädda för att göra förändringar, var inte det! Jämför mellan bolagen och byt om du får ett bättre erbjudande. Gör inte allt på en gång! En sak i taget. Annars kommer du inte igång. Här är några första steg mot en bättre privatekonomi:
1. Öppna ett sparkonto med ränta (och insättningsgaranti) där du kommer månadssparar till ha din buffert som ska täcka tre månaders utgifter.
2. I steg 2 ser du över ditt bolån och vilken ränta du har. Kontakta banken. Det kan räcka med att du ringer din bank och förhandlar – många skulle lätt kunna spara en tusenlapp i månaden på det. Men missa inte att också jämföra några fler banker. Ger en annan bank ett bättre erbjudande – byt bank! Det är inte så krångligt som det låter.
3. Ett viktigt steg är också att se över dina försäkringar. Har du de försäkringar som du behöver? Behöver du alla försäkringar som du har? Se sedan över så du får bäst skydd till lägst pris genom att jämföra bolagen. Nu är du igång på riktigt. Bra jobbat!
Och glöm inte att fira varje gång du gjort något av de här stegen i boken! Belöna dig själv, klappa dig själv på axeln och gör något roligt.