Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så undviker du bedragarnas investeringsfällor

21 sep, 2021
AvSusanna Lidström
Fotograftt
Kvinna utsatt för investeringsbedrägeri
Varje år drabbas tusentals svenskar av olika investeringsbedrägerier. Problemen har ökat dramatiskt i takt med digitaliseringen och den första kontakten tas ofta i sociala medier. Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter, varnar för vanliga misstag bland dem som blivit lurade.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukostBrand logo
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

De senaste åren har sociala medier blivit en allt vanligare väg för bedragare att nå sina offer. Det har fått investeringsbedrägerierna att skjuta i höjden. På ett tiotal år har antalet anmälda brott ökat med flera hundra procent, visar polisens statistik. Förra året anmäldes drygt 1 600 investeringsbedrägerier i Sverige, men troligen är det betydligt fler som drabbas.

– Det finns ett stort mörkertal. Många skäms för att de har blivit lurade och vill inte berätta ens för sina närmaste. Men det är jätteviktigt att försöka stoppa möjligheterna för bedragarna att fortsätta begå brott. Därför behöver vi information från brottsoffer om vad har hänt, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter.

Annons

Hon uppmanar alla som drabbats att polisanmäla, även om uppklarningsfrekvensen för den här typen av brott är väldigt låg. Men uppgifter från det enskilda fallet kan användas i polisens samverkan med andra länder, för att komma åt de internationella ligor som vanligen ligger bakom bedrägeribrotten.

– Vi vet att bedragarna går på med samma tillvägagångssätt så länge de får inkomster från det. Digitaliseringen gör att de når ut till många och kan organisera sig på ett effektivt sätt. Förr var det vanligt att man tog personlig kontakt och gav investeringstips som sedan visade sig vara bedrägeri. Nu sitter de i stora call center-miljöer och ringer runt till folk runt om i världen. Första kontakten sker ofta via sociala medier, där annonserna anpassas efter viket land de ska visas i, säger Lotta Mauritzson och redogör för hur ett klassiskt bedrägeriupplägg sett ut de senaste åren:

Manipuleringen börjar i liten skala och trissas sedan upp

En annons i sociala medier länkar till en falsk nyhetssida där någon – vanligen känd person i landet – pratar om en viss investering och vilken fantastisk utveckling hen haft på ett litet insatt kapital. Där blir man uppmanad att lämna sina kontaktuppgifter, och sedan börjar en personlig bearbetning via telefon eller chatt. Stort fokus har legat på investeringar i bitcoin och andra digitala valutor. Det är ett område som folk inte riktigt känner till, vilket utnyttjas av bedragarna.

Annons

– Ofta börjar det med en mindre investering på ett par tusen kronor. När det väl är gjort uppmanas du investera ytterligare. Då är du inne i rullorna och bearbetningen fortsätter med kontakt minst en gång i veckan. Din kontaktperson verkar kunnig, pratar om värdeutveckling, vad som är på gång. Och du kan logga in på nån sida där du ser hur dina pengar växer, flera hundra procent på kort tid.

– Det här pågår i flera månader. För att pengarna ska växa mer behöver du investera mer. Men när du säger att du vill plocka hem vinsten, då börjar problemen. Kontaktpersonen försvinner. Sidan försvinner. All kontakt bryts, förklarar Lotta Mauritzson.

Många drabbas dubbelt i hopp om att få pengarna tillbaka

Skammen över att ha blivit lurad kan tyvärr också utnyttjas av bedragarna. Den kan göra att du inte ber om hjälp eller polisanmäler. Dessutom blir du extra mottaglig för att gå på en bluff till, när en påstådd juridisk expert kontaktar dig och säger sig kunna hjälpa dig att få tillbaka pengarna du är på väg att förlora. Istället blir du bedragen ytterligare en gång.

Annons

– Då vill de att du ska betala en avgift, oftast väldigt hög, för att få hjälp att återta de förlorade investeringarna. Det här drabbar tyvärr 15 procent av brottsoffren i en redan utsatt situation, säger Lotta Mauritzson.

Hur mycket man blivit av med varierar stort. År 2020 låg snittet på 350 000 kronor per anmält bedrägeri. I några fall stannade det vid några tusenlappar, medan andra uppgick till flera miljoner.

– Det finns brottsoffer som satsat hela sin livsbesparing, eller till och med tagit lån och satt huset i pant. En del vill inte ens erkänna att de blivit utsatta för bedrägeri, för att de tror så mycket på det. Sedan skäms man för släkten och vill inte berätta för någon. Det kan bli väldigt tragiska livsöden, säger Lotta Mauritzson och konstaterar att vi tyvärr måste vara beredda på att bedrägerier ständigt kommer att dyka upp i nya former:

– När vi går igenom anmälningar ser vi att det här är en brottsverksamhet där det sker kontinuerlig utveckling. Bedragarna lyckas hela tiden hitta på olika smarta varianter och utnyttja svagheter i systemen.

Annons

Låt dig inte stressas att fatta ogenomtänkta beslut

Såväl polisen som Finansinspektionen informerar löpande om aktuella bedrägerier och olika saker att tänka på för att undvika att bli drabbad. Ett generellt råd när det gäller erbjudanden per telefon eller sociala medier är att avstå och be att få återkomma – även om det känns som om du kan gå miste om ett riktigt klipp.

– Om man blir oväntat kontaktad eller hittar en fantastisk investeringsmöjlighet på nätet är det alltid bra att först prata med en vän eller släkting, för att få två par ögon på det, och tillsammans göra en bedömning. När vi står inför en möjlighet att tjäna pengar är det annars lätt att vi lyssnar för lite på vårt logiska och kritiska tänkande. Får du en oroskänsla i magen – lita på den, tipsar Lotta Mauritzson och slår ett slag för en gammal klyscha som är bra att försöka ha i bakhuvudet:

– Verkar en investering för bra för att vara sann, så är den antagligen inte sann.

Läs mer om hur investeringsbedrägerier går till och hur du kan skydda dig

Tänk på att aldrig göra affärer med företag du inte känner till

Finansinspektionen har en varningslista (https://www.fi.se/sv/vara-register/fis-varningslista/) med aktörer som figurerat i tidigare bedrägerier.

För att få erbjuda finansiella tjänster i Sverige krävs tillstånd. Företag med tillstånd finns listade i Finansinspektionens företagsregister (https://www.fi.se/sv/vara-register/foretagsregistret/)

Annons