Skapa din egen kapselgarderob - spara pengar och var alltid rätt klädd
Det känns som om du har hur mycket kläder som helst, och nog borde du väl kunna skrapa ihop något snyggt av det som hänger där, för garderoben är ju proppfull. Men nej. Det spelar liksom ingen roll hur mycket kläder du än köper. Du står ändå där och rotar bland skrynkliga plagg, plagg som krympt eller plagg som inte passar ihop.
Och du landar ändå i slutsatsen att du inte har något att ta på dig.
Då är lösningen inte att köpa mer kläder. Tvärtom. Tricket är att rensa ut, tänka smart och göra varje nytt inköp med omsorg.
Kapselgarderoben leder till mer genomtänkta inköp
Genom att skapa en så kallad kapselgarderob, en genomtänkt garderob med ett färre antal plagg med många kombinationsmöjligheter ökar chanserna att känna sig välklädd.
– För många skapar en kapselgarderob en större medvetenhet kring hur många och mycket kläder man har, vilket kan motivera till att låta bli att konsumera. Samt när man väl konsumerar så sker det utifrån konkreta behov av plagg man insett att man verkligen saknar. Inte bara för att något var snyggt i butiken eller i webbshoppen, säger Elisabeth Byström, som tillsammans med sambon Johan Ernfors startade bloggen Minimalisterna för åtta år sedan.
– Vi insåg att förenkling är ett effektivt verktyg för att hantera ett ständigt ökande tempo och komplexitet i vardagen och började prylbanta. Numera har vi en livsstil som frigör tid, energi och pengar till sådant som vi verkligen bryr oss om. Det har också blivit enklare och roligare att agera på ett sätt som är mer hållbart ur miljösynpunkt och mer försvarbart ur ett humanistiskt perspektiv, säger Elisabeth Byström, som häromåret kom ut med boken Prylbanta – Färre saker, större frihet.
Hur börjar jag skapa min egen kapselgarderob?
– Tanken är att du ska välja ut din garderob för tre månader framåt så att det passar med årstiderna där du bor. Välj ut 33 plagg för tre månader (därför kallas det också projekt 333) men jag tycker inte man behöver hänga upp sig på en exakt siffra, säger Elisabeth Byström.
Ett första steg blir att ta ut alla kläderna ur garderoben för att få en överblick. Troligen kommer du att inse att du bara använder runt 20 procent av plaggen under 80 procent av tiden. Ser du direkt att det finns plagg du aldrig kommer att använda, som inte längre passar eller som du ogillar, skänk bort eller sälj.
– För att lista ut vilka dessa 20 procent är kan du använda galgtricket. Börja med att hänga alla plagg i garderoben så att galgens krok pekar utåt istället för inåt, säger Elisabeth Byström.
När du använt ett plagg hänger du tillbaka det men vänder så att galgen hänger åt rätt håll. På så vis ser du efter ett par månader vilka klädesplagg du faktiskt inte använder: De som fortfarande hänger med kroken åt fel håll.
Hur ska jag tänka för att skapa en hållbar garderob?
– Tänk igenom vilka färger dina kläder har. Ju färre kläder, desto viktigare att de matchar. Du behöver oftast fler överdelar än underdelar.
Eftersom du har färre plagg är det smart att satsa på kvalitet när det är dags att köpa nytt, på så sätt får du en garderob som räcker länge.
Vilka är fördelarna med färre kläder i garderoben?
– Du sparar tid och energi eftersom du enbart har kläder du gillar och som passar ihop. Du kommer alltid att känna dig välklädd och du sparar dessutom pengar. Dessutom blir det enklare att vårda de plagg du har, eftersom du får en överblick och färre plagg att välja mellan.
Vilka är utmaningarna?
– Vissa kan känna att minskningen av antalet valmöjligheter gör att garderoben plötsligt känns "liten". Men genom att välja ut plaggen med omsorg, så brukar fördelarna med en mindre garderob överväga eventuella initiala negativa känslor. Våga testa för att skapa dig en egen uppfattning!