Städa ekonomin efter semestern – expertens bästa tips
Inför hösten kan det vara skönt att ta nya tag och se över sin ekonomi lite.
Nordnets Frida Bratt, expert på privatekonomi, ger sina allra bästa tips för att hitta tillbaka till en stadig vardagsekonomi.
Under sommaren och semestern är det lätt hänt att man blir lite mer liberal med plånboken – det är utflykter med familjen, långa middagar utomhus och kanske en spontan resa eller två. Men nu börjar hösten så sakteliga närma sig, och inför den nystart den kommer med är det bra att kolla över ekonomin ett slag.
Frida Bratt på Nordnet är expert på privatekonomi, och ger nu sina bästa tips på hur man städar ekonomin inför resten av året!
Kolla utgifterna
Hur såg utgifterna ut under sommaren? Blev det högre utgifter än du tänkt? Då kanske det kan vara läge att se var pengarna gick. Kolla kontoutdrag och se om du kan hitta en råd tråd och få en överblick. Det kan vara nyttigt, och kanske upptäcker du att det var småutgifter som gjorde att semesterkassan blev uppäten? Kanske hittar du någon lärdom till nästa semester, exempelvis att du behöver ta höjd för högre utgifter.
Utrensning
Att städa sin ekonomi kan också vara ett läge att rensa i förråd, garderober och garage. Dels gör du plats för nytt som behövs till hösten, dels kan det faktiskt bli en liten quick fix för ekonomin. Anordna egen loppis hemma eller säljs via Blocket, Tradera eller Sellpy.
Bolånet
Räntan kommer att vara låg under en lång tid. Pandemin har gjort att centralbankerna tävlat om att ge störst stimulanser. För Riksbanken tycks en räntesänkning ligga långt borta, men en räntehöjning ligger sannolikt ännu längre bort. Se till att din ränta inte är oförhandlad, eller att den rabatt du fått från banken gått ut.
Bankernas snitträntor är en indikation på hur förhandlingsvillig banken är. Kolla med de banker som ligger bäst till vad de kan erbjuda dig. Kolla om din nuvarande bank kan matcha, och kan inte banken det bör du vara tydlig med att du är beredd att byta bank. Men – byt aldrig till vilket pris som helst.
Elavtalet
Bort med dyra så kallade tillsvidareavtal. I snitt är skillnaden mellan tillsvidarepris och rörligt elpris 40 öre per kWh. Därmed kan det för ett vanligt villahushåll handlar om flera tusen kronors högre elkostnad per år, helt utan anledning. Kolla vilka elbolag som ligger bra till hos jämförelse- och elbytarsajter.
Abonnemangen
Fasta utgifter drar högre kostnader än man tror. Passa på att se över hushållets alla abonnemang. Behöver ni ha både Netflix, HBO och Disney+?
Sparandet
Börsen har gått riktigt, riktigt bra i år. Kanske har det gjort att du har en större andel aktier/aktiefonder än du tänkt dig? Se över balansen, om det är så att du vill ha en viss andel räntefonder, genom att sälja av aktiefondsandelar eller sätta in nya pengar i räntefonder. För långsiktigt sparande kan allt vara i aktiefonder. Se också över avgifterna. Dyra aktiefonder där det är högst oklart vad du får för mervärde har ingen plats i ditt sparande. Har avkastningen i fonden gått väldigt likt index är det ett varningstecken på att fonden inte är så aktiv som den utger sig för att vara. Breda indexfonder som placerar globalt är en grund som passar väldigt många. Särskilt du som tycker det är svårt att analysera vilken fond som har störst chans att avkasta bättre än snittet för börsen (index). Betala max 0,4 procent i avgift, men gärna lägre.
Pensionen
Har du kollektivavtalad tjänstepension kan du vara säker på att du har bra villkor med pressade avgifter. Men sparar du i individuell tjänstepension, alltså utanför kollektivavtalen, behöver du vara på din vakt. Inte sällan tas en ”skalavgift” ut för din fondförsäkring, med argumentet att du får rätt till rådgivning. Har du aldrig nyttjat detta rådgivning, eller bara använt den någon enstaka gång, så är denna årliga skalavgift ett på tok för högt pris. Välj avgiftsfri fondförsäkring inom tjänstepensionen och avgiftsfri kapitalförsäkring i det privata sparandet.
Veckopengen
Dags för en översyn av nivå på vecko- eller månadspeng till barnen, vad den ska gå till och vad barnen behöver göra för att få den? Här tror jag man tjänar på att involvera barnen, beroende på hur gamla de är, i diskussionen. Kanske är en idé att göra ett schema eller en checklista, där urplockning av diskmaskin och dukning eller vad det nu kan vara, ingår?