Varannan svensk kvinna har inte råd att separera
En skilsmässa är sällan en enkel och fridfull process. Det kan vara jobbigt känslomässigt, men också tufft ekonomiskt. Det sistnämnda har nu fastslagits i en ny undersökning.
I undersökningen svarar hela 44 procent av svenska kvinnor att de är osäkra på om de har råd att separera från sin partner och ändå kunna leva ett gott liv. I vad många kallar ”ett av världens mest jämställda länder” tvivlar alltså nästan varannan kvinna på om hon har råd att skilja sig och vidhålla en god levnadsstandard.
– Att kvinnor 2022 fortfarande inte har ekonomiskt kontroll över sina liv är sorgligt och ett misslyckande för samhället, säger Anna-Lena Wretman i ett pressmeddelande. Hon är vd på den digitala investeringstjänsten Fundler, som genomfört undersökningen med hjälp av Sifo.
Många saknar eget sparande
Grunden till denna ojämställda ekonomi tycks vara bristen på ett eget sparande. Men också klassiska ekonomiska kvinnofällor som att dra det största lasset kring VAB, föräldraledighet och att gå ner i tjänst för att hinna hämta barnen.
– Vi vet att ett viktigt verktyg för ekonomisk frihet är att spara och investera regelbundet i eget namn. Vi behöver också våga prata om pengar i en relation och kompensera varandra för föräldraledighet, deltidsarbete och inkomstskillnader, säger Anna-Lena Wretman i ett pressmeddelande.
Undersökningen visar även att nästan en av fem kvinnor (19 %) inte vet hur stora finansiella tillgångar deras partner egentligen har. Mer än var tredje kvinna (33 %) uppger också att pengar är en faktor som gör att hon inte kan leva det liv hon vill.
Kändisarnas skilsmässor
Några kändiskvinnor som öppet pratat om den ekonomiska krisen i skilsmässan är Denise Rudberg och Malin Berghagen.
– När jag skilde mig från Tommy hade jag ingenting. Jag hade inte ens pensionssparande. Jag hade absolut ingenting, jag började från ruta ett. Jag var hemmafru och ville vara med barnen. Sen var det så att vi inte klarade att leva tillsammans och då står man i det här dilemmat som många gör. Kommer jag klara mig om vi inte lever tillsammans? Man är så beroende av sin partner. Jag visste definitivt att jag inte har några sparade pengar. Allt hade gått till att betala skulder som hade kommit på efterslänten för honom, säger Malin Berghagen i ett avsnitt av Fundlers podcast “Fundamentalt”.
I samma podcast beskriver Denise Rudberg sin skilsmässa som sitt ”största ekonomiska bakslag”.
– Det är absolut svindyrt att skilja sig och deppigt på alla sätt. Det gjorde också att jag inte riktigt var kapabel att köra på i samma takt för jag var helt slutkörd. Det är inte bara en känslomässig sorg utan också en ekonomisk sorg som blir när man skiljer sig. Man blir väldigt ekonomiskt utsatt.