Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

”Vi kvinnor måste syna bluffarna”

16 jun, 2021
AvMaria Zaitzewsky Rundgren
Fotograftt
Kvinna med ångest över ekonomi
För 55-åriga Linnéa Norrby är det självklart att ha koll på sin och familjens ekonomi. Det handlar om självrespekt och om att ta ekonomins roll i förhållandet på allvar. För henne är också jämställdhet viktigt att kämpa för på alla nivåer – inte minst ekonomiskt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i UppsalaBrand logo
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

– Ekonomifrågan löser sig inte av sig själv, som många verkar tro när förhållandet är nytt. Jag har stött på aningslösa kvinnor som menar att deras relation kommer att vara livet ut och att det inte finns någon anledning att fundera över mitt och ditt. Men det är väldigt naivt att tänka så, säger Linnéa Norrby.

I dag är hon sambo. Paret har ett gemensamt konto dit de varje månad för över pengar till gemensamma kostnader. Resten förfogar var och en över själv. Om de behöver göra något större inköp diskuterar de innan och bidrar lika mycket. Hon tycker att det är enkelt och fungerar bra. Att prata ekonomi med sambon har aldrig känts jobbigt.

Men hon har erfarenheter från tidigare förhållanden där männen inte haft så bra koll på ekonomin, vilket påverkade Linnéa på ett negativt sätt.

Annons

—Ett ex ville leka ”rock´n roll-snubbe” och ha både bil, HD-motorcykel och elgitarrer, trots att han egentligen inte hade råd. Han levde hela tiden på marginalen. Om det en månad uppstod någon extra utgift hade han inga pengar, så jag fick betala. Han betalade visserligen tillbaka, men jag fick påminna och tjata för att få mina pengar.

Vilka shoppar mest - män eller kvinnor?

Linnéa skrattar till åt myten om den shoppande kvinnan – vilket är en sanning med modifikation.

—I verkligheten är det oftast män som shoppar dyra kapitalvaror och lägger mycket pengar på emellanåt ganska onödiga teknikprylar medan kvinnor ofta handlar till barnen och hemmet. Som ju egentligen hör till det gemensamma.

En annan man, som hon hade ett kort förhållande med, försökte åka snålskjuts och utnyttja hennes generositet. Han var typen som alltid råkade ”glömma” plånboken och Linnéa fick betala för fikat eller middagen. Den relationen tog slut ganska snabbt.

Annons

Att fördela kostnaderna kan vara krångligt

Men hon har också varit gift med en man som i vissa avseenden inte tog den gemensamma ekonomin på lika stort allvar som hon själv.

—Så snart vi blev ett par diskuterade vi hur vi skulle fördela kostnader för hushållet. Vi gjorde en kalkyl utifrån vad var och en av oss hade i lön, som var ganska lika. Den summa som hushållsutgifterna landade på satte vi in på ett gemensamt konto, hälften var. Resten behöll vi själva, säger Linnéa.

—Inga konstigheter där. Problemen uppstod när det kom större utgifter som gick utanför hushållskassan. Som höstkläder till barnen. Jag hade ett sparkonto jag kunde plocka ifrån och bad honom göra detsamma, men han menade att vi skulle ta det från det gemensamma kontot…och ja, gör man så kan man ju inte spara till någonting.

När familjen skulle resa utomlands ville han att Linnéa skulle sätta in pengarna för sin flygbiljett på hans konto eftersom han ville använda ett kreditkort där man får en gratis och utökad semesterförsäkring. Hon accepterade utan att reflektera närmare över det. Men vid skilsmässan uppdagades det att han hade kreditskulder. Han hade alltså tagit lån för att resa.

Annons

Våga ta snacket om ekonomin

Linnéa rycker lite på axlarna och berättar att de reste utomlands endast fyra gånger på 20 år, eftersom han alltid försökte avstyra sådant som kostade extra. De satt mest hemma. Men när de väl reste skulle det vara fyrstjärniga hotell på någon lyxig resort…

—Vi hade olika syn på det där men en samsyn kring levnadsnivå i övrigt. Något annat hade jag inte gått med på, säger Linnéa, som tycker att man måste våga ta snacket om ekonomi innan man flyttar ihop.

—Det händer att den ena i relationen ifrågasätter ekonomisnack. Det anses oromantiskt, ”vadå, litar du inte på mig? Jag trodde att vi älskade varandra”. Men en sund misstänksamhet är bra! Som kvinna ska man stå på sig, kräva rättvisa och insyn och syna bluffarna.

Finns ingen lösning som funkar för alla

Samtidigt kan man inte blunda för att parterna kan ha olika starka ekonomiska muskler, menar hon. Vad är egentligen rättvist? Att betala procentuellt utifrån lön? Eller 50/50?

Annons

—Jag är lite kluven där. Om mannen tjänar mest tycker många kvinnor att han bör betala en större andel av gemensamma kostnader. Men om jag har utbildat mig och genom hårt arbete fått en hög lön, varför ska jag betala mer än min partner, som kanske valt bort studier för ett arbete med lägre lön? Det är en svår fråga, det är inte svart eller vitt.

Hon understryker vikten av att eftersträva en relation som är ekonomiskt schysst.

—Alla borde ta hjälp av en bankman innan de flyttar ihop och allt ska finnas på papper, så att man inte står där en dag när skilsmässan är ett faktum. Man kan också fejk-skilja sig från kärleken och analysera vad som händer ekonomiskt då.

Annons