Experten: Bästa tipsen för dig som ska skilja dig
Ekonomijournalisten Pia Sehm var helt oförberedd när maken plötsligt ville skiljas – och hamnade i en personlig såväl som ekonomisk kris. Nu har hon skrivit en handbok för andra som ska separera.
Här är Pias bästa skilsmässoråd
1. Var inte rädd att ta juridisk hjälp
– Jag tyckte att det kändes dramatiskt, som en amerikansk film, men det är ingen krigsförklaring. Det kan spara tårar och mycket hade känts mer rättvist även om arvodet var 2 500 kronor/besök. Många har juridisk hjälp via sitt försäkringsbolag utan att veta om det.
2. Hitta en förebild
– Jag ringde upp en bekant som jag knappt kände, men som var nyskild med fyra barn, och frågade om jag fick ha henne som mentor. Hon kunde lugna mig i allt från oron att barnen inte skulle vilja vara hos mig till att jag någonsin skulle bli kär igen.
3. Tänk igenom vem du vill vara för dina barn
– Berätta att du är ledsen och invig dem i vad som pågår, men håll dem utanför detaljer. De är dina barn, inte kompisar. Jag ville inte bli en bitter mamma utan satte ett bäst före-datum för hur länge jag fick älta. Men jag kan fortfarande bli ledsen, som när barnen upplever saker där jag inte är med.
4. Enas kring utgifter för barnen
– Skriv ner i en anteckningsbok eller använd dig av en budgetapp på mobilen (till exempel Happy X) så slipper ni tjafsa om vem som ska betala busskortet den här månaden.
Läs även: Pia Sehm: Skilsmässan gjorde mig utfattig – så reste jag mig igen
Att tänka på om du är gift
1. Hur har ni fördelat ansvaret för barnen?
Är du den som tar mest vab-dagar och föräldraledighet bör du kompenseras i ett eget sparande. Att amortera på bostaden kan ses som ett slags sparande, men räkna på om du skulle ha råd att bo kvar ensam om något oväntat händer. Jag rekommenderar ett eget sparande med äktenskapsförord.
Läs mer: 8 böcker som kan hjälpa dig genom skilsmässan
2. Hur ser ert pensionssparande ut?
2. Den som tjänar mest kan dela med sig av sin premiepension till partnern, via pensionsmyndigheten.se. Kolla även reglerna för partnerns tjänstepension; dels att du står som förmånstagare, dels om den räknas med som tillgång om ni separerar.
3. Hur ser ansvaret för hushållsekonomin ut?
Om din partner står för fondköp, amortering, bilköp etc medan dina pengar går till vardagskostnader finns en risk att du står där med tomma fickor om ni separerar. Se till att ni sparar rättvist och synligt för båda.
Läs mer:
Så kan livet bli bättre efter en skilsmässa
Så kan du stötta någon som skiljer dig
De 4 S:en en kärleksrelation behöver