Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Experten: Så gör du om ditt barn blir mobbat

14 okt, 2019
AvMalin Ny
Det kan du göra om ditt barn utsätts för mobbning
Mobbning ökar i skolorna och många känner sig otrygga. Här tipsar psykologen Caroline Hyddén Linnander om vad man kan göra om man misstänker att ens barn blir mobbat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Enligt ny statistik från SCB ökar mobbningen i skolorna. Under läsåret 2013/2014 svarade nämligen 12,6 procent att de blivit mobbade någon gång eller oftare de senaste månaderna – och under 2017/2018 hade andelen stigit till hela 19,4 procent.

Samma negativa trend går att se på flera andra håll. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/18 har mobbningen i Sverige ökat för första gången sedan 1990-talet. Samtidigt rapporterar BRIS att antalet kontakter som gäller mobbning nästan har fördubblats mellan 2016 och 2018.

Så, vad kan man som förälder göra om man misstänker att ens barn blir utsatt för mobbning? Här ger Caroline Hyddén Linnander, legitimerad psykolog specialiserad inom KBT, sina bästa råd:

Fråga, men inte rakt ut

Om du misstänker att ditt barn blir mobbat och vill ta reda på mer är det bäst att inte fråga rakt ut. Caroline Hyddén Linnander menar nämligen att det kan kännas svårt för barnet att erkänna att det är utsatt, och att det finns risk att barnet känner sig misslyckat, även inför sina föräldrar. Prata i stället generellt om hur barnet har det i skolan.

Annons

– Man kan ställa frågor som rör klassen eller hur det är på raster och liknande. Leker alla med alla, får alla vara med, ser läraren till att alla är med? Då kan man också fråga om barnet får vara med eller om det händer att det inte får vara med, säger Caroline Hyddén Linnander.

Ett annat viktigt tips är att försöka hålla sig lugn i samtalet och inte brusa upp, även om det kan kännas svårt.

– Det träffar ju rakt i hjärtat om ens barn är utsatt. Det kan kännas svårt att samtidigt försöka vara lugn och låta barnet få svara på frågor och berätta hur det är utan att man brusar upp.

Agera även om barnet vill annat

Om ditt barn blir utsatt för mobbning behöver ni gå vidare med situationen och se till att lösa den på bästa sätt. Många barn kommer att säga att det bara blir värre om föräldrarna blandar sig i – men då är det viktigt att inte ge vika.

– Lova inte att man inte ska säga något, om det visar sig att barnet blir utsatt för mobbning. Då är det viktigt att i stället säga att man inte kommer att bestämma över huvudet på barnet utan att det får vara med.

Annons

Berätta för skolan och var delaktig

Ta kontakt med skolan och förklara hur situationen ligger till. Fråga sedan hur deras handlingsplan ser ut. Varje förskola, skola och annan skolverksamhet måste nämligen se till att varje verksamhet arbetar målinriktat mot kränkande behandling av barn och elever, och ha en handlingsplan.

Begär även att få vara delaktig i handlingsplanen.

– Vänd dig till lärare och hör hur det ser ut. Säg vad ditt barn har berättat och fråga vad de ser och vad de har gjort vid tidigare tillfällen.

Träffa föräldrarna och arbeta tillsammans

Om det går kan det vara bra att träffa föräldrarna till det eller de barn som mobbar.

– Många gånger har skolor och förskolor egna möten men jag tror att det kan vara mer värt att berörda föräldrar får träffas och tillsammans höra varandra, förstå vad som händer och göra ett åtagande till varandra att göra det man kan för att få stopp på mobbningen.

Annons

Utsätter ditt barn andra för mobbning? Här kan du läs mer om vad du kan göra i en sådan situation.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

De visar självmordsbrev – för att kriminalisera jobbmobbning

”Handbok för superhjältar” ökar barnens tro på sig själva

Annons