Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Favoritrecept med ost

22 nov, 2008
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
GETOSTTARTELETTER

GETOSTTARTELETTER MED INKOKTA FIKON

(4 personer)
4 skivor chèvre, ca 1 cm tjocka
1 rulle smördeg
1 uppvispat ägg
ca 3 msk flytande honung
ca 3 msk olivolja
svartpeppar från kvarn
Inkokta fikon:
4 färska fikon, delade
3 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl honung
ev ½ dl sött, vitt vin
Till garnering:

färsk timjan

Beredning: Börja med fikonen. Blanda vatten, socker och honung i en kastrull. Koka upp så att sockret löser sig. Dra bort från värmen. Lägg ner de delade fikonen. Smaksätt ev med vin. Låt stå under lock fram till serveringen. Rulla ut smördegen och vik den dubbel. Kavla lätt och skär degen i fyra bitar. Fördela på bakpappersklädd plåt. Pensla bitarna med uppvispat ägg. Lägg en ostskiva på varje. Ringla över honung och olja och ta ett par tag med svartpepparkvarnen över. Ställ in högt upp i 250° varm ugn och gratinera tills osten har en fin gratinerad yta, 4–5 min. Servera med de inlagda fikonen och toppa med färsk timjan.

ROSTADE-RODBETOR-MED-FETAOST

ROSTADE RÖDBETOR MED FETAOST

Perfekt på buffén eller som förrätt tillsammans med en god sallad.

(4 personer)
6 stora kokta rödbetor
150 g fetaost
salt och svartpeppar
4 msk olivolja
färsk rosmarin

Annons

Beredning: Dela de kokta rödbetorna och lägg i en ugnsfast form. Smula fetan över, salta och peppra och ringla över olivoljan. Gratinera i 200° varm ugn i ca 7 min. Lägg upp på ett fat och toppa med lite färsk rosmarin. Servera.

PARMESANPANERAD-KYCKLING

PARMESANPANERAD KYCKLING MED SMÖRSLUNGAD SPENAT

Perfekt middagstips till både vardag och fest.

(4 personer)
4 kycklingfiléer
1½ dl finriven parmesanost
½ dl ströbröd
olivolja till stekning
salt och peppar

Smörslungad spenat:
ca ½ kg färsk spenat
25 g smör
salt och peppar
riven muskotnöt
Till servering:
1 citron i klyftor

Beredning: Lägg spenaten i vattenbad så ev smuts försvinner. Dela varje filé i 2 tunna filéer. Banka ut dem lite så att de blir ännu lite tunnare. Blanda parmesan och ströbröd på ett fat och vänd filéerna i det. Stek dem på mellanvärme i lite olja så att de får en gyllene yta, 2–3 min på varje sida. Salta och peppra och håll dem varma. Smält smöret i en rymlig kastrull, tillsätt spenaten, salta och peppra. Riv över lite muskot och blanda. Fräs utan att bryna i några min, men inte för länge för då tappar spenaten sin krispighet. Servera till kycklingen tillsammans med citronklyftorna.

pasta-med-olika-ost

PASTA MED TVÅ SORTERS OST

(4 personer)
250 g pasta
1 liten gul lök
olivolja till stekning
100 g tärnad panchetta eller bacon
salt och rejält med svartpeppar
2 äggulor
1 ägg
1½ dl grädde
½ dl riven pecorino-ost
½ dl riven maroilles, fransk hård
kittost
3 msk hackad persilja
Till servering:
gärna mer ost

Annons

Beredning: Koka upp en rejäl ka strull med saltat vatten till pastan. Skala och finhacka löken under tiden och fräs den mjuk i olja utan att bryna. Tillsätt panchettan, höj värmen och bryn ett par min. Salta och peppra. Vispa äggulor med ägg och grädde, tillsätt den rivna osten. Koka pastan al dente enligt paketets anvisningar. Låt rinna av och vänd ner pastan i stekpannan med panchettan. Rör ner äggblandningen och blanda väl. Tillsätt den hackade persiljan. Häll upp på ett fat och toppa med mer svartpeppar och gärna mer riven ost.

Av LINDA LUNDGREN

Foto ANNA SKOOG

Annons