Fem varma drinkar – bartenderns favoriter
Skidåkning, lek ute i det kalla vädret eller bara en dryg hemresa från jobbet i snöblandat regn kan få vem som helst att vilja sjunka ner i soffan med något varmt att dricka. Och varför då inte en rykande drink?
Bartendern Charlotte Halsius från Mr French blandar sina godaste varma drinkar som passar perfekt när snön yr utanför fönstret.
Rooibos Tea med gin
Till ett glas behöver du:
1 cl mörk sirap
10 cl starkt bryggt rooibos-te
4 cl gin
lättvispad grädde
Gör så här: Häll i mörk sirap, rooibos-te och gin i en kopp. Rör runt. Skikta grädden med hjälp av en tesked. Garnera med riven vit choklad
Hot Apple Punch
Till två glas behöver du:
8 cl calvados
3 dl äppeljuice
½ dl citronjuice
3 msk honung
1 kanelstång
½ dm hackad ingefära
2 stjärnanis
10 kryddnejlikor
Gör så här: Koka upp allt utom calvados och dra åt sidan. Låt svalna (servera inte varmare än 75 grader). Häll upp i mugg eller glas och tillsätt calvados. Garnera med kanelstång, citronskiva eller äppelskiva och mynta.
Hazelnut Hot Chocolate
Till en kopp behöver du:
2 cl Frangelico
2 cl mörk rom
2 dl mjölk
½ dl mörk choklad eller mjölkchoklad
½ dl socker
Till garnering: Krossade hasselnötter, kakaopulver och marshmallows
Gör så här: Koka upp mjölk, choklad och socker och dra åt sidan. Låt svalna (servera inte varmare än 75 grader). Häll upp i kopp eller glas. Tillsätt Frangelico och mörk rom. Rör runt. Toppa med vispad grädde. Garnera med krossade hasselnötter, kakaopulver och marshmallows.
Hot Buttered Rum Cup
Till en kopp behöver du:
4 cl jamaicansk rom
2 cl lönnsirap
10 g kryddsmör (se recept nedan)
10 cl hett vatten
Till garnering: Apelsinzest med nejlika
Gör så här: Skär en skiva smör (ca 10 g). Lägg i mugg eller glas. Tillsätt lönnsirap och därefter hett vatten och rör runt tills smöret har löst upp sig. Tillsätt rom. Garnera med apelsinzest med nejlika.
Kryddsmör
Du behöver:
150 g smör
½ tsk salt
½ tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 st kanelstång
2 st stjärnanis
10 st kryddnejlikor
zest från en halv apelsin
Gör smöret så här: Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Dra åt sidan och låt svalna. Sila av. Plasta en liten smal form och fyll med kryddsmöret. Förvara smöret i frysen
Irish Coffee
Till ett glas behöver du:
1 ½ cl sockerlag med farin- och muscovadosocker
5 cl irländsk whisky
10 cl nybryggt kaffe
lättvispad grädde
Gör så här: Brygg ditt favoritkaffe. Vispa grädde lätt (som till en äppelpaj). Värm ditt favoritglas med hett vatten. Vänta tills glaset är varmt och häll sedan ut vattnet. Häll i sockerlag, whisky och kaffe och rör runt med en sked. Håll en sked strax ovanför ytan och häll grädden på skeden. På detta sätt bromsas farten och grädden sjunker inte, utan lägger sig vackert uppe på ytan. Garnera med till exempel riven muskot.
Sockerlag med farin- och muscovadosocker
Du behöver:
1 del farinsocker
2 delar mörkt muscovadosocker
2 delar vatten
Gör så här: Lägg farinsocker och muscovadosocker i en kastrull och häll i vattnet. Låt koka upp och rör till sockret löst upp sig. Dra åt sidan och låt svalna.