Filmkritikern C-G Karlsson berättar om sina dubbla trauman i ny bok

30 mar, 2022
AvMalin Roos
FotografTT
C-G Karlsson är ett välkänt ansikte för cineaster och tv-tittare efter att ha recenserat film i SVT i nästan 20 år.
I en ny bok om terrordådet på Drottninggatan berättar filmkritikern nu om de dubbla personliga smällarna som drabbade honom.
C-G Karlsson hamnade inte bara i den framrusande lastbilens väg på Drottninggatan 2017 - han var också gudfar till Eric Torell som sköts till döds av polis året efter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Terrordådet på Drottninggatan - 5 år senareBrand logo
Terrordådet på Drottninggatan - 5 år senare

C-G Karlsson skrev sin första professionella recension i Vecko-Revyn 1986 och hade en stående plats i tidningen Metro på 90-talet men mest igenkänd är filmkritikern förmodligen för att i nästan två decennium ha recenserat film i SVT-programmen Go’kväll och Gomorron Sverige.

Han hade varit och ätit lunch med en kollega just den där dagen, den 7 april för fem år sedan och var på väg hemåt när han mitt i steget på Drottninggatan hörde ett vrål bakom sig.

Annons

– Det var ett högt wrooom och jag tittade upp och såg en lastbil som tornade upp sig framför mig, redan så nära. Jag kände med hela kroppen att det här är ju vansinnigt. Det är fortfarande de mest otäcka sekunderna i mitt liv, berättar C-G Karlsson i reportageboken Drottninggatan.

Fem människor miste livet i terrorattentatet på Stockholms största shoppinggata.

Boken som skildrar Sveriges första fullbordade terroristattentat är skriven av journalisten Åsa Erlandsson och bygger på grundligt fältarbete och intervjuer med ett 120-tal personer, varav flera inte pratat offentligt tidigare.
En av dem är C-G.

Annons

Såg kvinnorna träffas av lastbilen

Den populära filmkritikern delar den fasansfulla upplevelsen om hur han var bara steg bakom de två kvinnorna som träffades av lastbilen och landade orörliga på marken – och som senare skulle visa sig vara Rakmat Akilovs första dödsoffer, Lena Wahlberg och Marie Kide.

Filmkritikern och SVT-profilen C-G Karlsson befann sig på Drottninggatan under terrorattacken.
Filmkritikern C-G Karlsson klarade sig med en hårsmån undan lastbilen på Drottninggatan.

Om livräddningsförsöken, vittnesmålet mot terroristen i säkerhetssalen och ångesten som än i dag följer honom - och som då var så stark att han inte klarade att ge sig till känna för sin uppdragsgivare, SVT.

Annons

– Även om jag är frilansjournalist kände jag en sådan där pliktgrej. De ville ju få tag på så många vittnen de kunde. Samtidigt kände jag att jag inte skulle klara av att sitta där och prata framför kamerorna, kommenterar C-G Karlsson i boken.

Eric Torell dog av polisens kulor

Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen 2018.

Ungefär 15 månader senare, på sommaren 2018, sker en ny tragisk händelse i Sverige som vållar intensiv nyhetsrapportering. Det var på natten mot den 2 augusti när Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, smet ut från sitt hem i centrala Stockholm för att leka. Med sig hade han ett leksaksvapen i plast. I området befann sig samtidigt en polispatrull som åkt på ett larm gällande en eftersökt man som uppgavs vara farlig och ha tillgång till vapen.
Förvirring uppstod när polisen misstog 20-årige Eric Torell för att vara den eftersökte mannen.

Annons

Han träffade av polisens kulor och avled.

Och för C-G Karlsson försvann marken ånyo under honom.
Eric Torell var hans gudson, berättar han nu:

– En lastbil kan inte köra på Drottninggatan. Polisen kan inte skjuta ihjäl Eric. Det är helt orimligt. Jag hittar inget bättre ord, konstaterar han i Åsa Erlandssons reportagebok.

– Jag är verkligen inte den som tycker synd om mig själv. Samtidigt är de här händelserna en del av mig och det är klart att jag påverkats.

Annons

De tre poliserna som var inblandade i skotten mot Eric Torell åtalades, men friades av Stockholms tingsrätt.

Boken Drottninggatan släpps i butik den 30 mars.

Annons