Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Forskare varnar för att chokladen kan ta slut – inom 30 år

02 jan, 2018
AvSofia Börjesson
Börja bunkra! Forskare förutspår att chokladen kan vara slut om 30 år till följd av klimatförändringar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Då och då kommer det en varning från vetenskapens ryttare, forskarna. Och den här gången är det verkligen allvar. Världen kan komma att stå inför en akut chokladbrist om 30 år.

Orsaken, menar forskarna, är torrare klimat och varmare temperaturer tillsammans med svampar och sjukdomar som angriper kakaoträden. Klimatförändringarna gör nämligen så att fukten sugs upp ur jorden vilket kakaoträden, som trivs i regnskogsmiljö nära ekvatorn, inte klarar av.

Klimatförändringarna spås slå extra hårt mot Västafrika, där de största kakaoleverantörerna – Ghana och Elfenbenskusten – finns. För att rädda kommande skördar kan bönderna tvingas flytta sina odlingar till högre höjder, vilket också innebär ett begränsat odlingsutrymme.

Läs mer: Därför ska du aldrig förvara choklad i kylen

Men det är inte första gången det larmas om en annalkande chokladbrist. 2013 trodde forskarna att chokladen skulle vara slut redan år 2020, men nu menar de att vi kommer att kunna avnjuta det bruna guldet fram till omkring 2050.

The Sun rapporterar dock om att chokladjätten Mars har kartlagt kakaoträdens genetiska kod för att kunna ta fram genmodifierade träd som klarar varmare och torrare klimat. Låt oss hoppas att de lyckas, för ingen vill väl vara utan sin choklad?

Läs mer: 13 saker du inte visste om choklad

FOTO: Från filmen Chocolat/IBL

Annons