Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Från shopaholic till ekonomiskt fri – så lyckades Anna

19 apr, 2018
AvNanna von Knorring
Från att kalla sig själv shopaholic till att spara halva inkomsten och slutligen kunna leva precis som hon vill. Anna Carlsson lyckades ändra sitt shoppingbeteende och bli ekonomiskt fri. Här berättar hon om hur hon lyckades.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anna Carlsson, 45 år, har jobbat inom pedagogik och som lärare i många år och för sju år sedan träffade hon sin blivande make Rikard. Tillsammans försökte de bilda en familj, men efter otaliga IVF-behandlingar insåg paret att de skulle vara en familj om två personer.

– Det var ansträngande framförallt psykiskt, men även ekonomiskt. Vi beslutade att ge upp tanken på barn, se vilka andra möjligheter vi har och sedan landade vi i att satsa på att bli ekonomiskt fria istället.

Läs även: 7 smarta appar att ladda ner – för bättre ekonomi

Idén om ekonomisk frihet var inte helt ny för paret – Annas make Rikard hade tänkt på det redan innan de träffades.

– Han hade funderat på om det är ett kontorsjobb man ska ha hela livet. Vi har båda ett stort intresse för att vara ute och se världen. Det finns mycket vi vill göra och det är inte i idéerna det brister utan i att semesterveckorna inte räcker till. Jag trivs dessutom inte alls med klimatet i Sverige. Vi såg ett problem och tänkte; kan man skapa sig ett liv där man inte behöver gå upp klockan sex på morgonen, gå ut i slasken och åka buss till jobbet?, säger Anna Carlsson och fortsätter:

Annons

– Det handlar inte om att jag inte trivs med mitt jobb, jag trivs jättebra, men fördelningen av två dagar ledigt och fem dagar jobb fungerar inte riktigt. Så vi funderade om vi kan bli ekonomiskt fria och äga vår egen tid. För det är det det handlar om. När man jobbar hyr man ut sin tid, men att man äger sin tid betyder inte att man aldrig mer ska jobba, utan att man kan välja om man ska ha betalt, var man ska jobba och så vidare.

Ekonomisk frihet, även kallat ekonomiskt oberoende, är i högsta grad personligt. Hur stora passiva inkomster och hur mycket sparkapital du behöver ha för att klara av att leva på det beror på vilken livsstil du har och ifall du planerar att jobba. Vissa har som mål att pensionera sig flera år tidigare och behöver då mer pengar, medan andra vill gå ner i tid eller jobba ideellt.

Hur definierar du ekonomisk frihet?

– För mig är definitionen av ekonomisk frihet att man äger sin egen tid och bestämmer själv vad man vill göra. Att vara ekonomiskt fri är att ha tillräckligt mycket för att klara av att leva på en nivå man själv trivs med, men det handlar inte om att ha pengar för att leva i överflöd. Vi har jobbat för att skapa en passiv inkomst, så om det inte blir onormalt stora börsdippar borde det vara hållbart resten av våra liv, säger Anna Carlsson.

Från shopaholic – till att spara halva inkomsten

Det finns sällan någon snabbfil till ekonomisk frihet. För Anna Carlsson innebar det en stor förändring, speciellt eftersom hon kallat sig själv shopaholic en stor del av sitt vuxna liv.

Annons

Hon berättar att hon aldrig har spenderat mer än sina tillgångar och heller inte alla sina pengar varje månad, men att hon shoppade mer än vad hon behövde. Allt från designinredning och snittblommor till nya kläder, skor och handväskor gav henne ett lyckorus, även om det ibland hände att prislappen blev kvar och inköpet glömdes bort.

– För min del handlade det om att få ett mål som hägrade mer än den nya vårjackan eller den dyra handväskan. För att lyckas ändra sitt mindset är det viktigt att det är ett gemensamt beslut. Jag kände att jag behövde kunna rättfärdiga varje inköp. Vi jobbade mot ett gemensamt mål och sen sporrade vi varandra hela tiden. Det blev något positivt, en tävling mot mig själv – hur mycket kan jag lägga undan den här månaden? Jag tror inte att man kan gå från att vara shopaholic till att spara halva lönen på en månad eller ett år, det är lite som när man bantar, man måste ha mindre delmål.

Annons

Hur ändrade du dina shoppingvanor?

– Det jag gjorde flera gånger var att jag, när jag hittat något i en butik, gick därifrån och avvaktade beslutet. Det är sällan det är nu eller aldrig, man kan faktiskt gå hem och tänka på saken istället för att köpa på en gång. Man ska känna efter, känns det lika viktigt som målet man har? Titta igenom den garderob man har, kanske finns det något man glömt bort eller något som motsvarar det man funderar på att köpa, säger Anna Carlsson och fortsätter:

– Man ska speciellt avvakta de billiga spontaninköpen som håller några tvättar, jag köper hellre färre saker med hög kvalitet som håller längre och bygger en kapselgarderob. Fördelen med att bo i Stockholm är att det finns en del schyssta second hand-affärer som säljer kläder från bra varumärken. Att shoppa vintage är också ett sätt att hitta de små sakerna som gör att man känner att man har en unik garderob.

Annons

För Anna och Rikard Carlsson handlade det dock inte om att leva sparsmakat i flera år för att sedan kunna njuta av livet, utan om att prioritera rätt. Anna Carlsson har fortsatt köpa exklusivt smink från Dior, fika med vänner då och då och åka på semester.

– Vi har absolut kunnat leva normalt medan vi sparat. Man kan inte stänga ner hela livet, det blir för tråkigt. Det handlar om att hitta en hållbar livsstil, som gör att man mår bra. Vi har varit duktiga på att veckohandla, titta efter erbjudanden, bara göra en resa om året istället för flera och låta bli att köpa den senaste elektroniken.

Anna Carlsson gick från shopaholic till ekonomiskt fri

Så lyckas du bli ekonomiskt fri

Att bli ekonomiskt fri kräver inte bara ett ökat sparande utan även beslutsamhet och lagarbete för att minska sina omkostnader, menar Anna Carlsson.

Annons

– Att vi har varit två som gjort det tillsammans tror jag har underlättat. Hade jag varit själv hade jag haft svårt att ställa om på samma sätt och om man lever i en tvåsamhet och det bara är en som vill spara kan det också vara svårt.

En faktor som är viktig för att man ska lyckas är att vara öppen med sitt mål, menar Anna Carlsson.

– Att vara öppen och ärlig med sina vänner är A och O. Lever man ett normalt liv i 40-årsåldern med ok inkomst och inga barn förväntas man spendera pengar. Då ska man vara öppen med att det är sitt mål och att man därför exempelvis har lunchlåda varje dag. Det är viktigt med vänner som accepterar, då kan man planera aktiviter ihop som inte kostar massa pengar.

– Under åren som har gått när vi haft den här planen och pratat om det har jag märkt en stor förändring i attityden mot det. För fem år sedan möttes man oftast av skepsis när vi pratade om våra planer, folk blev provocerade och tyckte att ”så kan man väl inte tänka”. Men under åren har det blivit mer och mer intresse och nyfikenhet, att man kanske också kan tänka så och ha möjligheten att påverka sitt eget liv. Det behöver inte vara fullt ut att man inte ska behöva jobba mer, men kanske att man kan gå ner i tid eller gå i pension när man själv vill. Man inser att man själv kan påverka sitt liv genom de val man gör i dag.

Annons

Anna och Rikard Carlsson hade en fördel i att de ägde ett hus i Stockholm där huspriserna under flera år ökat. Precis som i sparandet satte de upp ett mål för hur mycket de ville ha för huset och sålde när de kunde få sitt begärda pris i september förra året. Vinsten från husförsäljningen blev därmed en del av sparresan, medan den andra delen bestod av sparade och investerade pengar.

Investeringar är en väsentlig pusselbit på vägen mot ekonomisk frihet eftersom smarta, hållbara investeringar får sparkapitalet att växa.

Anna Carlsson gick från att vara shopaholic till att bli ekonomiskt fri

– Min man har haft det intresset och han ägnar mycket tid åt att läsa bloggar, lyssna på poddar och gå kurser om både kortsiktiga och långsiktiga investeringar. Så jag åker mycket snålskjuts på hans tips. Men det finns väldigt mycket hjälp, råd och stöd man kan få, bland annat i bloggar och Facebook-grupper. Om man inte har någon som är intresserad så finns det enkla sätt att investera som inte kräver så mycket kunskap och det är i stort sett så vi gör också, investerar långsiktigt och med låg risk.

Annons

Ifall man vill köpa aktier tipsar Anna om att titta på bolag som behållit sina utdelningar eller som stadigt ökat dem och att köpa för att behålla snarare än att försöka sälja och köpa vid rätt tillfälle.

Vad gör ni nu när ni provar på livet som ekonomiskt fria?

– Vi är tjänstlediga hela året för studier. Vi är inskrivna på distanskurser och pluggar, men är platsoberoende. Det här året ägnar vi åt att känna efter hur vi mår av att vara fria. Vi inledde med tre månader i Thailand, men det var alldeles för kort.

I vår och sommar planerar Anna och Rikard att vara en hel del på Öland där de har tillgång till ett fritidshus. Eftersom paret gillar friluftsliv planerar de även att hinna resa runt i Sverige och Norden samt att bila runt i Europa. När höstvädret gör intåg igen lutar planerna åt att resa till Asien igen.

Hur ser ni på er framtid?

– Vi tänker lite olika just nu. Jag märker att jag mår bra av att inte ha jobbkrav hela tiden, men det är svårt att redan börja göra planer framåt. Min man pluggar webbdesign och programmering och ser en möjlighet i att jobba platsoberoende och ta uppdrag när han vill och varifrån han vill för att kunna sätta guldkant på tillvaron. Men vi har inga beslut fattade än, om vi ska gå tillbaka eller inte. Det får det här året visa, om vi har den budget som räcker så vi trivs med våra liv. Om vi känner att vi lever bra, ja, då har vi kanske mindre intresse av att gå tillbaka till ett åtta till fem-jobb inomhus på ett kontor i Sverige.

Vill du följa Annas och Rikards resa som ekonomiskt fria? Du hittar mer på deras gemensamma blogg på ettfriareliv.nu.

Foto: Privat

Läs även:
Ulrika sa upp sig från toppjobbet – för att starta ett nytt liv i Indonesien

8 böcker som hjälper dig att bli mer ekonomisk

9 smarta avdrag som kan spara tusenlappar på deklarationen

Annons