Fräscha sallader till julbordet — 7 goda recept
Bland all den tunga maten kan det vara gott med en sallad som friskar upp smakpaletten på julbordet. Grönkål är traditionellt sätt en vanlig grönsak på de svenska julborden, då oftast tillagad i form av exempelvis den halländska långkålen. Men grönkål gör sig även fin i en sallad och så nyttig som den är så är det ju inte så dumt!
Grönkålsbladen kan kännas lite hårda när man tar dem direkt från stängen, om du vill att den ska bli lite mjukare så lägg över dem i en bunke, häll över lite matolja. Sedan kramar du grönkålen med händerna tills den mjuknar.
Citrus och syrliga frukter är fina smakkompisar till den lite beska smaken i kål och dessutom en fröjd för ögat!
Sju fräscha sallader som är perfekt på julbordet
Snygga färger har denna sallad med rostad butternutpumpa, grönkål och linser som toppas med syrligt granatäpple. Mathavre gör den lite extra matig.
Receptet på Per Morbergs populära julsallad innehåller valnötter, äpple, ädelost och bacon. En riktigt smarrig sallad med andra ord!
Grönkålssallad med ugnsbakade rödbetor, nötiga belugalinser och friskt vinteräpple och granatäpple är ett fräscht (och veganskt!) tillskott på julbordet.
Jill Johnssons fikonsallad med päron och valnötter är ett riktigt gott lakto-ovo-vegetariskt alternativ på julbordet (och det passar dessutom jättebra ihop med julskinkan om man äter kött).
Vacker och nyttig sallad med fileade apelsinklyftor, svartkål, rödkål, knaprig mandel och syrliga granatäpplen. Perfekt match till prinskorvarna!
En god klassiker på julbordet är rödkålssalladen med apelsin och äpple. Den kan du dessutom göra ett någon dag i förväg, det vinner du på i smakväg.
Grönkåls- och brysselkålsallad som blir underbart god med de söta apelsinbitarna. För att få fina apelsinfiléer håller du den skalade apelsinen i ena handen. Skär med en vass kniv tätt intill klyftornas tunna mellanväggar så att du får fina så kallade filéer.
Läs även:
Gör egen inlagd sill till jul – här är 7 enkla recept
Julbordets rester blir flera fester
Måltidsforskaren: Därför skiljer sig julborden från norr till söder