Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Green Kitchen Stories: "Vi lever ett liv vi aldrig vågat tro på"

22 aug, 2019
AvFemina
Under namnet Green Kitchen Stories har David Frenkiel och Luise Vindahl blivit veteraner inom vegetarisk matmagi. Med internationell succé lever de i dag ett flexibelt trebarnsliv med bloggen som gemensam grund. Trots att allt började i en konflikt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

DAVID FRENKIEL & LUISE VINDAHL

ÅLDER: 38 och 34 år.
BARN: Elsa, 9, Isac, 4, och Noah 2 år.
BOR: Södermalm, Stockholm.
YRKE: Kokboksförfattare och ligger bakom bloggen ANNONS Green Kitchen Stories.
AKTUELLA: Med sin sjätte bok, ANNONS Little Green Kitchen (Norstedts).

En sen kväll i Rom, Italien, år 2007. David Frenkiel har tryckt ner ett papper i fickan med frågor, utifall pinsam tystnad skulle uppstå. För det här kan vara en avgörande kväll för hans framtid. Det kan vara hans livs kärlek han nu ska träffa. Och det är ju delvis därför han tagit tjänstledigt från sitt jobb som art director

i Stockholm – för att förälska sig i en italienska och leva livet som italienare, eftersom han på något sätt alltid känt sig som en.

En vecka tidigare har han mött henne – Luise Vindahl – på ett dansgolv. Hon är förvisso inte italienska, även om hennes mamma är gift med en och hon ofta semestrar i Italien. Luise kommer från Köpenhamn. Men när de nu ses för en första riktig dejt blir det inget ögonblick av obekväm tystnad, i stället blir det ett samtal om mat. Nästan bara mat.

Annons

– Kanske var det för att jag var i Italien och alla pratar om mat där, minns David och skrattar. Jag hade ätit vegetariskt sedan jag var 14. Luise var inte vegetarian, men hälsomedveten. Hon pratade mycket om typ quinoa. Jag hade aldrig ens övervägt att äta quinoa. Jag åt pasta, glass och pizza varje dag. Men när man är förälskad i någon blir man ju intresserad av de där olikheterna…

Flicka med morötter i handen
Deras gröna livsstil lockar hundratusentals följare över hela världen och de slog till en början igenom större utomlands än i Sverige.

Nu är det en vardagsförmiddag på Södermalm i Stockholm, 2019. Luise parkerar sin lådcykel tillsammans med dottern Elsa, 9, strax efter att David mött upp med 2-årige sonen Noah i vagnen. Tolv år har runnit iväg sedan den där kvällen i Rom, sedan de blev förälskade och förstod att det de hade var speciellt. Men det kunde ju ha gått hur som helst, med tanke på matdiskrepansen.

Annons

– När förälskelsen lägger sig lite ser man inte olikheterna som lika spännande utan mer som frustrerande, säger David.

Luise skrattar.

– Jag åt aldrig pasta, utan hellre fisk och grönsaker, medan David åt just mycket pasta och sås. Så länge vi inte bodde ihop gick det bra, då kunde man ju bara beställa olika mat på restauranger. Det blev svårare sedan, säger hon.

Men kärleken var stark. Det dröjde inte länge förrän Luise lämnade jobbet inom psykiatrin i Köpenhamn för att flytta ihop med David i Stockholm.

– Då blev frågan om hur vi skulle kunna göra gemensamma middagar allt mer viktig. Det var struligt, minns David.

När Luise blev gravid med Elsa två år efter att de träffats ställdes allt på sin spets.

– På den tiden fanns det inte speciellt många recept som förenade hälsosam mat med vegetarisk mat, vilket också blev en utmaning. Till slut enades vi om att försöka bygga på vad vi har gemensamt i stället för att se allt som skiljer oss, säger Luise.

Annons

Eftersom David älskar att baka, men Luise vill undvika vetemjöl och socker testade de sig fram. Snart gjorde de dadelbollar. Och bananpannkaka.

– Och det var ju gott faktiskt! Riktigt gott, minns David.

Hemma i det gemensamma köket föddes en spirande nyfikenhet till att skapa fler matkombinationer och successivt växte receptbanken. Det var då idén till Green Kitchen Stories föddes: en blogg som skulle bli känd världen över och resultera i internationellt prisbelönta böcker, en framgångsrik app, otaliga tv-framträdanden och Instagram-konton med hundratusentals följare.

– Eftersom det inte fanns så många matbloggar då ville vi testa, som ett experiment, berättar David.

Redan från start bestämde de sig för att blogga på engelska, dels för att det var det språk som de båda behärskade, dels för att målgruppen var smal och de behövde nå ut internationellt.

– Att blogga om hälsosam, vegetarisk mat var otroligt nischat på den tiden. De få vegobloggarna som fanns kom från Kalifornien. Därför hittade de som var intresserade till oss rätt snabbt, var de än befann sig i världen, säger Luise.

Annons

I dag är det annorlunda. De senaste årens hälsoboom och klimatmedvetenhet har gjort att allt fler väljer vegetarisk och vegansk kost. Något som David och Luise, med sin hängivna följarskara, naturligtvis är en del av.

– När vi startade bloggen handlade det för oss mer om personlig hälsa än klimat. Många som följde oss gillade våra recept just av den anledningen: de ville äta mer grönt och mindre kött för sitt eget välmående, säger David och fortsätter:

– De senaste åren har omvärlden blivit mer fokuserad på klimatfrågor och det är numera en huvudorsak till att äta mindre kött. Jag tycker att alla anledningar är lysande. Klimataspekten känns otroligt relevant och viktig i dag, men om tio år kanske den har övergått till ett annat fokus.

För oss går det inte att separera jobb och fritid, det är en livsstil

Det har gått tio år sedan Green Kitchen Stories föddes, med en tajming och en kombination (läs Luises hälsotänk och Davids vegetariska kost) som var optimal. Dessutom kunde David fotografera.

Annons

– Det var några jätteroliga år då vi gick från att bara våra mammor läste bloggen till att vi fick otroligt många besökare. Världen bara växte runt oss. Helt plötsligt lärde vi känna alla som vi själva tyckte var coola inom den här sfären, berättar David.

Men även om det snabbt blev en succé utåt sett tog det tid innan de vågade ta steget att leva på sin verksamhet.

– Det kändes som att man hade superkrafter de första åren. Man jobbade hela dagen på sitt ”vanliga” jobb, sedan bloggade man och svarade på en massa intervjuer på nätterna. På helgerna fotade vi, säger David.

Eftersom de hade kvar sina jobb behövde de heller inte tjäna pengar på bloggen till en början, vilket de rekommenderar om man är i startgropen att starta eget.

– Det gav oss en frihet, eftersom vi enbart drevs av vår passion. När jag väl sa upp mig från mitt jobb hade vi redan släppt vår första bok på flera språk, skapat en app som vi kunde få in pengar på och bloggen gick bra, säger David.

Annons

Det här är viktigt för oss, men det är inte hela vårt liv.

För Luise blev föräldraledigheten den viktiga språngbrädan.

– Jag hade jobbig foglossning vilket gjorde mig sängliggandes i fem månader under första graviditeten, och då läste jag på väldigt mycket om näringslära.

Under föräldraledigheten kom vi till en punkt då vi vuxit så mycket att vi behövde göra ett val – antingen släpper vi det här eller så satsar vi. Det var då jag klev ut för att jobba med Green Kitchen Stories på heltid, berättar Luise.

Barnen hjälper till i köket.
Medan bloggen vuxit och utvecklats har familjen gjort detsamma.

Vi sitter på Urban Deli på Nytorget i Stockholm. Elsa har klickat in Laleh på Spotify, dragit på sig ett par rosa hörlurar och sitter och ritar, medan lillebror sover gott i vagnen. Även om barnen just i dag är lite för krassliga för att gå till skolan och förskolan är de vana vid att vara med sina föräldrar på jobbet.

Annons

– För oss går det inte att separera jobb och fritid, det är en livsstil. Vi försöker i stället skapa tid för bara barnen i det, säger Luise.

– Det är både skönt och stressande att ens yrke är ens livsstil. När jag hade ett fast jobb kunde man ta kafferast och tänka på annat. I dag får jag nästan alltid dåligt samvete så fort jag gör något som inte har med Green Kitchen Stories att göra. Det är väl priset för att få ha det så här, säger David, men tillägger:

– Däremot, när man är med barnen är det i stort sett omöjligt att inte vara med dem. Då tar de typ telefonen och springer iväg med den om man inte är närvarande!
Hur tillgängliga är ni?

– Det är svårt att koppla bort allt, särskilt sociala medier och mejl. Det kommer frågor var femte minut, dygnet runt. Man kan få en fråga från någon som inte har kikärtor hemma men undrar om de går att ersätta med något annat. Även om jag står själv i affären med alla tre barnen vill jag ändå gärna svara … Det är svinsvårt att hitta balansen, säger David och konstaterar:

Annons

– Om man jämför med många andra i den världen vi verkar i, de som inte har barn, så upplever jag personligen att vi dock har mer distans. Det här är viktigt för oss, men det är inte hela vårt liv.
Tröttnar ni aldrig på varandra när ni jobbar så tätt?

– Det är klart. Det är väldigt riskabelt att jobba tillsammans, förstås. Vi pratar ofta om att det är bra att vi gör allt fler egna projekt vid sidan om. Men att vi klarat av att göra fem böcker och tre barn och fortfarande är tillsammans tror jag beror på det djup som vi har i vårt förhållande, säger David.

– Vi bråkar ganska mycket, och det tror jag är rätt bra, säger Luise. Vi låter inte några irritationer ligga och gro.

Med sin personliga stil och sina innovativa recept var Luise och David banbrytande med att förmedla nyckeln till god vegetarisk och hälsosam mat. Hur ser de på att de inte längre är ensamma på spelplanen?

– Det är klart att det är mer konkurrens, men vi känner att vi gör vår grej. Man måste göra det för att det är kul. Då sänks man inte heller om man inte får tillräckligt med likes på ett inlägg, utan man bärs av skapandet, säger David.

Annons

– En grönsakspositivism har funnits med i allt vi gjort. Det har varit vår drivkraft mer än att tjäna pengar, säger Luise.

Det som driver dem mest är allt de inte har gjort. Som Luise, som nästa vår planerar att släppa en klädkollektion med grönsaksillustrationer i samarbete med ett portugisiskt modemärke. Och David, som tillsammans med några kockar i Stockholm precis har öppnat ett falafelställe i Stockholm. Det är också nyfikenheten att prova något nytt som gav idén till nya boken Little Green Kitchen, med moderna vegetariska recept för familjer.

– Vi vet hur svårt det kan vara att få barnen att äta grönsaker. Därför ville vi göra en inspirerande bok med recept och tips – samt några tröstande ord kring skålar som lämnas orörda och mat som slängs på golvet, säger Luise.

Även deras egna barn vägrar ofta att äta vissa råvaror, men då fortsätter David och Luise enträget att servera den mat de tror på, och så småningom händer det att det där barnet som levt på riskakor vill prova. Och det är när de delar med sig av utmaningar som dessa som man påminns om hur allt började – att något som skiljde dem åt förenade dem. Och blev till guld.

Annons

– Vi lever ett liv som vi aldrig trodde att vi skulle göra när vi lärde känna varandra där i Rom. Det är faktiskt lite roligt att tänka på, säger Luise innan hon och dottern hoppar på lådcykeln igen och vinkar hejdå.

Hjälp barnen att äta mer grönt — 5 tips från David och Luise:

1. Prata om mat

”Låt mat, matlagning och råvaror bli ett frekvent samtalsämne hemma. Vi pratar mycket om grönsaker, snabbmat, skolmat, hur grönsaker smakar och hur de växer.

På så sätt visar man att mat är en viktig del av livet.”

2. Utvidga i stället för att ersätta

”Var inte för hård mot dig själv som förälder, utan tänk att du utvidgar utbudet på matbordet i stället för att direkt byta ut allt. Ett enkelt sätt är att smyga in grönt i en smoothie. De lär sig kanske inte att äta grönsaker när man gömmer dem, men de får i alla fall i sig det och vänjer sig vid smaken.”

Annons

3. Tänk på texturen

”Att man inte gillar en viss grönsak kan handla om hur den är tillagad. I stället för att ge upp, variera sättet att laga den på. Blomkål är exempelvis jättegott att baka

i ugn i stället för att koka.”

4. Involvera barnen

”Låt barnen få hjälpa till i matlagningen – och tycka till! Fråga dem om det behövs mer citron i grytan i stället för att enbart fråga om det är gott. Då blir de engagerade på ett naturligt sätt.”

5. Fortsätt servera

”Även om det kan kännas frustrerande om barnen inte smakar av kikärtorna man ställer fram på middagsbordet – fortsätt att ta fram den där skålen. Visa att de finns och hur man äter dem. En dag kommer de att vilja prova.”

AV Elin Liljero Eriksson

FOTO JOHANNA FRENKEL, DAVID FRENKIEL

Läs även:

Så lagar och äter svenskarna vegetarisk mat

Recept: Belugaböff — vegetariskt långkok

Annons