Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Griljerad julskinka

23 dec, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Jan-Erik Hagbohm

2–3 kg julskinka

1 gul lök, klyftad

1 morot, i bitar

3 lagerblad

10 kryddpepparkorn

Griljering:
2 msk dijonsenap

2 msk senap, helst Västervikssenap

2 äggulor

rivet skal av ½ citron eller apelsin

2 tsk maizena, majsstärkelse

malen svartpeppar

2 dl ströbröd

Beredning:

Lägg skinkan i en rymlig kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker. Låt koka upp hastigt, häll bort vattnet och skölj av skinkan. Lägg tillbaka skinkan i kastrullen och fyll på med nytt vatten. Låt koka upp och skumma väl. Lägg ner lök, morot och kryddor. Stick in en stektermometer i skinkans tjockaste del. Låt koka sakta under lock tills innertemperaturen visar 70°. Låt skinkan stå svalt och svalna i sitt spad till nästa dag. (Spar ev spadet till grönkålen och dopp i grytan.) Dra svålen av skinkan. Blanda senap, äggulor, citronskal och maizena. Peppra. Pensla skinkan med blandningen och toppa med ströbrödet. Ställ in skinkan i 175° varm ugn tills den har fin färg. Låt svalna och förvara i kylen. Skär upp i tunna skivor och servera med senap och grönkål.

Annons