Agnes Wold: Därför är det meningslöst att städa
– Städning hjälper inte mot någon sjukdom som man känner till, säger professor Agnes Wold.
Hösten och vintern är en sådan period när människor oftare är sjuka – vi tillbringar mer tid inomhus och förkylningar och vinterkräksjuka sprids i samhället.
Många tror att det då är extra viktigt att hålla rent hemma. Ett kliniskt rent badrum kanske kan hindra att magsjuka sprids inom familjen.
Men det finns ingen som helst sanning i det.
– Det finns till och med städprogram på tv som odlar den här myten. Men det stämmer inte, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
”Kvinnor ska städa för sina barns liv”
Agnes Wold berättar att idén om att städning kan stoppa sjukdomar uppstod för över 100 år sedan.
– Boel Berner skriver i sin bok Sakernas tillstånd, som jag verkligen kan rekommendera, om hur städningen uppfanns i slutet av 1800-talet. Det var samtidigt som husmodern uppkom, det som sedan blev hemmafrun. Det var första gången i historien som kvinnor inte hade någon plats i produktionen, säger hon.
– Samtidigt kom bakteriologin, man fick veta att det fanns bakterier och man trodde först att de bodde i damm. Men det gör de ju inte, damm är praktiskt taget sterilt i och med att det inte finns någon fukt där. Men man malde på om detta och då kom den här hygienidén.
Bland annat trodde man att tuberkulos spreds via damm och att det fanns i golvspringor.
– Så arbetarkvinnorna fick ligga där och skrubba vilket naturligtvis inte hjälpte ett dugg. Deras barn dog ju lik förbannat i tuberkulos. Men den här idén om att kvinnor ska städa för sina barns liv, den implementerades då runt 1900 och den är ju forfarande kvar, säger Agnes Wold.
”Ser ut som patologen i svenska hem”
Hon säger att man inte ska blanda ihop hur ytor skrubbas och desinficeras på ett sjukhus med hur man har det hemma.
– Det är en helt annan sak, där ska du inte sprida bakterier mellan patienter eller mellan personal och patienter. Det är en klinisk renlighet som inte har någonting med det normala livet att göra, säger hon.
Men kan det hjälpa att städa badrummet lite extra i magsjuketider?
– Om man har magsjuka i en familj och någon kräks eller har diarré så kommer det ut ofantliga mängder virus och det är väldigt få viruspartiklar som krävs för att bli infekterad. Det är väldigt svårt att eliminera alla de partiklarna utan att bli sjuk själv. På sjukhus måste man ofta stänga hela avdelningen om man får kräksjuka. Det är väldigt svårt att bemästra i ett vanligt hem.
Ett superstädat och rent hem hjälper alltså föga mot sjukdomar.
– Man blir bara deprimerad. Nu ser det ju ut som hos patologen i svenska hem, sådana här skinande ytor, säger Agnes Wold.