Agnes Wold: Därför ska du inte försöka hålla barnen friska i vinter
Femina har frågat professor Agnes Wold – som förklarar varför det är så svårt och varför det dessutom är en dåligt idé.
Många småbarnsföräldrar bävar vinterhalvårets inträde. Är det inte förkylningar är det magsjuka – vabbdagarna bara staplas på varandra.
Går det att hålla barnen friska? Femina lät Agnes Wold reda ut detta.
– Jag kommer själv ihåg hur trist det var när barnen var förkylda. Speciellt när man har spädbarn, man tycker så synd om dem, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
”Färre infektioner när de blir äldre”
Det enda som skulle kunna fungera för att hålla barn infektionsfria är tyvärr att isolera dem och hålla dem hemma från förskolan, enligt Agnes. Men det är förstås inte bra – av flera olika anledningar.
– Barn är byggda för att vistas i en barnflock. Där får de social träning och lär sig hur det är att vara människa och leva i en grupp men de får också infektioner, då tränas deras immunsystem och de de får färre infektioner när de blir äldre och börjar skolan, säger Agnes Wold.
Infektionerna skulle alltså inte utebli – bara skjutas upp.
– Det är bevisat i flera studier. Vi har kanske 300 förkylningsvirus och ett normalt barn har sex till åtta förkylningar per år och det beror på att de inte förvärvat någon immunitet. Vuxna har två till tre förkylningar per år därför att vi redan har haft hälften av de här virusen, säger Agnes Wold.
– Om barnen inte får bygga upp det där, om de till exempel hålls hemma, då får de alla de här infektionerna när de börjar skolan i stället.
”Större risk för allergier”
Att försöka hålla barnen infektionsfria är alltså meningslöst. Det kan också få andra följder.
– Du skjuter bara upp det. Dessutom är det inte bra om du försöker hålla dig från mikroorganismer, dels så går det inte men det är också mycket större risk för allergier och sådant för att immunsystemet inte får rätt träning, säger Agnes Wold.
– I stora studier har man sett att barn som har äldre syskon, som drar hem infektioner, får mindre allergi.